INTERVJU EPISKOPA DALMATINSKOG G. FOTIJA
VJESNIKU
(7. JUL 2004. )

Episkop Fotije: SPC-u je dosad vraćeno manje od deset posto imovine

Značajniji deo imovine vraćen je u Zagrebu i u Rijeci, u drugim mestima gotovo ništa. Dosta sveštenika SPC u Hrvatskoj nema državljanstvo, i to im znatno otežava službu. Pitanje imenovanja vojnog Episkopa SPC još nije pominjano, kaže Episkop Fotije

Zagreb – Susret visokog poslanstva Srpske Pravoslavne Crkve (SPC u Hrvatskoj) predvođeni Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom i Episkopom dalmatinskim Fotijem sa Vladinom komisijom za odnose sa verskim zajednicama na čelu sa ministrom Božom Biškupićem izneo je na površinu prioritete u aktuelnim odnosima države i SPC.
”Nekoliko tema je dominiralo našim razgovorima: povratak naše imovine, obnova sakralnih objekata, finansiranje objekata SPC, koji su pod zaštitom hrvatske države... U tom kontekstu, Ministarstvo obnove prihvatilo se potpune obnove oštećenog hrama sv. Nikole u Karlovcu, u koju će preusmeriti sva predviđena sredstva za ovu godinu. A iz Ministarstva kulture odobriili su nam za ovu godinu oko tri miliona kuna za finansiranje 23 objekta. Ukupno, to nisu velika sredstva. U dalmatinskoj Eparhiji nismo dobili gotovo ništa, iako smo konkurisali za Muzej crkve u Šibeniku i obnovu riznice manastira Krke,” kaže Vjesniku o susretu sa predstavnicima hrvatske vlade Episkop Fotije.

SPC ne insistira na iseljavanju
Episkop Fotije ističe da SPC ne može biti zadovoljna povratkom imovine, jer je do sada vraćeno manje od deset posto traženog.
“Značajniji deo imovine vraćen je u Zagrebu i u Rijeci, a u drugim mestima gotovo ništa. Mi, Episkopi, smo do sada insistirali da se vrate u celosti, svi oni objekti gde je to moguće, kao u slučaju zgrade Županije u Karlovcu ili zgrade Radija Šibenik, koja ima 600 kvadrata. Ne bismo insisitirali na iseljavanju onih koji ove zgrade sada koriste, ali nam je važno da se konačno reši pitanje vlasništva. Slično je sa nekim zgradama u Zagrebu gde je smešten kino Zagreb i nova knjižara Profila, kaže Episkop Fotije, izrazivši čuđenje što je dopušteno otvaranje knjižare u objektu čiji povratak traži SPC.
Episkop je zadovoljan susretom, jer je apostrofirao niz nerešenih pitanja, upozorivši da zakoni za njihovo rešavanje postoje, ali da se ne primenjuju.
Posebna tema bila je rešavanje statusa sveštenika SPC u Hrvatskoj, s obzirom da dosta njih nema hrvatsko državljanstvo. “To je komplikovano pitanje, jer dosta naših sveštenika ima druga državljanstva, većinom Bosne i Hercegovine, a poneki Srbije i Crne Gore. Oni imaju status stranaca sa produženim boravkom, što bitno opterećuje njihovu službu i dobijanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja,” kaže Episkop Fotije, dodajući da je lično pre nekoliko godina tražio i dobio htrvatsko državljanstvo, jer drugačije nije mogao službovati.

Nema novaca za platu stalnog duhovnika
Ti sveštenici SPC, napominje dalmatinski Episkop, imaju pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, jer imaju radnu dozvolu, ali praktičan problem je u tome što dozvolu, bez koje ne mogu realizovati ostala prava, moraju produžavati svaka tri meseca. Dodao je i to da deo sveštenika traži državljanstvo, a da bi se deo njih zadovoljio i stalnim boravkom ili dozvolom boravka na godinu dana.
Što se tiče realizacije prava na postavljanje duhovnika među vernicima SPC u zatvorenim ustanovama – bolnicama, zatvorima i vojsci – naš sagovornik ističe: “Neke Eparhije, poput zagrebačke i osječko-poljske, koje to mogu finansirati, imenovale su svoje duhovnike. Ali, neke, kao moja, na primer, nemaju novaca za platu i stan stalnog duhovnika. Zakon reguliše to pitanje, ali potreban je novac za njegovu realizaciju.”
U vezi sa eventualnim imenovanjem vojnog Episkopa SPC, vladika Fotije ističe “da to pitanje službeno još nije spominjano, pa ni u razgovoru sa Vladinom komisijom.

Uskoro sporazum SPC i HRT
Episkop Fotije istaknuo je pitanje sprovođenja pravoslavne veronauke u školama. ,,U razgovoru sa Vladinim predstavnicima zaključili smo da je stanje dosta zadovoljavajuće, osim u nekoliko škola, u gradovima Kninu i Plaškom, čiji direktori ne pokazuju spremnost da poštuju hrvatske zakone, već se postavljaju iznad njih.”
Pomenuto je i pitanje prisustva SPC u medijima. ,,Trebali bismo uskoro potpisati sporazum s HRT-om koji bi regulisao naše prisustvo u medijima. To nam je zagarantovano potpisanim Ugovorom sa Vladom, i sporazum je u pripremi,” kaže Episkop Fotije.

Intervju dat Vjesniku , 07.07.2004.g

 

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio