Description: F:\MOVIE\web\Headeri\Novosti-L.jpg    


Description: F:\MOVIE\web\Images\Eng.gif
ENGLISH PAGES


Description: F:\MOVIE\web\Images\russian.gif
ПОСЛЕДНИ
НОВОСТИ
 

::..::


VODIČ
TOURIST GUIDE

::..::

ПОСЈЕТИТЕ НАС НА
FACEBOOKU
ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА

::..::


Description: F:\MOVIE\web\Images\Manastiri\Krka\Krka5_small.jpg

ВИРТУАЛНА ШЕТЊА ЕПАРХИЈОМ
ДАЛМАТИНСКОМ

::..::

400 година Богословије Света Три Јерарха
у манастиру Крки
Химна богословије

::..::ПРИЛОЗИ НОВОМ СТРАДАЊУ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 РЕЧ О НОВИМ

БОГОХУЛНИЦИМА


Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\Foto_arhiv.gif
ФОТО АРХИВ

ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

::..::

АПЕЛИ 

::..::

ДИГИТАЛНЕ БРОШУРЕ
ДАЛМАТИНСКИХ МАНАСТИРА

МАНАСТИР КРКА

МАНАСТИР КРУПА

МАНАСТИР ДРАГОВИЋ

::..::


 
св. Сава

БЕСЕДА О ПРАВОЈ ВЕРИ

::..::

 


Description: F:\MOVIE\web\Images\Publikacije\Pilipenda_small.jpg
СИМО МАТАВУЉ

ПИЛИПЕНДА
(приповетка)

::..::Епископ Фотије
ВАПАЈ ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ

Обијен помоћни објекат при храму Св.мученика Кирика и Јулите у Карину Доњем

У Понедељак 24.04.2017.год.надлежни свештеник је затекао не радосно дјело поред Цркве у Карину Доњем. Починитељ је разбио врата  на помоћном објекту ( просторија за паљење свијећа при храму Св. мученика Кирика и Јулите. О овом  догађају је обавијештена надлежна полиција која је извршила увиђај. Овај догађај у Карину Доњем поред Светог храма је на исти начин био проваљен  и прошле године.

КОЛИКО ЈЕ СТАРА ИСТОЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 

 

 

ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК У МАНАСТИРУ КРУПИ

 

На Васкршњи понедељак (17.04.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крупи. Он је поздравио све присутне и зажелео им срећан овај дивни и велики празник који чини да свако од нас лакше носи свој крст. "Све муке су лакше ако имамо веру у Васкрсење Христово. Тако и ми овде сабрани у манастиру Крупи треба да прославимо 700 година од оснивања овога светог манастира који се не би све те године могао одржати без вере у Васкрсење. Овдашњи народ који је изнедрио ову светињу ишао је уским путем и када смо били у невољама и падали под крстом увек смо се уздизали и васкрсавали“, рекао је Епископ Фотије. Владика је објаснио да није чудо што се Господ Христос својим ученицима у разним приликама јављао 40 дана после васкрсења. Предање говори да је Адам био у рају 40 дана пре него што је пао, а Господ се 40 дана јавља и онда се узноси на Небо на празник Вазнесења, да нас приведе Царству Небеском које је наша истинска отаџбина. Тиме он исправља Адамов грех и зато се назива Нови Адам. Стари грци нису могли да разумеју Бога који је узео на себе људко тело, јер су материју тела сматрали нечим злим и нижим. Они су кроз филозофију дошли до закључка да Бог постоји и да је створио свет, али нису могли да поверују да је Он постао човек. Са друге стране Јудеји нису веровали да је могуће да Бога који је цео свет створио Својом речју неко разапне на крсту и нису схватали да Христос добровољно страда ради нас, да би победио смрт која је човеку највећи непријатељ. „Христос је на крсту изгледао беспомоћно, презрен и остављен од свих, међутим после трећег дана васкрсава из мртвих и долазе на гроб жене мироносице, касније и апостоли и цела јерусалимска црква. До дана данашњег ми живимо то васкрсење, јер без њега не би било ничега осим гробља на земљи. Ми се на Литургији причешћујемо васкрслим Христом и на тај начин предокушамо тајну Васкрсења свако према својим могућностима и свом духовном стању, али нам она ипак некако измиче, јер нас Бог приводи себи и жели да стално узрастамо у Богопознању. Наш подвиг је да свакодневно на богослужењима сусрећемо васкрслога Христа да бисмо живели реалност Васкрсења и ишли путем вечнога живота“, поручио је Епископ Фотије.

Беседа

 

link for download: here

ВАСКРС У ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Највећи хришћански празник Васкрсење Христово свечано је прослављен широм Епарххије далматинске у свим црквеним општинама и манастирима. На Васкрс Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је васкршње Јутрење и Свету Литургију у манастиру Крки.

На Светој Литургији прочитана је васкршња посланица Његове Светости патријарха српског Г.Г. Иринеја и свих архијереја СПЦ-е у којој је наглашено да сви треба да живимо у духу васкрсења и да је Васкрс побада добра над злом и живота над смрћу.

После Свете васкршње Литургије припремљено је послужење за све вернике који су ове године празник Васкрса прославили на свеноћном бденију у манастиру Крка.

ВЕЛИКА СУБОТА У ВРЛИЦИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је данас (15.04.2017.) Свету Архијерејску Литургију у Врлици. Он је поздравио све присутне у Цркви Светог Николаја, а посебно Чуваре Христовог гроба, који се на овај дан традиционално увек враћају у своју постојбину, Врлику. „Услед трагичног рата који нас је задесио ви сте се преселили у  Батајницу, али се молимо Богу да не заборавите никада своје корене и своје светиње у Далмацији. Данас смо чули прво Васкрсно Јеванђеље, Господ Исус Христос је победио смрт, највећег непријатеља људскога рода. Он је тиме победио грех, сатану и свако зло и даровао нам живот вечни. То у току читаве године предокушамо на нашим богослужењима, а посебно на велике празнике Божић и Васкрс када се пуноћа вере доживљава у целости“, рекао је Епископ Фотије и поручио да од овога дана теба да живимо духом васкрсења. Није случајно да се управо на Велику суботу појављује Благодатни огањ, православном Патријарху у Јерусалиму, већ се тиме показује да је у православљу Дух Свети који се тада јавља у виду благодатне светлости. О овоме треба да сведочимо свету и зато је велико дело Чувара Христовог гроба, јер они чувају традицију  која је потекла из Јерусалима, али и далматинску традицију и предање. Разни обичаји који се негују у овим крајевима чувају свето православље и веома су важни, посебно за младе генерације које данас воде разне струје, док нас Црква све враћа гробу Христовом, али и васкрсењу. „Јако је значајно што смо се сабрали овде данас да покажемо љубав коју гајимо једни према другима и према свим људима добре воље без обзира на веру и нацију, јер православље никада не дели већ свима и свакоме благовести Христову победу над смрћу крстом и васкрсењем“, нагласио је Владика Фотије.

Беседа

 

link for download: here

 

 

ЈУТРЕЊЕ ВЕЛИКЕ СУБОТЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је данас (14.04.2017.) Јутрење Велике суботе у манастиру Крки. Како се приближавамо најрадоснијем хришћанском празнику којим прослављамо Васкрсење Христово право је време да се у што већем броју саберемо на богослужењима и заблагодаримо Господу који је ради нас поднео неизмерну жртву. Епископ Фотије ће у манстиру Крки служити Васкршњу Литургију која почиње сутра у поноћ са надом да ће се што више верника скупити у овој, али и другим светињама Епархије далматинске да у миру и радости заједно славимо.

Српска Православна Црква својој духовној деци
о ВАСКРСУ 2017. године

 


ИРИНЕЈ


по милости Божјој
православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни ВАСКРШЊИ поздрав:


ХРИСТОС ВАСКРСЕ!


Христос васкрсе из мртвих,
смрћу смрт поразивши
и онима који су у гробовима
живот даровавши
(тропар Пасхе).

Драга браћо и сестре,
Васкрс је највећи хришћански празник, празник вере, живота и сваког благослова Божјег. Сва наша вера је у Васкрсу и Васкрс у вери. Отуда свети апостол Павле, учитељ народа, кога слободно можемо назвати и највећим проповедником Васкрсења, Христовог и нашег, јасно каже: „Ако Христос не устаде, узалуд вера ваша“, а одмах потом додаје: „Али је Христос устао из мртвих, те постаде Првенац оних који су умрли“ (И Кор. 15, 17-20). Вера у Васкрсење Христово суштина је апостолске проповеди и учења, темељ Цркве, њеног богослужења и богословља.
У Светом Писму, како Старог тако и Новог Завета, Васкрсење је централна тема. О њему се говори у два међусобно повезана смисла: као свеопштем васкрсењу мртвих на крају људске историје (Ис. 26, 19) и Васкрсењу Христовом, предсказаном од старозаветних пророка (Пс. 15, 10), а утврђеном кроз проповед светих апостола (Дап. 2, 23-24).
Стари Завет нам на много места, својим језиком и прасликама, говори о васкрсењу. О њему сведочи пророк Давид у својим Псалмима (Пс. 15, 9; 16, 15). Многострадални Јов вапије Богу вером у васкрсење: „Знам да је жив мој Искупитељ и да ћу опет у овом телу видети Бога“ (Јов. 19, 25-27). Пророк Јона је праобраз тридневног Васкрсења Христовог (Мт. 12, 40). Најпознатија визија васкрсења мртвих у Старом Завету дата је у Књизи пророка Језекиља: он, надахнут Духом Божјим, види како оживљавају сухе кости и како се свака облачи у своје људско тело (Јез. 37, 1-10). То виђење је испуњавало срца свих верујућих Јудеја Старог Завета и било је неодвојиво од вере у долазак Месије и у Његово Васкрсење (Ис. 53, 10).
Нови Завет је, са друге стране, сав у тајни Крста и Васкрсења Христовог. То нам потврђују свети јеванђелисти потресним описом последњих догађаја из Христовог живота који су се збили у Јерусалиму: Његовог извођења на суд пред Пилата, Његовог Распећа, Његове смрти на крсту, али и Његовога славнога Васкрсења (Мт. 27-28; Лк. 23-24). Прве које су се удостојиле да постану сведоци Васкрсења Христовог биле су жене мироносице (Мк. 16, 1-2), а потом свети апостоли и пуноћа ране Цркве. Њима се придружују ранохришћански мученици и сви потоњи мученици и новомученици, истински сведоци Васкрсења Христовог, као и Оци Цркве, који нам кроз свете саборе, кроз никео-цариградски Символ вере и кроз своје догматско учење оставише веру у васкрсење. Црква је сведок да је Христос са нама у векове (Мт. 28, 20). Она то посебно сведочи светом Литургијом, која се врши у спомен „смрти и Васкрсења Христовог“. У светој Литургији нам се кроз свето Причешће дарује Васкрсли Христос. Зато будимо деца Васкрсења! Живимо Васкрсењем Христовим и не дозволимо да нас, по речима светог апостола Павла, ишта одвоји од љубави Његове (Рим. 8, 35)!
Велики руски старац, свети Серафим Саровски, током читаве године је све ходочаснике у свом манастиру поздрављао речима: „Христос васкрсе, радости моја!“ Да бисмо то духовно стање достигли, по речима светог владике Николаја „морамо својим животом целивати Распеће Христово, не ради обичаја већ као своје сопствено, и ране Његове као своје ране“.
Са тугом и болом у срцу морамо рећи да данашњи свет не иде путем васкрсења већ више путем смрти и безнађа. Када то кажемо, имамо на уму податак да и у Србији сваке године умире по један велики град због смртности много веће него што је рађање. Тај податак је разлог за плач и ридање, али и аларм за узбуну. Мора се нешто учинити да се тај пут смрти заустави. „Рахиља оплакује децу своју и неће се утешити, јер их нема“ (Мт. 2, 18). Чедоморство је свагда и свугде, па и у нашем народу, смртни грех који вапије небу. Престанимо убијати своју сопствену децу у утроби! И она имају право на живот и на васкрсење. Питамо се где су вајни „борци за људска права“ да заштите најслабије, а то су још нерођена деца у утроби својих мајки. Изиђимо, браћо и сестре, из земље греха и смрти, као старозаветни Израиљ из Египта, и Бог ће нас благословити сваким благословом духовним, да бисмо били Народ Бога Живога. Нека радосни плач новорођене деце надјача беспомоћне крике смрти! Нека Србија – и сав свет – поново постане велика Колевка! Вратимо се вери у живот, вратимо се Васкрсењу!
Драга браћо и сестре, света Православна Црква је наша духовна Мајка. Она брине о својој деци без обзира на то где она живе и распиње се са својим синовима и кћерима да би сви заједно достигли у Васкрсење. Радујмо се са радоснима и тугујмо са онима који тугују, носећи бремена једни других, јер ћемо тако испунити закон Христов (Гал. 6, 2)! Свети старац Софроније (Сахаров) каже да држање заповести Божјих разапиње у нама старог човека и васкрсава новога, сазданог по лику Бога, Творца и Спаситеља нашега. Свети Василије Велики такође, у истом духу, говори о преображавајућем значају поста и каже да анђели Божји записују имена оних који држе цео Велики пост јер се они тим постом одричу земаљског и пролазног да би задобили вечно и непролазно, а то је васкрсење. Држећи заповести Божје, ми изражавамо и потврђујемо своју љубав према Христу (Јн. 14, 15), али и према својим ближњима (Мт. 22, 40).
Данашњи свет је увелико прихватио другу философију, философију широког пута који води у пропаст (Мт. 7, 13). Хришћанске врлине покушавају се заменити привидним хуманизмом и лажном духовношћу Далеког Истока. Све лажне религије и парарелигије, философије и лажне философије, идеологије и модерне митологије и саме робују смрти и људска бића осуђују на смрт уколико верују да је човек „биће за смрт“, а не биће за живот вечни, поготову пак уколико подстичу људе на убиства и самоубиства, тренутна (у рату и у крвавим „мирнодопским“ обрачунима) или продужена (разузданим живљењем у сваком пороку, особито робовањем дроги). Живимо у времену када се зло покушава прогласити добром, а добро злом, грех пак, по речима светог старца Пајсија Светогорца, нечим модерним и прихватљивим. Омладини се уместо примера врлине и честитости нуде идоли и антихероји, непослушност родитељима и одбацивање сваког ауторитета. Велика је одговорност Цркве, али и свих просветних институција ове земље, јер треба помоћи омладини да пронађе пут аутентичног живота и васкрсења. Поучавајмо децу да буду слична јеванђелском младићу који је питао Господа: „Шта да радим да бих задобио живот вечни?“ А тај младић је од Христа добио одговор: „Држи заповести!“ Ето пута спасења, ето васкрсења!
Очински позивамо све оне који су се из неког разлога одвојили од Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве да се врате у њено окриље. Страшан је грех раскола и јереси. По светим Оцима, ни мученичка крв га не може опрати. Опростимо једни другима ради Васкрсења и поново постанимо браћа у светој Цркви, јединој Лађи спасења!
Васкршњим поздравом поздрављамо сву нашу духовну децу у Отаџбини и расејању и молимо се да Васкрсли Господ свима дарује радост Васкрсења. Посебно поздрављамо наш народ на распетом Косову и Метохији, неодвојивом делу Србије, чије светиње су чувари не само српскога Православља него и хришћанства у Европи. Косово је било и остаће наше јер Бог није у сили него у правди и моћан је да нам врати оно што нам се на силу покушава одузети.
Нека са овим празником Васкрса васкрсне и Србија, и васцели српски род, како су говорили наши народни песници. Дај Боже да људи који воде и чувају државу буду надахнути духом Васкрсења и духом вере у победу добра над злом! Нека Васкрсли Господ, Победитељ смрти и Животодавац, дарује свако добро Своме Народу, што ће рећи свему роду хришћанском и православном, и свим људима добре воље, да би сви заједно предокусили радост будућег века, радост васкрсења и вечнога живота!

 

Христос васкрсе!

 

Ваши молитвеници пред Распетим и Васкрслим Господом
Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и
Патријарх српски ИРИНЕЈ
Митрополит црногорско-приморски АМФИЛОХИЈЕ
Митрополит загребачко-љубљански ПОРФИРИЈЕ
Епископ шабачки ЛАВРЕНТИЈЕ
Епископ сремски ВАСИЛИЈЕ
Епископ бањалучки ЈЕФРЕМ
Епископ будимски ЛУКИЈАН
Епископ банатски НИКАНОР
Епископ новограчаничко-средњезападноамерички ЛОНГИН
Епископ канадски МИТРОФАН
Епископ бачки ИРИНЕЈ
Епископ британско-скандинавски ДОСИТЕЈ
Епископ зворничко-тузлански ХРИЗОСТОМ
Епископ осечкопољски и барањски ЛУКИЈАН
Епископ западноевропски ЛУКА
Епископ жички ЈУСТИН
Епископ врањски ПАХОМИЈЕ
Епископ шумадијски ЈОВАН
Епископ браничевски ИГЊАТИЈЕ
Епископ далматински ФОТИЈЕ
Епископ бихаћко-петровачки АТАНАСИЈЕ
Епископ будимљанско-никшићки ЈОАНИКИЈЕ
Епископ захумско-херцеговачки ГРИГОРИЈЕ
Епископ ваљевски МИЛУТИН
Епископ рашко-призренски ТЕОДОСИЈЕ
Епископ западноамерички МАКСИМ
Епископ горњокарловачки ГЕРАСИМ
Епископ источноамерички ИРИНЕЈ
Епископ крушевачки ДАВИД
Епископ славонски ЈОВАН
Епископ аустријско-швајцарски АНДРЕЈ
Епископ франкфуртски и све Немачке СЕРГИЈЕ
Епископ тимочки ИЛАРИОН
Епископ аустралијско-новозеландски СИЛУАН
Викарни Епископ моравички АНТОНИЈЕ
Викарни Епископ топлички АРСЕНИЈЕ
Викарни Епископ диоклијски КИРИЛО
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА
Архиепископ охридски и Митрополит скопски ЈОВАН
Епископ полошко-кумановски ЈОАКИМ
Епископ брегалнички МАРКО

Викарни епископ стобијски ДАВИД

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У ШИБЕНИКУ

На Велики четвртак (13.04.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Спаса у Шибенику. Овога дана Господ Исус је установио Свету Тајну Литургије. На Тајној вечери, по завршетку празновања јудејске Пасхе, Он је претворио хлеб у своје тело, а вино у своју крв и дао светим апостолима да се причесте. Међу 12 апостола нашао се један Јуда, онај који после Светога Причешћа беше наумио да изда Господа због 30 сребрњака које су му обећале јеврејске старешине. За време Тајне вечере сви су се апостоли питали ко ће од њих бити тај који ће издати Христа, како Он то беше прорекао. „За нас хришћане ово значи да стално треба да преиспитујемо да ли смо ми ти који својим недостојним животом издају Христа. Ако постанемо среброљубиви или нас пороби било која друга страст, блуд, гордост или мржња, може се лако десити да се одрекнемо Христа да бисмо угађали себи и страстима земаљским.  На данашњи дан јерусалимски Патријарх пере ноге Епископима који са њим служе, као што је и Христ прао својим апостолима, а та традиција има за циљ да покаже како треба да имамо смирење и служимо једни другима, а никако да се узносимо над другијма и да их презиремо“, рекао је Епископ Фотије. На Светој Литургији ми доживљавамо читаву икономију Старога и Новога завета, као и есхатолошку димензију Цркве, Други долазак Христов и Његово Васкрсење. Ми се причешћујемо Васкрслим Христом и обожујемо своје биће, али и после Свете Литургије треба да задржимо ту благодат у себи, а никако да почнемо да живимо греховним животом и тако поново распињемо Христа у себи. „Важно је да што чешће долазимо на богослужења и приступамо Светим Тајнама смирено и са покајањем како би смо ту литургијску димензију близине према Богу сачували и у свакодневном животу“, поручио је Владика Фотије.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ КРКИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је на Велику среду (12.04.2017) Свету Тајну Јелеосвећења у манастиру Крки. „То је Света Тајна која се у православној Цркви врши по правилу једном годишње и она је намењена онима међу нама оји су болесни, немоћни и страдају од разних мука, духовних и телесних. Ту је Црква као брижна мајка да нас благослови и окрепљује својим молитвама. Ово је традиција још из апостолског времена која нам помаже да се исцелимо да бисмо могли да носимо свој крст достојанствено и да служимо самоме Богу и своме Спасењу“, рекао је Епископ Фотије. Сада улазимо у период великих празника, почев од сутрашњег Великог четвртка, дана када је установљена Литургија и када бисмо сви требали да дођемо на богослужење и причестимо се, ако је могуће. На тај дан, као и на Велики петак упознајемо се са тајном Крста Христовога и Његове љубави према нама, који смо слаби и немоћни, али ипак по вери деца Божија. На Велику суботу служи се Литургија Светог Василија Великог, а затим на свеноћном бдењу имамо Васкршње јутрење које претходи Васкршњој Литургији која ће негде бити служена у поноћ, а негде ујутру. „Ово су најдубљи дани у нашој вери, који нам откривају њену суштину и приводе нас, на првом месту покајању, а са друге стране самом Богу и тајни Христопознања, чине да постанемо свесни шта је то Господ Христос учинио за нас и каква је страшна страдања претрпео“, поручио је Епископ Фотије.

Беседа

 

link for download: here

ХРИСТОС НАМ ДАРУЈЕ ЖИВОТ ВЕЧНИ

На велики празник којим славимо успомену на улазак Христов у Јерусалим мноштво верника окупило се уз свога Епископа у Сплиту. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије данас (09.04.2017.) је служио Свету Архијерејску Литургију у сплитској капели посвећеној Светом Сави. Како идемо у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику сведоци смо многих дивних чудеса која су плод неизмерне моћи Господње. Данашњи празник, Цвети, неодвојив је од  Лазареве суботе, јер нам и један и други приказују Христову божанску природу. Непосредно пре уласка у Јерусалим Христос је васкрсао четвородневног Лазара и учинио чудо какво само Бог може. Кроз историју је било много великих људи, лекара и научника, али нико никада није могао да васкрсне човека из мртвих. Господ Исус чини ово чудо да би утврдио своје ученике у вери да је Он Спаситељ и Син Божији и да би неверним Јудејима показао да васкрсење може бити само Божије дело. Нажалост, њихово помрачено срце није дозволило да они поверују да кроз Христа делују божанске силе, зато им је Он пружио највеће знамење од свих, а то је управо Његово Васкрсење. „Васкрсење Лазарево и свечани улазак Господа Христа у Јерусалим као месије и Спаситеља света показују да људска историја има смисла, а најдубљи смисао открива у доласку Христовом на Голготу, на Велики петак, Његовом распећу и Васкрсењу из мртвих. Тиме се показује пуноћа историје, јер без крста и васкрсења овај свет не би имао смисла и последња истанца у њему био би гроб“, рекао је Епископ Фотије. Он је нагласио да је важно да активно учествујемо у црквеном животу и богослужењима, јер свако од нас носи неки крст, али нисмо без наде ако идемо за Христом који нам дарује вечни живот и васкрсење.

Беседа

 

link for download: here

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У МАНАСТИРУ КРКИ
ЗА ВЕЛИКУ НЕДЈЕЉУ И ВАСКРС 2017.Г.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У КНИНУ

На дан када празнујемо Лазареву суботу (08.04.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Книну. Овај дивни празник на најбољи начин нас уводи у празовање Васкрсења Христовог, јер нам приказује Христову природу и показује да једино Он као Богочовек има власт над смрћу. Када Хрисос са својим ученицима дође у Лазарев дом, он се већ упокојио и беше четири дана у гробу. Видевши његове сестре и друге ближње како жале за њим Господ учини чудо и васкрсе четвородневног Лазара из мртвих. „Ово је догађај који свети оци тумаче као праслику свеопштега васкрсења људи, али и Христовог Ваксрсења које ћемо прославити следеће недеље. Све нам то сабира овај велики празник и дај Боже да и ми будемо достојни попут Лазара да чујемо реч Христову када нас позове на васкрсење“, рекао је Епископ Фотије и додао да наш живот који нам је Бог даровао представља уствари подвиг да се сусретнемо са Христом и препознамо Га као Бога и Спаситеља. Овај нас догађај поучава да нема тога чуда које Бог не може да учини, па тако и само речју да васкрсне упокојеног Лазара, али да би се то десило треба да будемо честити, врлински људи попут њега и његове породице. Након овог чуда многи повероваше у Христа, а Лазар до Његовог Васкрсења остаде са апостолима и постаде епископ на Кипру. Пресвета Богородица пође на Кипар да га посети и окрепи у његовој мисији, али њен брод чудесно оде на Свету Гору. „Угледајући се на Лазара треба да будемо достојни духовног васкрсења, јер ако човек живи у греху он постаје сличан ономе у гробу. Овај догађај као слику свеопштег васкрсења треба стално да имамо на уму и да заиста припремљени дочекамо најрадоснији празник, Васкрсење Христово“, поручио је Епископ Фотије.

Беседа

link for download: here

Обнова цркве у Пађенама

По благослову Епископа далматинског Г. Фотија почела је обнова цркве Светог великомученика Георгија у Пађенама. У току су  радови на крову цркве. Ова древна  светиња сазидана је 1456.године, а потребна је обнова кровишта у потпуности.
Сви они који желе да помогну обнову пађенске цркве могу се јавити надлежном свештенику Александру Вујко на број телефона  +385 91 881 0 943 или на mail aleksandarvujko@hotmail.com

ОСЛИКАВАЊЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ НА ДАЛМАТИНСКОМ КОСОВУ

Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г. Фотија и вољом и трудом нашег расејаног народа који потиче из свих села Далматинског Косова, отпочеле су припреме за осликавање нашег храма на извору Косовчице. За сада смо урадили модернизацију електроинсталација у цркви, те сада слиједе фасадерски радови у олтару којег ћемо прво и осликати. Како би ово богоугодно дјело и завршили, молимо све људе са ових мученичких простора да нам финансијски помогну и тако уграде и дио себе у ову цркву из 18. вијека, а да будуће фреске свима буду на поуку и на укрепљење душе.
Своје прилоге можете уплатити на рачун који се налази на једној од слика у прилогу.

ПОКАЈАЊЕ ЈЕ ПУТ СПАСЕЊА

На дан када празнујемо Свету Марију Египћанку и Светог Никодима Милаша (02.04.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Имотском. У својој беседи на крају Литургије владика се осврнуо на житије данас празноване светитељке које представља светао пример моћи покајања. Као млада девојка Марија Египћанка живела је недостојним животом, да би након путовања у Јерусалим у њеној души проклијало искрено покајање које је навело да оде у јорданску пустињу и тамо до краја живота живи у највећем подвигу. Пошто се у Јерусалиму помолила Пресветој Богородици преклињући је за опроштај својих грехова она одлучи да се повуче из света и посвети Господу. У пустињи је сусрете старац Зосим, који је испрва мислио да је она анђеоско биће, јер је видео како прелази реку Јордан ходећи као по сувом. Овај старац постаде касније чувар њеног житија из којега се и дан данас можемо поучити покајању. „Црква у петој недељи поста прославља име ове светитељке да нас подсети да прибегавамо светом покајању и да нема греха који се не може опростити осим оног који није покајан. Највећи проблем у духовном животу човека настаје ако се изгуби дар покајања, јер ко не може да се покаје, он не може ни да се промени и постаје роб греха. Из тог се стања може спасити једино молитвом и Светим Причешћем“, поручио је Епископ Фотије. Данашњи дан од посебног је значаја за вернике у Далмацији, јер данас славимо Никодима Милаша, исповедника и владику далматинског. Он се родио 1845. године, а епископ далматински је постао 1890.  Филозофију је учио у Бечу, а теологију богословља у Кијеву, да би се вратио да буде професор, а касније и ректор задарске Богословије. Дела која је оставио за собом представљају својеврсну историју нашега народа на овим просторима, како националну, тако и духовну и црквену. За Србе у Далмацији посебно је значајна књига „Православна Далмација“ која сведочи о томе колико су дуго наш народ и свети храмови присутни овде. Читав живот овога светог владике био је посвећен одбрани правослаља, због чега је он многима сметао. Последње четири године провео је у Дубровнику, а Господу се представио на данашњи дан (02.04.), на Велики Петак 1915. године. „Ако се угледамо на наше дивне светитеље живећемо заиста врлинским животом. Они нам поручују да је покајање пут Спасења, а ако заиста имамо жељу да у свом животу променимо све оно што није по заповестима Божијим, Он ће нам дати снаге за то“, рекао је Епископ Фотије.

Беседа

link for download: here

ПОМОЋ ЗА БОГОСЛОВИЈУ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У МАНАСТИРУ КРКИ

По благослову Његовог Високопреосвештенства митрополита загребачко – љубљанског Г. Порфирија свештеници ЦО Загреб, отац Душко Спасојевић и ђакон Бранимир Јокић довезли су хуманитарну помоћ за крчку богословију. Овај пут је довежен пун комби хране:  јестивог уља, брашна, паште, риже, јаја у праху и конзервиране рибе. То је велика помоћ за нашу богословију која се издржава од стране Цркве и донација верника. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије изразио је дубику захвалност због овог геста, као и наду да ће се сличне акције наставити за добробит богословије и њених ђака.

ПРОСЛАВА СЕДАМСТО ГОДИНА
      МАНАСТИРА КРУПЕ У ДАЛМАЦИЈИ

 

Епископ Фотије
О ЖИВОТУ ЦРКВЕ У ДАЛМАЦИЈИ

ПОЧЕТАК ПРОСЛАВЕ 700 ГОДИНА МАНАСТИРА КРУПЕ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је у недељу (26.03.2017.) Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крупи. Овим је започето обележавање 700 година постојања ове светиње, а тај радостан догађај својим су гласовима увеличали појци из манастира Ковиљ. Након Свете Литургије уследило је предавање оца Јеротеја о црквеној музици и концерт духовне музике ковиљског хора. Епископ Фотије је поздравио све присутне заблагодаривши Господу на овом благословеном скупу: „Данашњим сабрањем ми поручујемо колико дубоке корене има православље у Далмацији. Током ове године у више наврата ћемо прослављати седам векова постојања манастира Крупе, а осим њега вековну традицију имају и манстири Крка и Дрговић. Те три светиње стоје као оазе у којима се кроз историју до дана даншњег окупља православни свет“, поручио је Владика. Он је нагласио да захваљујући светим храмовима још из доба Немањића Срби успевају да се очувају у Далмацији упркос ратовима и другим недаћама, те да ради њих треба да чувамо и поштујемо своју свету веру која нас учи да се поносимо својим пореклом и волимо све људе, без обзира на националне и друге разлике.

700 ГОДИНА МАНАСТИРА КРУПЕ

Православни храмови у дрнишком крају
поново на мети изгредника

Православне светиње у дрнишком крају изнова су изложене ноћним насилничким поступцима непознатих починилаца. По трећи пут у једномјесечном раздобљу, у ноћи између 20.03. и 21.03.2017. године, изгредници су оскрнавили православне светиње, обили цркве  Светог Великомученика Георгија у Кричкама и Светог Јована Крститеља у Миочићу код Дрниша.
Овај чин уперен је против вјерујућег православног народа, а настојања полиције у Дрнишу да се разоткрију и казне починиоци још нису уродили очекиваним резултатима. Сваки хришћанин треба да осуди овај поновљени и објелодањени вандалски чин, да се све учини како би се његовала од Бога дарована слобода човјека и уважавала вјерска осјећања православних на дрнишком подручју.
Ни овај пут провалници нису опљачкали православне светиње, нити оскрнавили иконе и предмете храмова, те се неизбјежно намеће питање мотива непознатих насилника. У молитви и миру наставићемо пост у сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу и молити се Господу да уразуми насилнике и упути их на хришћанске врлине, како би најзад престали да скрнаве наше светиње. 

КРСТ НАС СНАЖИ И ОКРЕПЉУЈЕ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је данас (19.03.2017.) Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Спаса у Шибенику. Треће недеље Великог поста празнујемо Часни крст Христов. У свим православним храмовима на месту целивајућих икона поставља се крст Господњи украшен зеленилом, цвећем и осталим даровима пролећа. Овај призор има својеврсну симболику, јер представља слику вакрсења као победе над смрћу и страдањем. Васкрсење и крст су неодвојиви једно од другог и стоје у темељу наше вере, а симбол крста стоји на свим православним храмовима широм света. Он се као знак јавља још у рају када је Бог Адаму и Еви поставио дрво живота и дрво познања добра и зла са заповешћу да не кушају плодове дрвета познања. Док су јели само са дрвета живота људи су били бесмртни, јер их је Бог створио за вечност. Међутим, по наговору Сатане Ева и Адам прекршили су Божију заповест и постали смртна и огреховљена бића. „Та два принципа која су постојала у рају и данас стоје пред нама, јер с једне стране имамо могућност да се хранимо са дрвета познања добра и зла, противно законима Божијим и свему јеванђељском, а са друге да се хранимо плодовима дрвета вечнога живота, а то значи да живимо по Божијим заповестима, у посту, молитви и подвигу. Сада већ имамо наслеђену огреховљену природу против које морамо да се боримо, а то је немогуће без крста. Човек је болесно, смртно биће и зато стално тражимо лек, а он нам је дат у Цркви у виду Светог Причешћа “, рекао је Епископ Фотије и нагласио да је борба за освећење нашег бића могућа једино уз крст и Свето Причешће. У свом свакодневном животу непрестано смо распети између искушења и врлине, између широког пута греха и уске стазе која води ка Спасењу. То је наше распеће и једино ако свој крст поистоветимо са крстом Христовим можемо се надати вечном животу. Зато је наш однос према ближњима изузетно важан, јер је он слика нашег односа према Господу, и само ако истински волимо и поштујемо сваког човека, без обзира на веру, нацију и било шта друго, можемо рећи да смо верници.

Беседа

link for download: here

ОБИЈЕНА ЦРКВА У МЕДВИЂОЈ

Дана 19.03.2017. примјећено је да је обијена црква Рођења Пресвете Богородице у Медвиђој. Надлежни свештеник је одмах обавијестио полицију која је убрзо изашла на терен и извршила увиђај. Јужна врата на цркви су проваљена при чему је начињена материјална штета. Црква Рођења Пресвете Богородице је у фази обнове и тренутно се у њој налази дио грађевинског материјала од кога ништа није отуђено. Ово је још један у низу немилих догађаја који се дешавају у нашој Eпархији и седми обијени храм у последњих мјесец дана. Надамо се да ће починиоци овог недјела бити откривени и санкционисани.

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У ОБИЛАСКУ ПРОВАЉЕНИХ ХРАМОВА

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије са саборским заступником Борисом Милошевићем и шибенско – книнском дожупаницом Ањом Шимпрагом обишао је  данас (13.03.2017.) храмове Епархије далматинске у које је протеклих дана проваљено. У пратњи свештеника Милана Радусина, Драгана Зорице, Милана Кадијевића и ђакона Миленка Лошића они су посетили нападнуте цркве у книнском и дрнишком крају. Том приликом Епископ Фотије је рекао да је ово што се десило нашим црквама додатни крст за Србе у Далмацији. „Овакви догађаји нас неће поколебати, они нека руше, ми ћемо зидати, обнављати и молити се Богу за све, па и за починиоце ових недела. Пред нама споји пуно тога да учинимо, ове године празнујемо 700 година од оснивања манастира Крупе, имамо и друге јубилеје и надамо се да се овакве ствари више неће догађати и да ћемо се вратити Богу, молитви и међусобној братској љубави“, поручио је Епископ.

ЧУВАЈМО СВОЈУ ТРАДИЦИЈУ ДА БИСМО САЧУВАЛИ БУДУЋНОСТ

У недељу (12.03.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Бенковцу. На овај дан прослављамо име великог оца Цркве, Светог Григорија Паламе. Овај светитељ из 14. века један је од најзначајнијих учитеља Цркве који је  нас је поучавао исихазму и томе како човек може да обожи своје биће благодатном, таворском светлошћу још у току овога живота. У историји српске цркве било је много дивних светитеља који су се водили истом мишљу као Свети Григорије Палама. Један од њих је и Свети Сава, а он је уједно поставио идеал да на челу српске државе и цркве треба да буду свети људи, , јер ће се они заиста искрено и са душом борити за интерес свога народа. „То мора бити заједничка и непрестана борба која нам омогућује да будемо оно што јесмо и што смо вековима били. Ми смо овде створили дивне светиње, још из немањићког периода које су наши темељи и помажу нам да опстанемо као божији, благословен народ“, рекао је Епископ Фотије. У својој беседи Владика се осврнуо на скорашње инциденте у којима су у неколико наврата нападнути наши свети храмови и оштећена црквена имовина. „Ових дана смо имали провалу у пет наших цркава једне исте ноћи. Нажалост, ни светиње не могу да буду и миру и то је проблем који већ дуго постоји. Ми поштујемо све друге људе и њихову веру, али исто тако желимо да они поштују нас и пусте нас да живимо по својој традицији и предању. Тражимо да на миру чувамо свој језик, своје светиње и свето православље, да наша деца имају српска имена, да се не стиде своје националне припадности и слободно похађају веронауку. То је оно што нам по закону припада и не тражимо ништа више од тога, али смо нажалост у пракси врло често притиснути и обесправљени“, рекао је Епископ. Он је додао да је изузетно важно да и Срби који живе у расејању долазе у свој завичај, обилазе своју земљу и огњишта и о њима се брину, јер ће бити донети закони по којима ће сви који то не буду радили остати без своје имовине. „Да бисмо очували своје постојање на овим просторима сви морамо бити активни. Света Црква нас све обејдињује и не прави међу нама политичке, нити било какве друге разлике, али свако од нас мора да одради свој део посла да бисмо успели да се очувамо и остваримо своја права“, поручио је Епископ Фотије.

Беседа

link for download:here

НАСТАВЉЕН НИЗ ПРОВАЛА У ХРАМОВЕ ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

Након инцидената у Смилчићу, Ивошевцима, Сињу и Дрнишу приликом којих су оскрнављени свети храмови Епархије далматинске и оштећена црквена имовина, у Врбнику се десио нови изгред. У ноћи између 9. и 10. марта проваљено је у Цркву Светог Николе и том приликом је начињена материјална штета. Овај догађај дубоко је ражалостио и забринуо вернике Епархије далматинске, али се ипак надамо да то недело, као и она која су му претходила није слика општег односа локалне заједнице према православним светињама, већ само групе поремећених појединаца. После данашњег полицијског увиђаја остаје нам да се надамо да ће починиоци бити откривени и адекватно санкционисани.

Обијено пет православних храмова у дрнишком крају

Полицијска постаја у Дрнишу установила је 8. марта ове године да је између недјеље, 06.03. и сриједе 08.03.2017. године, обијено пет православних храмова у дрнишком крају: Црква Св. Јована Крститеља у Баљцима, Црква Св. Апостола и јеванђелисте Луке у Штикову, Црква Св. Великомученика Георгија у Кричкама, Црква Св. Јована Крститеља у Миочићу и Црква Св. Петке у Кањанима. Имајући у виду да је Црква Св. Великомученика Георгија у Кричкама обијена и прије петнаест дана, истовремено кад и Црква Св. Великомученика Георгија у Велушићу, наглашавамо са осудом и забринутошћу да је ово досад невиђени вандалски чин. На мети напада су правосалавне светиње на дрнишком подручју, па оштећења богомоља, духовног и културног насљеђа овог дијела Далмације, макар и незнатна, напаснички је чин вређања части и достојанства православних вјерника. Ваља се, одистински, понадати да ће полиција пронаћи починитеље и предузети одговарајуће законске мјере. Посебни чин напасника, засад неоткривених и непознатих мотива, свакако погађа вјерска и људска осјећања сваког хришћанина, потомка предака који су споменуте храмове побожно и неимарски изградили.
Полиција је приликом увиђаја устврдила да, осим нестанка мање количине новца, није на нападнутим вјерским објектима причињена већа материјална штета. Иначе, познато је да улажемо велики напор и труд да обновимо и сачувамо наше православне светиње, што треба да чинимо и истрајавамо и убудуће. Овом приликом молимо вјерни народ да обрати пажњу и обавијести свог парохијског свештеника уколико на храму примјете нешто сумњиво, видљив изглед уништавања наше светиње.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је у среду (08.03.2017.) Пређеосвећену Литургију у манастиру Крки. У току Свете Литургије сви свештеници и монаси Епархије далматинске приступили су Светим Тајнама исповести и причешћа. Након што је изразио велику радост због данашњег сабрања Епископ Фотије се са пар речи обратио свештенослужитељима говорећи им о важности њиховог позива. „Сваки човек је светим крштењем постао храм Духа Светога и његов подвиг за живота је да ту цркву заиста учини благодатном и постане трон Свете Тројице.  Свештенички подвиг утом је и већи, јер ми морамо бити пастири нашега народа и носити крт са њим, па самим тим треба да смо истински сведоци Христови, јер ће људи веровати нашим речима само ако у нама препознају Христа“, рекао је Епископ Фотије. Поједини свети оци били су прототипи врлине, а на нама је да од њих учимо и угледамо се на њих. У данашње време чини нам се да су свети људи живели у прошлости и да их сада нема, али постоје многи људи нашега доба који сведоче да Христос живи и данас и да и ми можемо да будемо боголики. Често говоримо себи да су нам такви идеали недостижни и да нешто не можемо да постигнемо, али је у ствари само ђаво тај који нам поставља лимите, док за онога ко живи у Христу нема граница. „Све могу у Христу који ми моћ даје“, поручио је Владика Фотије.

Беседа

link for download:here

САОПШТЕЊЕ  ЗА  ЈАВНОСТ

Дана 06.03.2017. године на православној цркви Светих апостола Петра и Павла у Сињу, на јужном зиду храма, освануо је графит мржње „За дом спремни“ са проусташким обиљежјима. Случај је пријављен надлежним органима и истрага је у току. Ово није први пут да је црква исписана графитима ове и сличне садржине - последњи инцидент десио се 2010. године.
Епархија далматинска са жаљењем констатује да се оваквим, увредљивим садржајем графита шаље негативна порука локалном српском становништву у Сињу и шире, али и много говори о реалном стању у друштву и положају мањинских заједница у Хрватској.

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У ЗАДРУ

На дан када празнујемо Недељу Православља Њогово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Задру. У Цркви Светог пророрка Илије на овај се празник традиционално окупља верни народ задарског краја, како би у сабрању са својим Епископом заблагодарио Господу. Њедеља Православља представља победу једине праве, истините вере над свим врстама јереси кроз историју и као таква она је празник од великог значаја. „ Данас славимо победу истине, победу апостолске проповеди, црквеног учења и светих икона. И ми сами, као православни хришћани треба да будемо ти који ће победити старога човека у себи, да би на том месту засијала Божија благодат и од нас направила светило света. Епископ је позван да буде онај  у коме ће људи видети остварење свих учења православних, исто тако и сви свештенослужитељи треба да буду сведоци истине Христове. Онда ће и људи веровати у њихове проповеди и следити њихов пример у жељи да се просветле и да будемо заиста народ Божији. Томе нас учи данашњи празник, да будемо смирени, честити и живимо активним црквеним животом“, поручио је Епископ Фотије. Данас такође празнујемо и иконе светитеља, које су посебна карактеристика православља и многе од њих су чудотворне. Изузетно је важно да у својим домовима имамо иконе, пре свега Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и својих крсних слава, јер на тај начин наша кућа постаје домаћа црква. „Има много примера када су спаљивана читава села, да све изгори осим иконе. Икона је знамење Божије, пројава благодати Духа Светога у историји и потврда да је Христос постао човек ради нашега спасења“, рекао је Владика.

Беседа

link for download:here

СВЕТИ ТЕОДОР ТИРОН У МАНАСТИРУ КРКИ

На празник Светог Теодора Тирона Његово Преосвешетнство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки. Прве недеље Часног поста сећамо се великих дела овог ранохришћанског мученика, који је пострадао за веру Христову 306. године. У време безбожних римских царева Максимилијана и Максимина,  Свети Теодор Тирон би бачен у тамницу након што је исповедио да је хришћанин. Тамо су га подвргли страшним мукама, а његово житије каже да му се у заточеништву јавио сам Господ Христос са мноштвом анђела Божијих и рекао му да се не плаши, јер ће ускоро бити са Њим у вечном животу. Његове свете мошти, по промислу Божијем, данас се налазе у манастиру Хопову на Фрушкој Гори. „Свети Теодор Тирон присутан је овде са нама преко честица његових моштију које се налазе у далматинским манастирима. Његов пример нас окрепљује да будемо истрајни у вери јер, како кажу свети оци, долази време када ће поново бити потребни велики јунаци вере какви су постојали у раној Цркви.  Поучени њима ми треба да се окрепљујемо и из дана у дан јачамо у вери, посебно у периоду Великога поста, а онда ће Божија благодат у нама полако да васкрсава самога Христа“, поручио је Епископ Фотије.

РАЗБИЈЕНО СТАКЛО НА ВРАТИМА ХРАМА СВ. ЈОВАНА У ИВОШЕВЦИМА

У петак, ( 03. марта 2017. године  ) око 16 и 30 часова , уочено је разбијено стакло на бочним вратима цркве св . Јована у Ивошевцима. Ово је други немили догађај покушаја провале и наношења материјалне штете у последњих  шест месеци. До саме провале није дошло и ништа није отуђено из храма. Полиција је изашла на место догађаја и направила увиђај . Надамо се да ће починилац бити откривен и прописно кажњен за ово злодјело.

ПОСТ ЈЕ ПУТ ДО ВЕЧНОГ ЖИВОТА

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је данас (03.03.2017.) Свету Пређеосвећену Литургију у Книну. Уз свога Епископа у Цркви Покрова Пресвете Богородице окупили су се верни људи книнског краја да би се поучили, оснажили и заједно помолили Господу у првој седмисци Часног поста. На данашњој Светој Литургији могли смо чути дивну поуку о првородном греху која нам објашеава шта је то рај. „Ми људи обично рај замишљамо као неки леп врт са пуно цвећа и птица, а то су само спољашњи украси. Међутим, то није суштински рај, већ је он оно духовно дтање у коме су прародитељи били, то јест њихово слободно обраћање Богу. Када су пали у грех они су то изгубили, а Адам се сакрио иза грма у покушају да се од Бога сакрије, јер се осећао грешно. Да бисмо досегли рај треба непрестано да се обраћамо Богу, да са њим успостављамо комуникацију и тако ће, у једном тренутку када ми будемо достојни тога, Он почети да нам одговара и са нама води дијалог“, рекао је Владика. Да би се то догодило треба да у себи победимо греховну, палу природу и Бог ће са нама почети да разговара као са својом децом, а ми ћемо доспети у рајско стање. Ослобођење од тираније пале природе јесте суштина поста који нам је потребан да би нас ослободио од богопротивних страсти. Да бисмо у току свог подвига задобили благодат Духа Светога, осим поста, потребна је молитва која нам помаже да се обожимо. „У посту треба јести лагану храну коју је Црква благословила, али то није његова суштина. Суштина је да треба да се измиримо са Богом и са својим ближњима, ако са неким не причамо да му пружимо руку помирења и покушамо да успоставимо заједницу, јер у своме срцу не смемо да гајимо никакву злобу нити мржњу према било коме. Ово је подвиг који треба да имамо читавог живота, али посебно сада пред Васкрс када се преиспитујемо где смо у своме духовном животу“, поручио је Епископ Фотије и додао да су људи који посте кренули путем Спасења.

Беседа

link for download:here

ПРЕЂЕОСВЕЋЕНА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је у среду (01.03.2017) Свету Пређеосвећену Литургију у манастиру Крки. На почетку Часног поста Владика Фотије је истакао његову важност за нашу душу и наш однос са Господом. „Ово је време подвига, молитве и распињања себе Богу и ближњима. Свети оци су почетак поста поредили са изласком старозавеног народа предвођеног Мојсијем из Египта. То значи оставити телесну, греховну природу да би човек ушао у обећану земљу благодати. На томе путу нам стоје три искушења које нам је Господ Христос открио у пустиињи, а то су искушења хлеба или тела,  сујете или таштине, а потом на крају искушење среброљубља и властољубља. Ова искушења дејствују из телесне природе, то су методе којима се ђаво служи да човека приволи да служи њему, а не Господу“, рекао је он. Период поста служи да у њему препознамо ова искушења са којима ћемо се борити читав живот и да их одгурнемо од себе аскетизмом и молитвом. Зато се у Великом посту јачамо чешћим богослужењима и причешћем, јер се не можемо борити сами већ нам је потребан Христос да победи у нама. „Ако будемо у Христу у радости ћемо дочекати овај Васкрс, али и свеопште Васкрсење у вечној и незалазној радости“, поручио је Епископ Фотије.

Беседа

link for download:here

ОПРАШТАЈМО ЈЕДНИ ДРУГИМА ДА БИ НАМ ГОСПОД ОПРОСТИО

На празник Светог Симеона Мироточивог (26.02.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Оћестову. Мноштво верника се окупило у манастиру Свете Великомученице Недеље да уз свога Владику обележи почетак Часног поста. Епископ Фотије њима се обратио говорећи о значају овог поста кроз историју. „Некада су људи пред сам почетак Великог поста прали сво посуђе које су користили за припрему мрсне хране и знало се да цела породица почиње да пости. Период поста је нераскидиво повезан са интензивним духовним животом, молитвом и добрим делима. У току њега ми преиспитујемо своје духовно стање, разматрамо докле смо дошли у заједништву са Богом и у каквом је стању наша породица. Размишљамо о томе да ли сви живимо богоугодним животом или не. Данас су, нажалост, људи умногоме препустили своју децу стихији учећи их да живе као сви други, а то није добро. Црква нас позива да своје потомке васпитавамо по законима Јеванђеља Христовог, да посте и моле се када и ми, да се пре јела чита молитва и да томе присуствују сви укућани“, рекао је Епископ далматински. Свети Немањићи дали су пример хришћанске породице, а данас празнујемо Светога Симеона Мироточивог који је утемељитељ српске средњовековне државе и који се пред крај свог живота повукао на Свету Гору, где је са Светим Савом основао манастир Хиландар. Они су пример праве, честите породице из које су потекли дивни светитељи који су нам оставили идеал вере, молитве и праштања. „Смисао поста је да испитамо себе и схватимо у чему грешимо пред Богом. Ако смо са неким завађени треба да се измиримо без обзира на то ко је крив и да једни у другима препознамо брата.То није могуће без покајања, али је управо то оно што Господ тражи од нас. Као што каже Свето Јеванђеље, ако ми опраштамо другима, Бог ће опростити нама. То треба да буде принцип нашега живота, да живимо у љубави, молитви и опраштању да бисмо били благословен народ“, рекао је Епископ Фотије.

ПРОВАЛА ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У СМИЛЧИЋУ

Дана 10.02.2017. године непознати починитељи провалили су у парохијски дом у Смилчићу. Наиме,  разбојници су разбили  прозор на кухињи и тако ушли у кућу и узели новца што су нашли. Ово није први пут да се овако нешто дешава у нашој парохији. Прошле године је три пута проваљено у храм Светог великомученика Георгија у Биљанима Горњим и једном у храм Свете мученице Марине у Бињанима Доњим.
О свему овоме је обавијештена полиција, која ће надамо се пронаћи починиоце овог недјела.

КО ДЕЛУЈЕ У ЉУБАВИ, БОГУ СЕ ПРИБЛИЖАВА

У недељу (19.02.2017.), на дан посвећен Светом Фотију Великом, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Спаса у Шибенику. Данас празновани светитељ био је патријарх цариградски, велики отац Цркве и неумољиви борац против јереси и папског властољубља. Светога Фотија можемо с правом назвати кумом свих Словена, јер је он послао свету браћу Кирила и Методија у мисију која је међу словенске народе донела православље и ћирилицу. „Свети Фотије ретко се помиње када се говори о раду Кирила и Методија, али је он као њихов духовник константно руководио њихову мисију. Житије овог светитеља треба да проучавамо и да се сећамо његовог дела, јер је заиста био велики отац Цркве који је наставио традицију Света Три Јерарха“, рекао је Епископ Фотије. Владика је додао да је у тешком времену у коме живимо посебно важно да се држимо наших светих отаца и њиховог предања, јер без истине православља не можемо се на прави начин припремити за Суд Божији. Кроз прве недеље припреме за пост поучени смо да треба искрено да се молимо у храму, да не будемо попут фарисеја, већ да се непрестано кроз покајање враћамо Богу. Данас нас Црква подсећа да је човек слободно, али и одговорно биће које може да чини шта хоће, али ће за то положити рачуне на Суду Божијем. „На Страшном суду биће најважније како смо се односили према ближњима. Многи људи ће рећи да су веровали у Бога, али вера не сме да остане само на уснама, већ треба да је живимо, а своју веру у Бога ми потврђујемо својим односом према ближњима. Ако ближњега презиремо, ниподаштавамо и чинимо му било какво зло, то смо учинили самоме Христу, а онај ко делује у љубави, он се приближава Господу“, поручио је Епископ Фотије.

Беседа

link for download:here

ЖИВИМО У ЉУБАВИ СА СВОЈИМ БЛИЖЊИМА ДА БИСМО СУСРЕЛИ ГОСПОДА

Дан после Сретења Господњег посвећен Светом Симеону Богопримцу и Светој пророчици Ани прослављен је у манастиру Лазарици Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије. Овај празник Црква је установила да би се одала почаст онима који су посредовали великом догађају представљања Богодетета и његовом уласку у храм јерусалимски. Свети преподобни старац Симеон благовестио је присутнима у храму да се међу мноштвом деце налази Спаситељ света, а пророчица Ана ту је вест донела људима изван храма. На тај начин Свети Симеон о Христовом представљању сведочи нама крштенима, који смо у Цркви, а Света пророчица Ана свима онима који широм света живе некрштени и позива их у праву веру. „Света Црква је установила овај празник да бисмо се од Светог Симеона Богопримца и Свете Ане поучили његовој суштини и схватили да Спаситељ света долази као Богочовек ради нас и нашега спасења. Свако наше богослужење јесте једно мало Сретење, јер се ту сусрећемо са васкрслим Христом, анђелима Божијим, али и са браћом својом у Христу да с њима делимо добро и зло, крст који носимо и да помогнемо свом ближњем који је у невољи и клеца под тим крстом. Овај празник нам поручује да је, да бисмо сусрели Господа, потребно да се према свим људима односимо као према икони Божијој, а никако да их презиремо, нити ниподаштавамо на било који начин, већ да са ближњима будемо једно у Духу Светом“ , поручио је Епископ Фотије окупљеним верницима на Далматинском Косову, а затим честитао крсну славу игуману манастира Лазарице оцу Симону, као и свима који данас славе.

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У МАНАСТИРУ КРУПИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије на празник Сретења Господњег служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крупи. Овај дан додатно је увеличало одликовање игумана крупског оца Гаврила (Стевановића), који је примио чин архимандрита. Владика Фотије је поручио да овим чином започиње прослава 700 година  манастира Крупе, а новом архимандриту пожелео да му овај чин буде додатни подстрек да настави са подвизима и да се и даље труди око обнове ове светиње. Сретење Господње велики је празник установљен када су, по тадашњем обичају, четрдесети дан након рођења Богородица и праведни Јосиф донели богодете Исуса у јерусалимски храм да би га представили Господу. По промислу Божијем ту се тада нађе старац Симеон који је био удостојен даром прозорљивости и који је могао да препозна Спаситеља света међу мноштвом присутне деце. Видевши га, Свети Симеон Богопримац изговорио је чувене речи: „Сада отпушташ у миру слугу свога“. Рекавши то, он је обзнанио присутнима у храму да се испунило старозаветно пророчанство и да је ту са њима Син Божији. Људима изван храма о Исусу је сведочила пророчица Ана која се недалеко подвизавала живећи у сталном посту и молитви. Овај сусрет Христоса и Симеона, а у ширем смислу сусрет Бога и људи управо је оно што данас празнујемо. „Најдубља тајна овога празника јесте да сусрећући једни друге, ми сусрећемо Бога. У лику другога треба да препознајемо Господа, јер је сваки човек икона Божија. Они који су крштени приступили су Богу, а оне који нису ми треба да призовемо крштењу. Свети Јован Златоусти каже да када би људи били истински хришћани нико на свету не би остао незнабожац, а то значи да и ми носимо свој део кривице што није тако, јер нисмо своја срца очистили довољно да би други у нама видели Христа. Ово се посебно односи на свештенослужитеље, јер ми имамо највећи дар, али је на нама и највећа одговорност. Празник Сретења Господњег поручује нам свима да у другим људима треба да препознајемо Бога и да се према свима односимо са љубављу“, поручио је Епископ Фотије.

СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА

Поводом славе богословије у манастиру Крки, уочи празника Света Три Јерарха служено је вечерње богослужење на којем је началствовао Епископ горњокарловачки Герасим. На дан празника, Свету Архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење Епископа бихаћко–петровачког Атанасија, Епископа горњокарловачког Герасима, Епископа франкфуртског и све Немачке Сергија и Епископа далматинског Фотија.
Након Свете Литургије, Епископ Фотије поздравио је све присутне изразивши неизмерну радост што смо се у оволиком броју окупили да прославимо велике светитеље, Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. „Света Три Јерарха су наши учитељи и заштитници наше богословије и они нас уче да је суштина човековог битисања на Земљи његов призив да се обожи. Да бисмо то достигли потребно је оставити грехољубиви начин живота и сјединити се са Богом. Света Три Јерарха били су не само научници и философи који су изучили јелинску мудрост, већ су постали светитељи који препорађају све људе и саму Цркву Божију. Пуноћу наше вере предокусили смо данас на Светој Литургији, а њу можемо достићи само аскетским подвигом и сталним распињањем себе да бисмо се удостојили Божијег благослова и кренули путем спасења“, рекао је Епископ Фотије. Владика се захвалио свима које је данас овде довела љубав према овој светињи и подвигу нашега краја, а посебно онима који помажу да ова света обитељ и богословија функционишу и православном свету доносе нове пастире и свештенослужитеље.
Културно-уметничком програму који су припремили крчки богослови осим преосвећених архијереја присуствовали су и  представници амбасаде Србије у Хрватској, посланици у хрватском парламенту Миле Хорват и Борис Милошевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић и многи други званичници.
Орденом Никодима Милаша одликован је доктор Војислав Станимировић, који је од самог почетка био велики пријатељ и добротвор крчке богословије. На послетку се пристунима са неколико надахнутих речи обратио и Епископ бихаћко-петровачки Атанасије. „Ово је место које прочишћава и зато одавде одлазимо лакши него што смо дошли. То је место које сабира простор, време и генерације и које је значајно за цео свет, јер се богослови који одавде потичу образују и васпитавају у духу својих заштитника, Света Три Јерарха“, поручио је епископ Атанасије.

Беседа

link for download:here

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински служио је данас (05.02.2017.) Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Спаса, у Шибенику. Данашњи празник посвећен је свештеномученику Клименту, епископу анкирском, за кога се може рећи да је највећи мученик међу светитељима. Он је ради своје вере 28 година провео у тешким мукама, да би на крају био посечен мачем. Над његовим мучитељима тријумфовало је смирење овога богоугодника, који је сваку жртву стоички поднео ради Христа. Управо то смирење поука је приче о царинику и фарисеју коју смо чули на данашњој Литургији. У храм Божији у Јерусалиму уђе фарисеј и крену се молити Господу, али он уствари није молио већ је пред Богом само набрајао своје врлине и добра дела, не помињући нити један грех који је починио. У својој уобразиљи он је чврсто веровао да је близак Богу и безграшан, толико да је себи дао за право да суди о другима, набрајајући њихове грехе, чак и ако је за многе од њих само чуо и није могао бити сигуран у истинитост својих тврдњи. То га ипак није спречило да своје ближње тужи пред Господом, а насупрот њему у цркву је дошао митар, погнуте главе, дубоко се кајући са сва недела која је починио. У ћошку светог храма он се ударао по грудима молећи Господа да му опрости грехе. Након тога обојица изађоше из храма, али је само митар био олакшан од својих греха, а гордом фарисеју ништа није могло бити опроштено. Ова прича нам говори да постоји само један пут Спасења, а то је пут смирења и покајања, никако самољубља и гордости. „Налазимо се у недељи митара и фарисеја у којој нас Црква својом педагогијом припрема за почетак Часног поста. То је време које служи да се саберемо и видимо ко смо и докле смо стигли у духовном животу. Не смемо заборавити да су демони отпали од Господа управо због греха гордости и да је она оно што нас одвлачи од Спасења и води пут погибије“, рекао је Епископ Фотије.

Беседа

link for download:here

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КНИНУ

На велеучилишту „Марко Марулић“ у Книну данас (30.01.2017.) је одржана свечана академија у част првог српског архиепископа и просветитеља, Светог Саве. У организацији српског културног друштва “Просвјета“ и  свештенства Епархије далматинске припремљен је богат културно – уметнички програм. Многобројне госте својим игроказом су забављала и поучила деца книнског краја. Они најмлађи рецитовали су песмице посвећене овом дивном светитељу, док су старији показали своје глумачко умеће у покушају да оживе неке детаље из његовог живота. Весела песма у којој су се малишанима придружили сви присутни певала се уз гитару, а деца из хора Цркве Покорва Пресвете Богородице и крчки богослови пустили су своје гласове славећи нашег великог учитеља. У препуној сали нашли су се скупа деца и одрасли, свештенство и верни народ, као и многи представници градских и општинских власти, а међу њима доградоначелник Книна Жељко Џепина, шибенско – книнска дожупаница Ања Шимпрага, саборски заступник Борис Милошевић, као и начелници општина Кистања, Ервеника и Бискупија.

ПРОСЛАВА ЧАСНИХ ВЕРИГА И СВЕТОГ САВЕ У ШИБЕНИКУ

Празник Часне Вериге у шибенски храм Светог Спаса донео је двоструку духовну радост, а велики број верника окупљених на Светој Литургији присуствовао је несвакидашњем догађају. Наиме, у част Светог Саве, чије име смо прослављали читаве прошле седмице, деца из Шибеника и околине припремила су пригодан програм. Песмице о животу заштитника нашег рода, као и рецитације оних најмлађих пропраћене су громким аплаузом, након чега су малишани примили поклон пакетиће. При завршетку богослужења, шибенски парох, отац Дајан, поздравио је све присутне и обратио им се беседом о делу Светог Саве. „Кажу да је Свети Сава оплевио семе јеванђељске науке које су међу Словенима посејали света браћа, Ћирило и Методије. И заиста, његово је наслеђе огромно и неизмерно, а посебно се издваја манастир Хиландар као центар духовности из ког је потекло српско православље“, рекао је отац Дајан. Међу мноштвом верника, Светој Литургији су присуствовали градоначелник Шибеника Жељко Бурић, шибенко – книнска дожупаница Ања Шимпрага и чланови Већа српске националне мањине у Шибенику, којима је дан Светог Саве крсна слава. Они су, у просторијама ЦО Шибеник, припремили послужење за све присутне.

ЧАСНЕ ВЕРИГЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

На дан када празнујемо Часне вериге (29.01.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки. Присутним верницима владика се обратио са неколико речи о празнику који је уједно и његова крсна слава. „Нека је срећан и благословен данашњи дан када смо се сабрали овде да прославимо име Божије и великог угодника Божијег Светог првоврховног апостола Петра.и његово избављење из тамнице. Ово је ранохришћански празник који нам указује на мучеништво Цркве и то да је проповед Јеванђеља увек повезана са сведочењем, страдањем и затварањем, а са друге стране, на то да земаљске силе не могу да стану на пут тој проповеди. То није било могуће ни када је цар Ирод затворио апостола Петра, нити у било ком другом историјском моменту, нити ће икада бити могуће“, рекао је Епископ Фотије и додао да је једина препрека између нас и Бога она коју сами поставимо, а то је грех. Из данашњег Јеванђеља смо чули да апостол Петар није имао власт над другим апостолима, како се верује у западном хришћанству, већ је апостолска служба истог достојанства, а власт над свим апостолима има само Господ Христос који њиховом мисијом руководи благодаћу Духа Светога. Свети апостол Петар казује да нам је Господ крштењем дао нови живот да бисмо постали свети попут њега и то је идеал који нам поставља свето Јеванђеље. Говорећи да не можемо да испунимо тај идеал, ми поричемо истинитост Јеванђеља, а истина је да је он свима дотижан, али до њега се може доћи само дугом и константном борбом. То је борба са старим човеком у нама, против греха, а да бисмо живели благословеним животом у Христу. Она представља непрестанио суочавање којим од себе терамо ђавола који покушава да се усели у нашу душу у виду разних нечистих помисли. Кључ успеха за свакога од нас јесте живот у Христу и  свакодневни труд да живимо исправно и богоугодно, то је порука Светог апостола Павла. На крају своје беседе Епископ Фотије се захвалио оцима из митрополије агребачко-љубљанске, епархије бачке и свима који су данас дошли у манастир Крку.

Беседа

link for download:here

СВЕТОСАВСКО ВЕЧЕРЊЕ У КИСТАЊАМА

На празник Светога Саве (27.01.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је вечерње богослужење у Кистањама. Том приликом пресечен је славски колач и за све присутне припремљена је трпеза љубави. Деца из кистањске општине спремила су пригодан програм како би улепшали дан посвећен великом светитељу који је у народу познат и као школска слава. Епископ Фотије том приликом се обратио присутним верницима говорећи о животу и подвигу Светога Саве. Његово житије свима нам је добро познато као и значајна дела којима је задужио српски род. „Светосавље је важно за све православне Србе, а оно значи живот према примеру који нам је Свети Сава поставио. Сви треба да се угледамо на његова доброчинства, али и на важност његове поруке да будемо црквен народ, јер је то једна од највећих жеља нашег светитеља, који је нама Србима донео православље. Сваке недеље и празником барем по један члан из сваке породице треба да буде присутан у цркви, да би својој кући понео Божији благослов. Једино тако ћемо бити прави светосавци“, поручио је Епископ Фотије. Он је такође изразио велику жељу да се наш народ врати на подручје Далмације и да,  упркос недаћама, препозна предности и врлине овога краја у коме наш народ живи већ вековима и где би свако од нас требао да се осећа као свој на своме.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

На дан када празнујемо првог српског просветитеља и великог угодника божијег Светога Саву, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки. Овај празник од давнина има посебан значај, јер предствља славу свих школа и просветних установа, како црквених, тако и оних државних. Овај дивни светитељ у српски је род донео праву веру и у наслеђе нам оставио, не само школе, болнице и манастире, већ и једну својеврсну светосавску филозофију. Његово учење говори нам како да, угледајући се на нашега светитеља, свој живот усмеримо на прави пут, уску стазу доброте, знања и богоспознаје. „Светосавска филозофија живота састоји се од светогорског учења које нам казује како смртан и пролазан човек може да обесмрти своје биће и постане син Божији по благодати. Свети Сава нам је својим житијем показао како да то учење спроведемо у дело, јер се од младости подвизавао и од светогорских монаха скупљао њихове мудрости да би их касније током свог живота употребио. Његова филозофија показује нам уствари како обожити, не само једног човека, већ читав народ“, рекао је Епископ Фотије. Први српски архиепископ остао је увек светогорац, онај који тихује и време проводи у молитви. Зато је и постао достојан да кроз њега делује Свети Дух и учини велика дела којима нас је задужио. Широм света, где год има православних Срба, они су се данас окупили  на Светој Литургији да заблагодаре Господу и Светом Сави. Након свете службе у манастиру Крки Епископ Фотије је свима пожелео срећан и благословен празник уз поруку да се увек поучавамо делима овог великог светитеља.

Беседа

link for download:here

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СПЛИТУ

У недељу (22.01.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматиснки Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у капели Светог Саве у Сплиту. Овом Светом Литургијом започета је прослава великог празника посвећеног Светом Сави, који је уједно и храмовна слава нашег недовршеног сплитског храма. Широм Епархије далматинске, као и на свим континентима где живе православни Срби, у току наредное седмице прослављаће се име овог великог угодника божијег, духовног оца нашега народа. Његово житије свима нам је добро познато, као и велика дела којима је заувек задужио српски род. Свети Сава је 1219. устројио самосталну српску Цркву, а са њом и средњовековну државу, са жељом да цела земља живи као један манастир, продуховљеним и светим животом. Захвањујући овом светитељу прогнана је јерес из нашега народа, а свако дете крштено, па зато са правом можемо рећи да је Свети Сава почетак православља у нашем народу. „Увек треба да се сећамо подвига Светог Саве, јер је он желео да од средњовековне Србије направи државу у којој ће епископ бити духовни отац, а цар световни владар и да они живе у хармонији и сагласности. Његова жеља је била да земља буде пуна цркава, манастира и школа, да има довољно сиротишта и болница за оне којима је то потребно“, рекао је Епископ Фотије. Године 1221. Свети Сава је одржао познату жичку беседу о правој вери и рекао да Срби треба да буду православне вере. Он је учинио пресудно дело да наш народ постане и остане заувек православан, јер нас је везао са Светом Гором, са манастиром Хиландаром и изворним учењем отаца са првих седам Васељенских сабора. Свети Сава се упокојио у Трнову, у Бугарској, а његово тело било је пренето у манастир Милешеву где су реке православних верника константно долазиле да се поклоне благотворним моштима. Свете мошти су 1594. пренете на Врачар, где су спаљене од стране Турака који су на тај начин хтели да униште култ Светога Саве. Хвала Богу, њихове намере нису уродиле плодом, а на томе месту данас стоји храм посвећен овом свецу, који је у нашем народу остао заувек упамћен као велики духовни отац и родоначелник. Градња Храма Светог Саве у Сплиту започета је у слично време као и градња београдског, али је он до дана данашњег остао мученички храм, који већ осамдесет година стоји незавршен. Ми се ипак надамо и молимо Господу да се, молитвама Светог Саве и ова светиња изгради до краја и постане место сабрања и утехе свих хришћана који у њега кроче са искреном вером у Бога.

Беседа

link for download:here

ПРАЗНИК САБОР СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ЗАГРЕБУ - КРСНА СЛАВА МИТРОПОЛИТА ПОРФИРИЈА

У петак, 20. јануара 2017. године, када наша Црква молитвено прославља светог Пророка, Претечу и Крститеља Господњег Јована, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије прославио је своју Крсну славу.
Евхариситјским сабрањем у Саборном Преображењском храму у Загребу, начелствовао је Епископ далматински господин Фотије, уз саслужење Епископа горњокарловачког господина Герасима и домаћина Митрополита Порфирија, као и архимандрита Никодима (Косовића), игумана манастира Крке и братства Катедралног храма.
У славу Божју и у част Светог Јована Крститеља током свете Литургије појао је хор Преображењског Катедралног храма у Загребу.
Преосвештени Епископ далматински господин Фотије на крају Свете Литургије обратио се пригодном беседом Митрополиту Порфирију као и свој богољубивој пастви сабраној на Божанској Мистагогији и честитао свима велики празник, а Митроплиту Порфирију и свима који славе Светога Јована, срећну славу. 
По завршетку Литургијског сабрања, цењени гости пријатељи Митрополита Порфирија, сабрали су се у свечаној сали Духовног Центра на Светом Духу где је припремљена свечана славска трпеза љубави. Епископ горњокарловачки господин Герасим, уз саслужење Игумана Никодима и ђакона Драгана Радића, благословио је и освештао славско жито и пререзао славски колач, а потом се пригодном беседом обратио Митрополиту Порфирију и узваницима честитајући свима празник и славу.
Долгоденствуј Високопреосвећени Вадико на многа и блага лета!!!

преузето са: www.mitropolija-zagrebacka.org

БОГОЈАВЉЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је на Богојављење (19.01.2017.) Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки. Овим празником прослављамо успомену на крштење Христово на реци Јордану и јављање Бога у виду голуба и гласа: "Ово је Син мој и Њега послушајте". Празнујући Богојављење Господње, које бива на водама Јорданским, треба да се подсетимо да се Господ Бог наш никада није јављао без разлога баш на том месту. Овај нам празник приказује Бога у виду Тројице једнобитне и нераздељиве. Тако се и свако од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога. На овај дан се у свим црквама и храмовима освећује вода, коју народ узима и носи својим кућама. Она има духовна и лековита својства. Њена особина се огледа у томе што током целе године остаје свежа и освећена. Чува се у посебним посудама и користи се са искреном вером у болести, или било каквој другој недаћи. На сам Дан Богојављења може се са њом попрскати сваки кутак у кући, али у све друге дане ништа се не сме прскати њоме. Здрави је могу пити претходно припремљени, тако што ће постити, па ће ту освећену водицу попити изјутра као када се узима Свето причешће.

КРСТОВДАН У ШИБЕНИКУ

На Крстовдан (18.1.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Спаса у Шибенику, након чека је освећена вода- Овај велики празник, нераскидиво повезан са сутрашњим Богојављењем открива нам смисао хришћанске вере кроз свету тајну крштења. Господ Христос дошао је на реку Јордан да се крсти и тако освети природу воде и да читавој творевини врати првобитно достојанство и нетрулежност. „Човек је створен за вечни живот, а не за смрт, као и читава творевина, али је постала трулежна грехом људским. Улазећи у Јордан Христос освећује воду и зато је ми данас пијемо када хоћемо да се обожимо, да бисмо ми и наши домови били њоме освећени и благословени. Том водом се помазују болесни, а треба да је чувамо за здравље душе и тела и да је дајемо и другим хришћанима који нису православни, јер они очекују од нас освећење и благослов“, рекао је Епископ Фотије. На крштењу Христовом Бог нам се открио као Света Тројица, Он се јавио да посведочи Сина, а Дух Свети се приказао у виду голуба и сишао на самога Христа да покаже мноштву окупљеног народа да је управо Он Син Божији. Овај је догађај веома значајан за наше спасење, јер и ми треба да отројичимо своје биће и постанемо храмови Свете Тројице То је смисао и циљ нашег крштења, јер када се крштавамо Свети Дух силази на нас и уобличава Христа у нама, тако да  постанемо чланови Цркве Христове. Данашњи дан донео нам је још једну духовну радост, јер су граматом одликовани истакнути чланови ЦО Шибеник, Марко Бркић и Јован Добре, због својих добрих дела и показане љубави према Светој Цркви.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је данас (15.01.2017.) Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Спаса, у Шибенику. На овај дан сећамо се два светитеља, Светог Папе Силвестара који је живео у 4. веку и Светог Серафима Саровског, великог руског подвижника из 18. и 19. века.  Свети Силвестар је у своје време био велики чудотворац и учитељ Цркве, допринео је да се Свети Константин и Јелена обрате у хришћанство и постану заштитници Цркве Христове. Свети Серафим Саровски био је прави пример покајника и молитвеника, који је у дубокој старости добио благослов од Пресвете Богородице да прима људе, подучава их и исцељује немоћи људске. Чувена је његова беседа у којој говори шта је циљ хришћанског живота и човековог биствовања на Земљи, а то је задобијање Духа Светога. Идући у сусрет великим празницима, Крстовдану и Богојављењу, сви треба да се трудимо да живимо тајну Богојављења, да нам се Господ јави у нашем срцу и души, јер је човек створен да буде храм Духа Светога. „То је поука којој нас учи Свети Серафим, а из његовог житија можемо да се поучимо и још једној важној ствари. Он је тек у дубокој старости почео јавно да проповеда и прима људе на исповест, а пре тога је водио велике борбе, аскетски живот и већ је постао чудотворац и задобио дар прозорљивости. Данас многи млади људи, духовно неутврђени прерано постају учитељи, а сами се нису довољно поучили. Да бисмо ми учили људе треба пре свега да задобијемо дарове Духа Светога, јер нас онда Бог руководи у нашој проповеди и делима, а ако сами, само љуским моћима то чинимо можемо пропасти и ми и наши ученици“, рекао је Епископ Фотије и поручио да нам је пре свега потребно стрпљење да бисмо узрасли у тајни богопознања, да би наша прича о Богу била заснована на искуству и да бисмо пронашли покајање као једини пут Спасења.

Беседа

link for download:here

ТРОСТРУКИ ПРАЗНИК У ШИБЕНИКУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије  служио је данас (14.01.2017.) Свету Архијерејску Литургију у Шибенику. Данашњи дан донео нам је три духовне радости, јер прослављамо три празника: Обрезање Христово, Светог Василија Великог и Нову Годину по старом календару. „Обрезање Господње говори нам о томе да је Христос постао реалан човек и узео људско тело ради нашег спасења, овај празник је продужетак Божића и праслика хришћанскога крштења. У Старом Завету су се људи обрезивали да би показали да су чланови изабраног народа, а у Новом Завету крштење представља улазак у Цркву Божију“, рекао је Епископ Фотије. Данас се присећамо и великог аскете и учитеља Цркве из 4. века, Светог Василија Великог. Овај светитељ био је значајан богослов и чудотворац који се одликовао изузетном благодаћу. Написао је многе црквене књиге и борио се против јеретичких учења, а с правом је називан оцем монаштва, јер је написао правила живота у манастиру која монахе поучавају како да се подвизавају да би достигли Царство Небеско. Трећи празник данашњег дана представља Нова Година, а ово је један од три датума која за хришћане представљају почетак нове године. „Првог септембра почиње црквена нова година којом почиње нови богослужбени круг, првог јануара година почиње по новом, грегоријанском календару, а данас, 14. јануара по старом, јулијанском календару. Нека нови круг нашега живота буде благословен у овој новој години, да будемо трезвени хришћани и удубљујемо се у тајне наше вере, јер се у њима крије и тајна вечнога живота“, пожелео је Епископ Фотије и додао да нас Црква позива да будемо блиски Богу и једни другима и да то треба да буде програм нашега живота како у новој, тако и у свим наредним годинама.

Беседа

link for download:here

СВЕТИ АРХИЂАКОН СТЕФАН У МАНАСТИРУ ДРАГОВИЋУ

На празник Светог Архиђакона Стефана (09.01.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Драговићу. Овај празник је крсна слава многих православних Срба који живе широм света, а међу њима и протосинђела Јована из Драговића. Заиста је велики угодник Божији Свети Архиђакон Стефан и из његовог житија сазнајемо како можемо достићи да видимо отворена набеса и Господа Исуса Христа у слави Божијој. „Ми људи када погледамо горе видимо плаво небо, Месец и звезде, а да бисмо видели више од тога треба да будемо слични Првомученику Стефану, да имамо благодат Духа Светог и будемо просветљеног срца и душе. Том истом благодаћу можемо да разумемо и тајну рођења Христовог, које није било на небу, већ на Земљи. Многи су људи гледајући Христа видели само једно дете, слично мноштву других, а нису били у стању да схвате да је то сам Бог који се оваплотио. Они су могли да виде само земаљску реалност, јер су били ограничени логиком овога света. Да не бисмо и ми дошли у икушење и пали у такво духовно стање потребно је да имамо благодат Божију у себи и да нас она учи тајнама богословља“, рекао је Епископ Фотије и додао да је на свештенослужитељима највећа одговорност, па би и њихов подвиг требао да буде највећи. Данашњи дан донео је још једну духовну радост, јер је након Свете Литургије орденом Никодима Милаша одликован господин Лазар Шкрбић из Врлике због своје изузетне преданости Цркви и помоћи коју већ дуго указује врличком свештенству. Владика Фотије честитао је крсну славу оцу Јовану и свим верницима који данас славе и пожелео им Богом благословен празник.

Беседа

link for download:here

САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КНИНУ

Другог дана Божића, када празнујемо Сабор Пресвете Богородице (08.01.2017.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Покрова Пресвете Богородице, у Книну. На овај дан Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато што се тога дана сабирају сви верни, да прославе њу, Матер Богорoдицу и што се торжествено, саборно, служи у част Њену. У Охриду је од старине био обичај, да се уочи другог дана Божића вечерња служи само у Светој Богородици званој Челница. Све свештенство са народом ту је саборно прослављало Пречисту Богоматер. Твојим рођењем Христе Боже, засија свету светлост богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Ти!

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Велики хришћански празник Рођења Христовог – Божић ( 7.1.2017.г.) свечано је прослављен широм Епархије далматинске у свим црквеним општинама и манастирима. Његово Преосвештенство Епископ далматински г.г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију на свеноћном бденију у манастиру Крки и том приликом је прочитана Божићна посланица Његове Светости патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја СПЦ.
У овогодишњој посланици Његова Светост је позвао верни народ да живе у љубави Божића, те да Божић враћа библијски благослов рађању чиме је овај празник заиста и породични али и свенародни.

БАДЊИ ДАН У ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Широм Епархије далматинске данас (06.01.2017.) се славио Бадњи дан. На богослужењима у светим храмовима сабрало се мноштво верног народа, а Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију и вечерње у Шибенику. На вечерњој служби у Саборној цркви Успења Пресвете Богородице  и освећењу бадњака, упркос изузетно хладном времену окупили су се верници из Шибенника и околине, који су након заједничке молитве наставили празнично дружење у просторијама Црквене општине. Уочи празника који заузима посебно место у срцу сваког хришћанина, Епископ Фотије говорио је о духу Божића и етици којој нас овај празник поучава. „Божић је велики, благословени и породични празник, празник сваке богољубиве душе, јер је Бог постао човек да би нас научио како да се и ми обожимо. То је етика Божића која нам говори како да се приближимо Господу, да будемо, добри, поштени и честити људи. Многима од нас овај се божански идеал чини недостижним, али су зато ту светитељи да нам покажу да постоје људи који су га својим животом достигли.  Увек треба да се угледамо на њих, јер су они стварне, историјске личности који су охристовили своје биће и остварили у своме животу идеал наше вере“, рекао је Епископ Фотије и додао да нам је Христос својим рођењем и васкрсењем прокрчио пут којим треба да идемо. Тај пут посебно је важан за нас Србе који данас живимо у Далмацији, јер смо приживели тешке дане и остало нас је мало, али и даље треба да настојимо да будемо честити људи који се не одричу своје вере, а поштују и друге народе и њихов начин исповедања и традицију. На крају своје беседе Епископ Фотије пожелео је свима срећан Бадњи дан и радостан и благословен Божић. Христос се роди! Ваистину се роди!

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЗА БОЖИЋ

Српска Православна Црква својој духовној деци о Божићу 2016. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни Божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

„Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!” (Лк. 2, 14)

 

Ево нас и ове године пред празником Божића, пред празником безмерне љубави Божије, јер нам се данас у граду Давидову роди Христос Господ (Лк. 2, 11), Емануил, што ће рећи: с нама Бог (Мт. 1, 23). Ову велику Тајну Оваплоћења Бога Логоса, скривану од постања векова (Јн. 1, 2), најпре су благовестили анђели Божији својом божићном химном мира и љубави (Лк. 2, 14). Потом им се придружују пастири и мудраци са Истока, сабирајући тако небо и земљу око Богомладенца Христа, анђеле, и људе, и све народе земаљске у Цркву Бога живога (2. Кор. 6, 16).

цијели текст овдје

СВЕТА ЛИТУРГИЈА ЈЕ ТАЈНА НАШЕГА СПАСЕЊА

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Успења Пресвете Богородице у Имотском. У беседи након свете службе Епископ Фотије се обратио присутним верницима говорећи о Светој Тајни Причешћа као суштини наше вере. „Сав наш подвиг, молитве и труд, све сузе, исповести, покајања и распињања имају за смисао да се достојно причестимо и да се сам Христос усели у нас, наша срца и душе. Циљ светих богосложења јесте да ми постанемо обожене личности и храмови Духа Светога. Света Литургија траје кратко, али као да је у њој садржана цела историја тамо доживљавамо све празнике. Зато треба свој живот да устројимо тако да се сваки следећи пут причестимо још достојније, јер тело и крв Христова којима се причешћујемо на Литургији представљају тајну вечног живота и тајну нашег спасења“, рекао је Епископ.  Он је нагласио да није добро да нам недељом и празником иједан посао буде пречи од доласка на богослужење, јер је оно неопходно за нашу душу. Сједињење са Христом неопхопдно је да бисмо постали обожен народ који даје велике научнике, попут Николе Тесле и светитеље као што је био Свети Сава.

Беседа

link for download:here

 

 

АПЕЛ ЗА ОБНОВУ КРОВА
МАНАСТИРА КРКЕ

 

 

::..::


Преображење 2015
Манастир Крка

 

::..::

ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

::..::

КАЛЕНДАР

ЧАСОПИСИ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

::..::

Description: F:\MOVIE\web\Images\e-knjige\eknjige_small.jpg


Е-књиге
Епархије далматинске

 

 ЈАСЕНОВАЦ
НАЈСТРАШНИЈИ ЛОГОР СМРТИ

::..::

Description: F:\MOVIE\web\Images\Ikone\Andrej-rubljov_small.jpg

ЕПАРХИЈСКА РАДИОНИЦА

::..::


 
Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\spc.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\link150.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\hilandar.jpg

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\odbor.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\verujem.jpg

Description: Projekat Rastko

Description: Svetosavlje.org

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\BANER_pravoslavljec.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\zhh.jpg

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\podvorje.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\logo-mk.jpg

 


Description: F:\MOVIE\web\Images\Animation\wallpapers.gif
WALLPAPERS

 

 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016. ГОДИНЕ
 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2015. ГОДИНЕ
 
 


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2011. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2010. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2009. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2008. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2007. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2006. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2005. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2004. ГОДИНЕ

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio