APEL

::..::

RAZGOVORI SA PRAVOSLAVNIM
SRBIMA

POVRATNICIMA
(Oktobar, 2002.)

 


SOME
ENGLISH PAGES
 


ARHIVA VIJESTI IZ 2004. GODINE


EPISKOP FOTIJE U POSETI CRKVENOJ OPŠTINI SPLIT

U okviru svojih redovnih poseta crkvenim opštinama Episkop dalmatinski G.G. Fotije posetio je dana 09. decembra 2004. g. crkvenu opštinu Split i filijale splitske parohije Uble i Zelovo. Opšti utisak je da je u Crkvenoj opštini Split dosta učinjeno na obnovi filijalnih parohijskih crkava i bratskih kuća, ali da predstoje najveći radovi u dovršetku crkve Svetoga Save u Splitu koja je početa 1938. g.
U tom smislu Episkop Fotije dao blagoslov Upravi splitske parohije da u što kraćem roku pripremi potrebnu dokumentaciju i opštinske dozvole, kako bi se mogli nastaviti radovi na dovršenju hrama Svetoga Save u Splitu.
Pošto radovi na hramu Svetoga Save u Splitu prevazilaze trenutne moći splitske parohije i Eparhije dalmatinske u obnovu ovoga hrama Svetoga Save biće potrebno da se uključi i Srpska patrijaršija, kao i celokupna pravoslavna dijaspora, jer bi obnova hrama Svetoga Save u Splitu bila rame uz rame značaju  već uveliko obnovnjenom hramu Svetoga Save u Beogradu. 

Iz kancelarije Eparhije dalmatinske

DELEGACIJA SPC POSETILA GRUZIJU

U periodu od 20. do 26. 11. 2004. godine, delegacija SPC koju su sačinjavali: Episkop bihaćko-petrovački g.g. Hrizostom, Episkop dalmatinski g.g. Fotije i Episkop gornjokarlovački g.g. Gerasim kao izaslanici Njegove svetosti patrijarha srpskog g.g. Pavla posetili su Gruziju i bili gosti Njegovog blaženstva katolikosa i patrijarha gruzijskog g.g. Ilije i Gruzijske Pravoslavne Crkve.
Prilikom ove zvanične posete Gruzijskoj Pravoslavnoj Crkvi naši Episkopi su 23. 11. 2004. godine učestvovali u velikoj duhovnoj svečanosti - osvećenju novoizgrađenog divnog hrama Svete Trojice u Tbilisiju, koji je osvetio Njegovo blaženstvo patrijarh gruzijski g.g. Ilija uz sasluženje velikog broja Episkopa i sveštenstva i nekoliko desetina hiljada pravoslavnog gruzijskog naroda.
Na osvećenju hrama Svete Trojice kao gosti uzeli su učešća predstavnici carigradske, antiohijske, aleksandrijske, ruske, srpske, rumunske, grčke, kiparske, poljske, moldavske i američke pravoslavne Crkve, manifestujući na taj način jedinstvo svetog pravoslavlja.
U okviru duhovnih svečanosti, 24. i 25. 11. 2004. godine u Tbilisiju je pod pokroviteljskom Patrijarha gruzijskog g.g. Ilije održan međunarodni simposion posvećen dvehiljadegodišnjici hrišćanstva i pravoslavlja u Gruziji.
Prilikom ove posete naša delegacija je prenela pozdrave i blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog g.g. Pavla Njegovom blaženstvu katolikosu i patrijarhu gruzijskom g.g. Iliji, Gruzijskoj Pravoslavnoj Crkvi i narodu, i tom prilikom gruzijskom patrijarhu g.g. Iliji uručila prigodne darove - ikone svetog Simeona Mirotočivog, svetog Save i belog mileševskog Anđela.

SASTANAK VEROUČITELJA EPARHIJE DALMATINSKE

Dana 12. novembra 2004. g. u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki održan je sastanak veroučitelja Eparhije dalmatinske. Na sastanku je između ostalog bilo reči o problemima održavanja pravoslavne veronauke u Eparhiji dalmatinskoj kao i o specifičnim problemima na koje nailazi svaki veroučitelj posebno, pošto je konstatovano da se uslovi za pravoslavnu veronauku razlikuju od mesta do mesta i od škole do škole.
Pored svih teškoća na sastanku je izraženo opšte zadovoljstvo što se pravoslavna veronauka i pored svih teškoća održava i da ona donosi svoje duhovne plodove.

HRAMOVNA SLAVA U KONJEVRATIMA

Na hramovnoj slavi svetog velikomučenika Dimitrija, (08. 11. 2004.) Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije služio je svetu Arhijerejsku Liturgiju u Konjevratima kod Šibenika. Sabranom narodu Episkop Fotije je čestitao hramovnu slavu i  uputio im reč podrške da treba slobodno da ispovedaju svoju pravoslavnu veru, jer je ona bez mrlje i savršena, kao i da dozvole svojoj deci da slobodno pohađaju pravoslavnu veronauku u školama; što će doprineti njihovom pravilnom duhovnom i kulturnom razvoju.

KRŠTENJE

Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije je na praznik Svetog velikomučenika Dimitrija krstio  Anu, kćer sveštenika Borisa Milinkovića iz Kistanja. Ovoj svetoj tajni su prisustvovali svi sveštenici Eparhije dalmatinske sa svojim porodicama.  

PRAVOSLAVCI IZ SPLITA U POSETI MANASTIRU DRAGOVIĆU

U nedelju 07. 11. 2004. godine, jedan autobus pravoslavnih vernika iz Splita posetio je manastir Dragović. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije, koji se u ime bratstva manastira Dragovića, zahvalio svima na poseti i na pomoći koja je prikupljena, u znak podrške obnovi manastira Dragovića. Episkop Fotije je tom prilikom rekao da su sada u Eparhiji dalmatinskoj i CO Split počinju pripreme za dovršavanje velikoga hrama  Svetog Save u Splitu, započetog daleke 1938. godine.

 

SVEČANO PROSLAVLJEN PRAZNIK SV. APOSTOLA LUKE I SV. PETRA CETINJSKOG U MANASTIRU KRKI

Na praznik sv. Apostola Luke i sv. Petra Cetinjskog Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Krki. Tom prilikom je proizveo u čin čteca klirike eparhije dalmatinske učenike prvog razreda bogoslovije Sveta Tri Jerarha Aleksandra Vujka iz Velike Glave, Milenka Lošića iz Oćestova, Mladena Skopljaka iz Osječana i Bojana Petrovića iz Tuzle. 

MONAŠENJE U MANASTIRU DRAGOVIĆU

Na praznik prepodobne matere Paraskeve (27. 10. 2004. godine), Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Dragoviću i tom prilikom je po činu male shime zamonašio iskušenika Mladena Kovačevića, davši mu monaško ime Jovan.
U svojoj besedi tom prilikom Episkop Fotije je između ostalog istakao da  je ovo prvo monašenje u ponovo obnovljenom manastiru Dragoviću znak velikoga blagoslova Božijeg, jer je otac Jovan uzevši krst monaškog služenja izabrao da bude vojnik Hristov, svedok novozavetnog Jevanđelja i svetlost ovoga sveta.

OBNOVA PRAVOSLAVNE CRKVE U BITELIĆU

U nedelju po prazniku Pokrova Presvete Bogorodice (17. 10. 2004. godine) održan je tradicionalni sabor pravoslavnih vernika u Biteliću. Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. g. Fotije sa većim brojem sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske, služio je tim povodom Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Vrlici, a potom je prerezan slavski kolač u hramu u Biteliću. Bitelićka crkva značajna svetinja pravoslavnih Srba cetinske krajine je u obnovi i očekuje se, ako Bog da, da do kraja ove kalendarske godine bude postavljen krov na crkvu, kao i da se uradi veliki deo zemljanih radova u porti hrama.

POKROV PRESVETE BOGORODICE

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice (14. 10. 2004. godine) Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Kninu. Tom prilikom povodom hramovne slave crkve Pokrova Presvete Bogorodice prerezan je slavski kolač i održana je slavska litija.
Na ovoj duhovnoj svečanosti i pored pravog jesenjeg dana i kišovitog vremena skupilo se dosta pravoslavnih vernika-povratnika, koji pokazujući vernost svojoj hramovnoj slavi, ostaju svedoci pravoslavnog predanja u gradu Kninu.

RUKOPOLOŽENJE

Na praznik sv. Kirijaka Otšelnika (12./30. oktobar) Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije je uz sasluženje Episkopa gornjokarlovačkog g.g. Gerasima, sveštenomonaha i sveštenika eparhije dalmatinske služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju i u toku Liturgije je rukopoložio u čin sveštenika đakona Davora Stojanovića.

                 

OBNOVLJEN HRAM HRISTA SPASITELJA U BANJA LUCI

U nedelju 26. 09. 2004. godine u Banja Luci služena je prva Sveta Arhijerejska Liturgija u obnovljenom hramu Hrista Spasitelja, koji je bio porušen početkom Drugog svetskog rata 1941. godine.
Tom prilikom je organizovana litija ulicama grada Banja Luke na kojoj je uzelo učešća oko 50. 000 hiljada pravoslavnih hrišćana.

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU KRKI

Na praznik Vozdviženja Časnog Krsta 27/14. septembra 2004. godine Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije je služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Krki, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije dalmatinske. Tom prilikom je u svojoj besjedi istakao da je smisao našeg života neprestano raspinjanje sebe Bogu i bližnjemu.
 

OBNOVLJEN HRAM SVETOG OCA NIKOLAJA U ČISTOJ MALOJ

Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice 21. 09. 2004. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Čista Maloj i tom prilikom izvršio malo osvećenje obnovljenog hrama.
Ovo značajno bogougodno delo pomogli su svi pravoslavni Srbi povratnici iz Čista Male, članovi crkvenog odbora, a posebno g. Ljubomir Popović, koji je i najviše doprineo obnovi ovoga ratom oštećenog hrama.
Obnovom svoga parohijskog hrama sv. oca Nikolaja, Čista Mala je tako postala primer i putokaz svim Crkvenim opštinama u Eparhiji dalmatinskoj, da se ljubavlju i trudom mogu učiniti velika dela.

OBNOVLJEN ŽIVOT U MANASTIRU DRAGOVIĆU

Manastir Dragović, velika svetinja Cetinske krajine i Eparhije dalmatinske od svog postanka 1395. godine pa do danas imao je veoma tešku prošlost. U svojoj istoriji je više puta rušen, paljen i monasi su često proterivani iz njega. U vrijeme vladavine bezbožnog komunističkog režima manastir je sa okolnim selima potopljen. Novi manastir Dragović je sagrađen iznad starog i u njemu su živjeli monasi sve do 1995. godine.
Od 1995. godine počinje novo stradanje manastira jer je ponovo bio opljačkan i porušen. Znajući za veliki značaj manastira Dragovića Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije daje blagoslov protonamjesniku Đorđu Kneževiću da pokrene obnovu ove svetinje. Otac Đorđe uspijeva da obnovi jedan deo manastira tako da monasi mogu da počnu život u manastiru i 15. 09. 2004. g. odlukom Episkopa Fotija manastir Dragović dobija novog starješinu jeromonaha Varsonufija (Raškovića).
Po staroj tradiciji koja je bila u manastiru Dragović slava manastira Rođenje Presvete Bogorodice je uvijek proslavljana nedjelju prije. Tako je bilo i ove godine kada je služena prva Liturgija i proslavljena prva slava manastira. Svetu Arhijerejsku Liturgiju su
služili Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije i Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g.g. Gerasim uz sasluženje velikog broja sveštenomonaha i sveštenika. U toku Liturgije pred velikim brojem vjernika Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije je odlikovao jeromonaha Varsonufija činom igumana i protonamjesnika Đorđa Kneževića činom protojereja. U svojoj besjedi episkop Fotije je istakao značaj ove svetinje za pravoslavne Srbe Cetinske krajine i rekao da je ponovno oživljavanje manastira blagoslov Božiji i Presvete Bogorodice. Episkop Fotije se zahvalio svim priložnicima i dobrotvorima ovog manastira, zatim Njegovom Preosveštenstvu Episkopu gornjokarlovačkom g.g. Gerasimu što je imao ljubavi da dođe i služi na prvoj slavi ovog manastira. Ovo je po riječima vladike istorijski događaj za sve pravoslavne ljude u Eparhiji dalmatinskoj jer je oživjela još jedna svetinja u kojo će neprestano biti proslavljan Gospod jer su manastiri mjesta neprestane molitve i monasi su udaljavanjem od svijeta u neprestanoj zajednici sa Bogom. Svojim molitvama oni pomažu svima kojima je pomoć potrebna. Tako je i manastir Dragović nekad bio mjesto gdje su svi bez razlike koje su vjere nailazili na molitvenu pomoć bratije, a tako će biti i od sada. Prilikom trpeze ljubavi Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije je pozdravio ugledne goste g. Milana Simurdića ambasadora SiCG i g. Ratka Gajicu predstavnika Srba u hrvatskom Saboru. Gospodin ambasador se zahvalio na pozivu da učestvuje na proslavi slave manastira i poželeo novoj bratiji uspjeh u daljoj obnovi ove svetinje. Gospodin Ratko Gajica je istakao da svako ko je bio na proslavi otvorenja manastira odlazi kući mnogo duhovno bogatiji i otvorenje ovog manastira je novi znak da na ovim prostorima Srbi mogu ostati i opstati.

ZVANIČNO SAOPŠTENJE EPARHIJE DALMATINSKE

Proslava Velike Gospojine (28. 08. 2004. godine) u manastiru Krupi je po tradiciji velika duhovna svečanost, mesto hodočašća, mesto susreta i doživljaja najdubljih i najvećih tajni hrišćanske vere. Takav je svakako i događaj telesnoga uznesenja Presvete Bogorodice na nebo, koje se dogodilo trećeg dana po Njenom blaženom usnuću, oko 60. godine u Jerusalimu.
Taj praznik, evo skoro dve hiljade godina ukrepljuje Crkvu Hristovu u veri, a posebno u veri u sveopšte Vaskrsenje iz mrtvih. Ovo je osnovni razlog okupljanja, ne samo pravoslavnih vernika, nego i svih dobronamernih ljudi, na ovaj dan u manastiru Krupi, koje je uvek imalo i uvek će imati liturgijski i duhovni karakter.
Prema tome, Eparhija dalmatinska se u svakom smislu ograđuje od nedobronamernih i neodgovornih pojedinaca, koji su na ovoj duhovnoj svečanosti bili neprikladno obučeni u majce sa ekstremističkim oznakama. Takvim obeležjima svakako nije mesto na jednom crkvenom skupu, te za taj postupak ti pojedinci snose isključivo ličnu odgovornost.
Duhovne svečanosti su manifestacije jevađelskog mira i jevanđelske ljubavi. Na njima nije mesto ljudima koji, bilo svojim ponašanjem ili svojim odevanjem pokazuju da su nosioci drugog duha. Sabor u Krupi je mesto za prave, čestite i dobronamerne ljude, koji su, hvala Bogu, ipak bili velika, velika većina na ovom saboru mira.

Šibenik, 31. 08. 2004.

PRAVOSLAVCI IZ NOVOG SADA U POSETI MANASTIRIMA
KRUPI I KRKI

Povodom velikog praznika Uspenija Presvete Bogorodice 28. 08. 2004. g. jedan autobus pravoslavnih vernika iz Novog Sada posetio je dalmatinsku eparhiju i njene svetinje manastire  Krupu i Krku. Ovom posetom hodočašće novosadskih pravoslavaca dalmatinskim svetinjama polako prelazi u tradiciju, što je znak iskrene hrišćanske ljubavi kao i ljudske podrške pravoslavnim vernicima i svetinjama eparhije dalmatinske.

ODRŽAN SVEDALMATINSKI SABOR U KRKI

Po tradiciji, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. 08. 2004. g.  održan je svedalmatinski sabor u manastiru Krki, koji je i ove godine posebno obilovao duhovno – kulturnim sadržajima, a u hrvatskoj štampi je okarkterisan kao najveće okupljanje pravoslavnih Srba posle domovinskog rata.
Pored nadležnog Episkopa dalmatinskog g.g. Fotija sabor su svojim prisutstvom uveličali Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski g.g. Nikolaj, Njegovo Preosveštenstvo Episkop slavonski g.g. Sava i Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g.g.  Gerasim, te brojno sveštenstvo i monaštvo sa velikim brojem hodočasnika i poklonika svetinje manastira Krke. Posle Svete Liturgije izvršeno je osvećenje novopostavljenog mozaika Sveta Tri Jerarha na zgradi bogoslovije – rad radionoce manastira Studenice - čime  je zgrada bogoslovije oživljena i ukrašena likovima njenih zaštitnika.
Potom je izveden kratki kulturno – narodni program koji su priredili gosti ovoga sabora, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda na čelu sa njegovim upravnikom g. Ljubomirom Tadićem i folklorno društvo Pelagić iz Banja Luke. Oni su svoj program u celini izveli i u poslepodnevnom delu ovoga sabora, ispred crkve Svetih Kirila i Metodija u Kistanju, kojem je prisustvovalo preko 2000 ljudi.
Na ovom velikom duhovnom sabranju između ostalih prisustvovali su i brojni zvanični gosti g. Franjo Dubravić, sekretar Komisije za odnose sa verskim zajednicama u Vladi R. Hrvatske; g. Milan Radulović, ministar vera u Vladi Srbije i Crne Gore; g. Milan Simurdić, ambasador Srbije i Crne Gore u Zagrebu;  g. Čedomir Višnjić, predsednik Prosvjete i pomoćnik ministra kulture u Vladi R. Hrvatske; g. Jovo Turanjanin, pomoćnik ministra vera Republike Srpske; g. Milan Šapić, konzul Srbije i Crne Gore u Vukovaru; g. Vojislav Stanimirović, saborski zastupnik u Saboru R. Hrvatske; g. Slobodan Mileusnić, upravnik Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu;  predstavnici OESC – a iz Knina; g. Hristos Makridis, zamenik šefa delegacije Evropske komisije u Zagrebu; protonamesnik Dragomir Sando, profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i g. Kardum, načelnik Opštine Kistanje. Ovogodišnji svedalmatinski sabor u manastiru Krki je, po opštem utisku, do sada bio najposećeniji. To svakako uliva nadu da će ovaj sabor preživeti i nadživeti ono što je zemaljsko i nesavršeno i u naše vreme, te da će i dalje biti preobraženski glas nade svakome pokloniku i hodočasniku, koji ima oči da vidi i uši da čuje.

OBNOVA MANASTIRA DRAGOVIĆA

Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske osvetio je dana 10. avgusta 2004. godine novi krst za crkvu Rođenja Bogorodice u manastiru Dragoviću.
Tom prilikom Episkop Fotije je rekao da je najosnovnija obnova manastira Dragovića pri kraju i da će, ako Bog da, za manastirsku slavu – sabor, koja se održava po tradiciji u nedelju pred Malu Gospojinu, manastir Dragović dobiti svoje bratstvo.
Ovim bi pored manstira Krke i Krupe oživela i treća velika svetinja Eparhije dalmatinske manastir Dragović, podignut 1395. godine.

POMOĆ BOGOSLOVIJI SVETA TRI JERARHA


Protojerej stavrofor Nikola Škrbić iz Pariza prikupio je pomoć bogosloviji u računarima. On je prilikom posjete manastiru prenio srdačne pozdrave svojih parohijana.
 

POSJETA MITROPOLITA AMFILOHIJA

Njgovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski i skenderijski je posjetio manastir Krku i svojom posjetom učinio veliku čast našoj svetinji i duhovnim poukama je ukrijepio bratiju.

PROSLAVA MATURE U KRKI


27. 07. 2004
. u manastiru Krki se okupila generacija svršenih bogoslova 1994. g. da bi proslavili 10 - godišnjicu mature. Služena je Sveta Liturgija.

HIROTONISAN  EPISKOP  GORNJOKARLOVAČKI 
G. GERASIM (POPOVIĆ)

U nedelju 25 jula, u manastiru Gomirje, hirotonisan je novoizabrani Episkop gornjokarlovački G. Gerasim (Popović), doskorašnji iguman manastira Krke . U toku Svete Arhijerejske Liturgije, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Pavle izvršio je rukopoloženje Episkopa Gerasima. uz sasluzenje velikog broja Arhijereja, jeromonaha i sveštenika.
Čin narečenja koji je predhodio hirotoniji, izvršen je u subotu 24. jula u 18,00 časova. Nakon dolaska Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Pavla u 17,00 časova služena je doksologija, a zatim je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G. Fotije, u svojstvu domaćina besedom pozdravio Patrijarha , sve prisutne Arhijereje i ostale goste.
 

Pozdravna reč Episkopa g.g. Fotija upućena Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g.g.  PAVLU na doksologiji u manastiru Gomirije, 24. jula 2004. godine

Vaša Svetosti, vaša Visokopreosveštenstva, vaša Preosveštenstva, časni oci, draga braćo i sestre! Dozvolite da Vas sve, u ljubavi Gospodnjoj, pozdravim ovde u manastiru Gomiriju – svetinji i duhovnom centru Eparhije gornjokarlovačke. Ova svetinja i Eparhija gornjokarlovačka, ali ne samo one nego i sve naše Eparhije u Republici Hrvatskoj, Vašom visokom posetom, doživljavaju veliku radost i čast, a posebno Vašom Vaša Svetosti, jer nam Vi u svojoj svetoj ličnosti ikonizujete Onoga koji je Glava Crkve – Bogočoveka Isusa Hrista.
Danas je velika radost za sve nas, za naš narod iz ovih krajeva, zatim iz Dalmacije, osiječko-poljske Eparhije, Slavonije, Mitropolije zagrebačke, jer je ovaj narod u poslednje vreme poneo jedan te isti krst stradanja i progona, ali je, iako desetkovan, ostao veran svojoj Crkvi i svojoj svetoj veri. Posebnu radost i blagoslov evo doživljava raspeta Eparhija gornjokarlovačka, koja će od danas dobiti svoga Episkopa i pastira u licu dostoblaženog arhimandrita Gerasima (Popovića) – da je vodi i brine se o ovom čestitom narodu i Crkvi Božijoj na ovim prostorima.
Vama Vaša Svetosti posebno blagodarimo što ste došli danas u manastir Gomirije, da nas poučite, blagoslovite i date nam snage da istrajemo na putu svetosavskom, jer nas Vi iz trona svetoga Save blagosiljate. Radujemo se što će danas preko narečenja, a sutra kroz hirotoniju naša Crkva dobiti novog Episkopa gornjokarlovačkog, koji će nastaviti podvig svedočenja Pravoslavlja u ovoj Eparhiji – Eparhiji koja je kao biserima ukrašena bezbrojnim mnoštvom mučenika glinskih i jadovinskih, a na njihovom čelu stoji sveštenomučenik Sava Gornjokarlovački.
Po rečima narodnog pesnika u ovoj Eparhiji je sve grob do groba – grobovi braće od braće postradalih. Mi, međutim, verujemo u Onoga koji je Vaskrsao iz mrtvih, pa tako verujemo da će i ovi grobovi jednom oživeti, i objaviti nam veliku tajnu svoga stradanja. Još jednom dobro došli Vaša Svetosti, braćo arhijereji i draga braćo i sestre. Neka bi Gospod Vašim svetim molitvama darovao mir i blagoslov narodu svome, a posebno novome vladici Gerasimu.
Ispolajeti Vaša Svetosti, na mnogaja ljeta!

Pored Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Pavla i Episkopa dalmatinskog G. Fotija, u činu narečenja i  bogosluženju učestvovali su brojni Arhijereji, jeromonasi i sveštenstvo.
U nedelju 25. jula prvo je služeno jutarnje bogosluženje, kojim je načalstvovao iguman  krčki German, sa đakonom iz carske lavre manastira Studenice. U 9,00 časova počela je Sveta Arhijerejska Liturgija, kojom je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh  srpski G. Pavle, uz sasluženje 
Mitropolita zagrebačkog - ljubljanskog G. Jovana, Mitropolita crnogorsko - primorskog G. Amfilohija, Mitropolita dabrobosanskog G. Nikolaja, Mitropolita ohridskog G. Jovana, Episkopa sremskog G. Vasilija, Episkopa bačkog G. Irineja, Episkopa bihaćko - petrovačkog G. Hrizostoma, Episkopa osječko - poljskog G. Lukijana, Episkopa srednjoevropskog G. Konstantina, Episkopa zapadnoevropskog G. Luke, Episkop vranjskog G. Pahomijea, Episkopa Šumadijskog G. Jovana, Episkopa slavonskog G. Save, Episkopa dalmatinskog G. Fotija, Episkop budimljanskog G. Joanikija, Vikarnog episkopa jegarskog G. Porfirija,  Episkopa znepoljskog G. Nikolaja, vikara bugarskog patrijarha Maksima, Vikarnog episkopa humskog G. Maksima i umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog G. Atanasija, uz sasluženje velikog broja jeromonaha, sveštenika i đakona.
Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji prisustvovalo je veliki broj  vjernika iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i mnoge zvanice, predstavnici rimokatoličke i baptističke crkve, predstavnici Vlade R. Hrvatske i Vlade R. Srbije. 

Beseda Episkopa Gerasima

Vaša Svetosti, Vaša Visokopreosveštenstva, Vaša Preosveštenstva u Hristu Gospodu Raspetom i Vaskrslom braćo i saslužitelji, časni oci, draga braćo i sestre, Slava Bogu Jednome u Trojici, Trojici u Jedinici, Bespočetnom i Bezuzročnom Ocu i Njegovom Jedinorodnom Sinu, kroz Koga je sve postalo, i Svetome Duhu, Životodavcu sve tvari, Trojici jedinosuštnoj i nerazdeljivoj, jer mene najmanjega među braćom uzdiže u naslednike apostola i svetih otaca, da budem saprestolnik svetome Savi srpskom, svetom Vasiliju Ostroškom i Saboru srpskih svetitelja, koji se mole pred prestolom Svevišnjega za rod svoj srpski, namučen i rastuženi.
Svestan sam svoje nedostojnosti i grešnosti pred svemilostivim Bogom, svestan sam svoje mladosti, ali tešim se rečima svetoga apostola Pavla upućenih Timoteju: »niko da te ne prezire u tvojoj mladosti, nego budi primer vernima u reči, u vladanju, u ljubavi, u veri i čistoti» (I Tim. 4, 12), ne prezrite ni vi mene zbog moje mladosti, pomognite me u svojim molitvama da bih mogao da steknem poverenje naroda Crkve Božije i da pravilno upravljam Rečju Istine, najpre preko moga ličnog primera u veri, ljubavi i čistoti života.
Verujem duboko u blagodat Duha Svetoga, «koja nemoćne leči i sirote bogati», da će meni malome i slabome pomoći izneti breme i krst arhijerejskog služenja na slavu Božiju i Crkve njegove, a na spasenje moje i poverenog mi stada Hristovog, koje je malo ali izabrano, «znajući, braćo ljubljena od Boga, da ste izabrani» (I Sol. 1,4)
da nosimo krst Hrista raspetoga i vaskrsloga, jer krst nositi nama je suđeno.
Blagodarim Bogu, koji me privede iz nebića u biće i uvede me u život, da se svagda nadam u život večni i buduća dobra Gospoda
Boga i Spasa našega Isusa Hrista, koji je «Prvosveštenik budućih dobara» (Jev. 9,11), nadajući se da ću moći reći po rečima svetog apostola Pavla: «Dobar rat ratovah, trku završih, vjeru održah. Sad me čeka vijenac pravde, koji će mi u onaj Dan dati Gospod, ali ne samo meni, nego svima koji s ljubavlju očekuju Dolazak njegov» (II Tim. 4, 7-8).
Duh Sveti, koji ishodi od Oca i objavljuje se kroz Sina, izabra mene, nedostojnog i malog, na tron eparhije gornjokarlovačke, starog Karlovačkog vladičanstva, da pravilno upravljam, svagda sa ljubavlju i razumevanjem,
slušajući božanstvenog apostola naroda koji kaže: «Pazite, dakle, na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi za episkope, da napasate Crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom» (Dap. 20,28).
Služba episkopa Crkve Božije nije laka, pogotovo u ovim našim vremenima, gde smo kao i uvek pozvani da budemo «svetlost svetu», svedoci Živoga Boga, i da u molitvama prizivamo najveće Ime, Ime jedinoga «Pastira i Episkopa duša naših» Gospoda našega Isusa Hrista, «jer nema drugoga Imena pod nebom danoga ljudima kojim bi se mogli spasti» (Dap. 4,11).
Svagda prizivati i «moliti se bez prestanka» (I Sol. 5, 17), okupljeni i sabrani «na jednom mjestu», a služeći svima jer Hristos «nije došao da mu služe nego da služi i dade život svoj u otkup za mnoge» (Mt. 20, 28). Služiti svima i sebe prinositi na žrtvu Bogu i bližnjem da bi smo mogli reći: «svima sam bio sve da bilo koga pridobijem za Jevanđelje» (I Kor. 9,22)
To okupljanje i jedinstvo Crkve oko Episkopa odr
ažava jedinstvo Crkve oko Hrista i u Hristu. «Sjedinjeni tako kao Crkva sa Isusom Hristom i kao Isus Hristos sa Ocem – da sve bude saglasno u jedinstvu» po rečima svetog Ignjatija Bogonosaca.
Naše jedinstvo se projavljuje kroz Svetu Evharistiju, koja je suština same Crkve i našega spasenja, jer je ona punoća našeg sjedinjenja sa Bogom u Hristu. Jer Sveta Evharistija nije samo jedna obična sveta tajna, nego je tajna same Crkve, tajna spasenja, tajna večnoga života i besmrtnosti.
I zato onaj koji kroz Episkopa ne stupi u odnos sa Bogom «služi đavolu», otuda sveti Kiprijan kartaginski i tvrdi da Crkva počiva na Episkopu i da «gde je Episkop tamo je i Crkva».
Blagodarim i zahvaljujem, najpre Vama Vaša Svetosti i Svetom Arhijerejskom Saboru, što me izabraste na ovu visoku dužnost, za episkopa gornjokarlovačkog. Hvala Vama i svim Arhijerejima što ste danas došli ovde jer ovaj dolazak je podrška vjernom narodu gornjokarlovačke eparhije i  ovim ste pokazali da brinete za svaku dušu pravoslavnu.
Rođen sam u Liplju, pokraj istoimenog drevnog nemanjićkog manastira u kom sam i kršten gde su me odmalena moji pobožni roditelji, otac Momir i sada već upokojena majka Danica, vodili i veri učili.
Nakon završetka osnovne škole svoje školovanje sam nastavio u krčkoj bogosloviji, učeći se životu po Jevanđelju od mojih profesora, kojih se uvek u mojim molitvama sećam. Zamonašen sam i rukopoložen u čin đakona rukom tadašnjeg episkopa dalmatinskog, a sada mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja.
Zahvaljujem se i episkopu Longinu, sada episkopu za Ameriku i Kanadu Mitropolije novogračaničke koji me je poslao na studije u bratsku i daleku Rusiju u Moskovsku Duhovnu Akademiju, gde sam primljen sa ljubavlju i od predavača i od studenata.  Zato se ovom prilikom zahvaljujem i Visokopreosvećenom arhiepiskopu Verejskom gospodinu Jevgeniju, rektoru Moskovskih Duhovnih škola što je uvek imao vremena i razumevanja za sve studente, a naročito za nas Srbe.
Po povratku iz Rusije blagoslovom vladike Longina vratio sam se u Dalmaciju, u manastir moga postriga, manastir Krku i rukopoložen sam u čin jeromonaha od strane mitropolita zagrebačko – ljubljanskog gospodina Jovana. Još kao učenik bogoslovije sećam se vernog naroda Dalmacije, koji je dolazio na poklonjenje u manastir Krku
, za njih najveću svetinju, i uvek mi je njihova vera bila primer, te sam sa radošću primio dužnost starešine manastira. Kao starešina manastira imao sam bratstvo koje mi je uvek sa ljubavlju u svemu pomagalo da očuvamo bogato manastirsko predanje i svakog sa ljubavlju primimo. Sada im se zahvaljujem i molim ih da mi oproste ako sam se o nekoga po ljudskoj slabosti ogrešio.
Zahvaljujem se i mojim kolegama – profesorima bogoslovije Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki,  sa kojima sam zajedno proveo radeći na velikom delu vaspitavanja našeg svešteničkog podmladka. Neka im Gospod da snage da i dalje nastave ovo bogougodno delo. Posebno se zahvaljujem mom duhovnom ocu episkopu Fotiju dalmatinskom, koji mi je uvek svojim ličnim primerom, smirenjem i savetima vodio i u svemu mi pomagao i podržavao me. Hvala Vam dragi Vladiko na svemu i nadam se da ćemo uvek ostati jedno u Hristu i da će Vam Svemilostivi Bog dati snage da veliko delo koje ste dobro započeli u Pravoslavnoj Dalmaciji do kraja i dovedete.
U gornjokarlovačkoj eparhiji ste postavili dobre i zdrave temelje i time ste mi mnogo olakšali, da po uzoru na Vaše i moje prethodnike rukovodim poverenu mi pastvu ka pristaništu spasenja. Pomenuo bih ovde nekoliko mojih velikih prethodnika na tronu gornjokarlovačke eparhije: Vladiku Atanasija Ljubojevića, osnivača manastira Komogovine, zaslužnog Arhijereja, koji je podneo progone i prezire ali je sve izdržao; uglednog episkopa Danila Ljubotinu u čije vreme je sazidan novi gomirski hram; Pavla Nenadovića, potonjeg mitropolita karlovačkog; vladiku i pesnika Lukijana Mušickog, velikog radnika na crkvenoj prosveti u ovim krajevima; sveštenomučenika Savu Trlajića, koji je sa velikim brojem sveštenika i naroda stradao u II svetskom ratu; velikog besednika rodom bokelja Simeona Zlokovića i sadašnjeg episkopa banatskog Nikanora Bogunovića. Hvala im za njihov trud i rad i za sve što su učinili za život i rad ove mučeničke i ispovedničke eparhije.  
Da kažem i nekoliko reči o programu mog budućeg arhipastirskog rada, moj program je život po Jevanđelju, na koje nas Hristos prizva rečima: «idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju» (Mk. 16,15).
Ja ću se kao pravoslavni episkop ovoga trona truditi, koliko mi to Gospod da, da budem sličan Spasitelju našem koji je kao sluga došao u ovaj svet i svojim smirenjem, poniženjem i golgotskim stradanjem pokazao nam put krsta kao jedini put zadobijanja istinske slave, vaskrsenja i večnog života. Sva tajna ličnosti Bogočoveka Isusa Hrista je u krstu Njegovom, ali je i tajna Njegovog krsta u Vaskrsenju. To je ona najdublja novozavetna istina koju svet, koji u “zlu leži”, ne razume i ne prihvata. Kada sv. apostol Pavle kaže da je “raspeo sebe svetu i svet sebi”, on hoće da kaže da ne prihvata ni sebe ni svet izvan Hrista i izvan krsta Njegovog. Ja se molim Gospodu da zaista budem svedok te istine i da moje episkopstvo bude u tom krstolikom služenju Bogu i bližnjemu. Kao episkop ću raditi na obnovi verskog i liturgijskog života u poverenoj mi eparhiji, pogotovo na obnovi naših duhovnih bisera: manastira Gomirja i drevne Komogovine, svih ostalih srušenih hramova koji su oduvek bili izvori i središta duhovnog života naše eparhije. Posebno ću se truditi na obnovi  eparhijskog sedišta sa katedralnim hramom svetog oca Nikolaja u Karlovcu, odakle bi trebao da počne upravo iz ruševina dvora i saborne crkve novi život i obnova naše eparhije. Pored toga svesrdno ću se zalagati na polju crkvene prosvete i verskog obrazovanja naše omladine, jer predstavlja duhovne temelje i budućnost pravoslavlja u eparhiji gornjokarlovačkoj. Trudit ću se da kao pravoslavni episkop ove eparhije imam hrišćanski odnos prema svim ljudima, a naročito prema Rimokatoličkoj crkvi i vlastima R. Hrvatske i svakim svojim postupkom doprinositi uzajamnom poštavanju i suživotu na ovim prostorima. Još jednom se posebno zahvaljujem Vama Vaša Svetosti, na očinskoj brizi i ljubavi za Crkvu našu svetosavsku, svoj braći Arhijerejima, koji su danas došli da podelimo ovu duhovnu radost, pozdravljam predstavnike Rimokatoličke crkve, predstavnike države R. Hrvatske, prisutnu gospodu ambasadore i  svo prisutno sveštenstvo i monaštvo i vas blagoverni narode Božiji.
Želim svima da vam se zahvalim na ljubavi što ste došli i
neka blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista, i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetoga Duha bude sa svima nama. Amin.

INTERVJU EPISKOPA DALMATINSKOG G. FOTIJA VJESNIKU

Značajniji deo imovine vraćen je u Zagrebu i u Rijeci, u drugim mestima gotovo ništa. Dosta sveštenika SPC u Hrvatskoj nema državljanstvo, i to im znatno otežava službu. Pitanje imenovanja vojnog Episkopa SPC još nije pominjano, kaže Episkop Fotije

Zagreb – Susret visokog poslanstva Srpske Pravoslavne Crkve (SPC u Hrvatskoj) predvođeni Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom i Episkopom dalmatinskim Fotijem sa Vladinom komisijom za odnose sa verskim zajednicama na čelu sa ministrom Božom Biškupićem izneo je na površinu prioritete u aktuelnim odnosima države i SPC.
”Nekoliko tema je dominiralo našim razgovorima: povratak naše imovine, obnova sakralnih objekata, finansiranje objekata SPC, koji su pod zaštitom hrvatske države...

OPŠIRNIJE

PREDSJEDNIK MESIĆ U MANASTIRU KRKI

Manastir Krka, 06.07.2004
Danas u poslijepodnevnim časovima Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sa saradnicima posjetio je manastir Krku. Uglednog gosta je dočekao nadležni episkop dalmatinski g.g. Fotije sa bratstvom manastira Krke. Predsjednik Mesić se zadržao u manastiru oko pola sata pri čemu je posjetio manastirsku crkvu i manastirske znamenitosti. Pri tom je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da posjeti ovu svetinju i da se raduje njenoj vidnoj obnovi. Istovremeno je bio saglasan sa Njegovim Preosveštenstvom da je preka potreba oživljavanja privrede u ovom dijelu Dalmacije kako bi se ljudi mogli povratiti svojim kućama i naći zapošljenje.
Gospodin Mesić je pokazao interes za povratak manastirske riznice i uređenje rizničkog prostora. U svojoj riječi dobrodošlice Njegovo Preosveštenstvo episkop Fotije je srdačno pozdravio uglednog gosta i posebno istakao veliki značaj manastira Krke kao duhovnog, prosvjetnog, kulturnog i istorijskog centra pravoslavnih Srba, koji u ovo vrijeme evropskih integracija posjećuje na hiljade turista iz svijeta a najviše iz EU čime ova svetinja i u naše vrijeme nastavlja svoju bogatu misiju.


           

VIDOVDAN – SLAVA EPARHIJE DALMATINSKE

Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije na Vidovdan 28. 06. 2004. g. zajedničku slavu (patron) Eparhije dalmatinske služio je svetu arhijerejsku Liturgiju, uz sasluženje svog sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske, u crkvi Lazarici na dalmatinskom Kosovu.
Epsikop Fotije je ovom prilikom u svojoj besedi istakao da su dve ključne stvari opredelile istoriju srpskog naroda: masovno krštenje u vreme svetih Kirila i Metodija i time ulazak našeg naroda u Crkvu Boga Živoga, a drugo je svakako Kosovski Zavet, čime smo, po slici Golgote, prihvatili žrtvu kao smisao svog postojanja.

MALI PRAVOSLAVCI IZ KNINA I BENKOVCA POSETILI MANASTIR KRKU

Dana 20. juna 2004. g. Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Krki, kojoj su prisustvovali i na kojoj su se pričestili svi polaznici pravoslavne veronauke iz Knina i Benkovca. Ovaj događaj u manastiru Krki je bio potvrda jevanđelskih reči:"... iz usta male dece načinio Si sebi hvalu" a on je nada i budućnost pravoslavlja u Dalmaciji.

RUKOPOLOŽEN OTAC VARSONUFIJE

Dana 13. juna 2004. g. u manastiru Krki je bila velika duhovna radost. Sabrat svetoarhangelske obitelji  manastira Krke o. Varsonufije je rukopoložen u čin sveštenoslužitelja. Dan prije na Svetoj arhijerejskoj Liturgiji Njegovo Preosveštenstvo G.G. Fotije Episkop dalmatinski je rukopoložio o. Varsonufija u čin jerođakona, a u nedjelju u čin prezvitera.
U svojoj besjedi Episkop Fotije je istakao da je prezviterski čin još jedno dodatno poslušanje u odnosu na monaške zavjete i dodatna odgovornost i čestitao je ocu Varsonufiju poželevši mu duhovno uzrastanje i blagoslov Božiji .

KAMENOVANA KUĆA SVEŠTENIKA U KISTANJAMA

Dana 10. 06. 2004. godine u posle podnevnim časovima, grupa do sada nepoznatih ljudi kamenovala je kuću pravoslavnog sveštenika u Kistanju. Prilikom ovoga kamenovanja, razbijen je prozor na crkvenoj kući, a sveštenik, o. Željko Lubarda, i njegova supruga su za to vreme bili u stanu. O. Željko je ovaj slučaj prijavio policiji, koja je nešto posle 17.00 časova došla i napravljen je uviđaj.
O ovom nemilom događaju obaveštena je i misija OSCE-a u Kninu, kao i Helsinški odbor u Kninu.

POSJET MANASTRU KRKA

U nedjelju 06. jula 2004. g. u posjet manastiru Krki došla je grupa od 90 učenika sa profesorima iz Srpskih Moravica predvođeni svojim  vjeroučiteljem o. Jelenkom Stojanovićemi i igumanijom manastira Gomirja mati Paraskevom.


RUKOPOLOŽEN ĐAKON
Dragan Mihajlović

Na praznik sv. cara Konstantina i Jelene Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije rukopoložio je đakona Dragana Mihajlovića u čin prezvitera.
Njegovo Preosveštenstvo Episkop g.g. Fotije je u svojoj besedi poželeo blagoslov Božiji novorukopoloženom posleniku na njivi Gospodnjoj ocu Draganu.

RUKOPOLOŽENЈE

Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije služio je drugi dan Duhova 01.06.2004. g. u manastiru Krki i tom prilikom je rukopoložio u čin đakona svršenog bogoslova Dragana Mihajlovića i u čin prezvitera đakona Drču Sašu.
U svojoj besjedi Episkop Fotije je poželeo novim poslenicima u vinogradu Gospodnjem blagoslov Božiji na ovoj odgovornoj službi u Eparhiji dalmatinskoj koja upravo i preko njihovog služenja treba da se obnavlja.

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA NA NEDELJU SV. OTACANjegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije služio je na Nedjelju Svetih Otaca Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Krki. U besjedi na Liturgiji vladika je pozdravio novoizabranog Episkopa gornjokarlovačkog Arhimandrita Gerasima igumana manastira Krke. Istakao je važnost episkopske službe i poželio je novoizabranom episkopu svaki blagoslov Božji i snage da istraje na Hristovom putu.

IZABRAN JE NOVI EPISKOP EPARHIJE GORNJOKARLOVAČKE

Na redovnom zasjedanju svetog arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve održanom od 10. do 19. maja, za episkopa eparhije gornjokarlovačke izabran je iguman manastira Krke visokoprepodobni arhimandrit Gerasim.
Arhimandrit Gerasim (Zoran) Popović je rođen 15. februara 1972. u Gornjem Liplju. Završio je bogosloviju "sv.Tri jerarha" u manastiru Krki,a potom Moskovsku Duhovnu Akademiju. Kao učenika trećeg razreda bogoslovije zamonašio ga je sadašnji mitropolit dabrobosanski Nikolaj. U čin đakona rukopoložen je na svetog Arhangela Mihaila 1991, a u čin jeromonaha rukopoložio ga je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i sve italije Jovan, 5 oktobra 1998. Te godine postaje iguman manastira Krke.
Na manastirsku slavu Sv Arhangela, 2003. god, episkop dalmatinski Fotije odlikuje ga činom arhimandrita. Kao starešina manastira zalagao se za obnovu manastira, bogoslovije u kojoj je i predavao od njenog obnavljanja 2001 godine. Uspeo je da oko sebe okupi mlado bratstvo.

Novom Arhijereju mnoga ljeta.

PROSLAVA SV. VASILIJA, OSTROŠKOG ČUDOTVORCA

12. maja, sveštena obitelj manastira Krke, je proslavila praznik Svetog Vasilija, ostroškog čudotvorca. Svetoj liturgiji u manastirskoj crkvi je načalstvovao  arhimandrit naše svete obitalji Gerasim, uz sasluženje igumana Germana. Za pevnicom su pojali đaci bogoslovije, koji su svojim dečačkim glasovima slavili Boga, i njegovog i našeg Svetitelja  Vasilija.
Sveti Vasilije, monah , podvižnik, ali i državnik i ratnik, kroz vjekove je bio svjetilo srpskog naroda, a to je ostao i danas. Njegovim svetim moštima stiču se hiljade vjernih da se poklone Svetitelju Božijem, da ga zamole za pomoć, za iscjeljenje rana, i duševnih i tjelesnih. Svetitelj sve milošću dočekuje, pomaže i liječi. Prema ostroškoj stijeni se svakodnevno upiru pogledi ne samo pravoslavnih,nego i inoslavnih, jer blagodat i milost Božija koja u Svetitelju obitava ne poznaje granice.P
roslava Svetog Vasilija u manastiru Krki i bogosloviji " Sv. Tri jerarha"  svedoči o neraskidivoj vezi Crne Gore i Dalmacije. Sv. Vasilije nas sve ujedinjuje u ljubavi Hristovoj od koje na ovom svjetu ništa jače nema. U Sv Vasiliju  Dalmacija, Crna Gora  i sve zamlje u kojima živi srpski narod ostaju i opstaju kao živonosni organizam Carstva Božijeg koje počinje već ovde na zemlji.

                  

SVETI ARHIJEREJSKI SABOR SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

POSLANICA O ZAVETU

(1804–2004)
na dvestogodišnjicu srpskog preporoda

Pre tačno dva veka, u ustaničkom Orašcu, na praznik Sretenja Gospodnjeg, sretoše se srpski prvaci. Nagovoreni precima, a umoljeni potomcima - izabraše među sobom, kao prvog među jednakima, Vožda Karađorđa. A on će se, vođen Promislom Božjim, obratiti, tada i zauvek, svom mučeničkom narodu i svojim junačkim knezovima. Poput Svetog Kneza Lazara, i on će izgovoriti svoju Reč kao Molitvu:

„Tako, braćo naša, ja vas opet pozivam da svi na noge ustanete i oružje podignete na neprijatelja koji na nas pođe, da se sa njim bijemo. Mi ni na koga polaziti i nastupati nećemo, a koji bi na nas pošao - da se od njega branimo. Bolje je u svojoj Veri i svome Otečestvu umreti nego Veru svoju pogaziti.

OPŠIRNIJE

POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVU ZGRADU PATRIJARŠIJE

Na praznik spaljivanja moštiju Sv. Save, 10 maja, u Beogradu je izvršeno malo osvećenje svatosavskog hrama i polaganje kamena temeljca za novu zgradu patrijaršije.
Svetu Liturgiju  je služio Njegovop Blaženstvo Vaseljenski patrijarh g.g. Vartolomej, uz sasluženje Srpskog patrijarha g.g. Pavla, i mnogih gostiju izaslanika svih pomesnih pravoslavnih crkava.
U toku svete Liturgije episkop Grigorije je pročitao svetosavsku poslanicu srpskom narodu. Nakon Liturgije i rezanja slavskog kolača patrijarsi su odslužili pomen voždu Karađorđu. Posle pomena litijski se došlo do mesta gde je iskopan temelj nove patrijaršije. Tu je Vaseljenski patrijarh svojom rukom položio kamen na kome će nići nova patrijaršija.
Liturgiji su prisustvovali članovi vladarskog doma Karađorđevića, predstavnici vlade Republike Srbije, predstavnici grada Beograda kao i Vojske i Policije.

                  

ZLOKOBNI NATPIS NA ZIDU PORTE CRKVE USPENЈA PRESVETE BOGORODICE U IMOTSKOM

U noći između subote na nedelju (24-25. aprila 2004. godine) osvanuo je grafit na zidu porte pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Imotskom, sa zlokobnom porukom: SRBE NA VRBE
Pojavu ovog zlokobnog grafita nadležnoj Upravi policije splitsko – dalmatinske županije prijavio je otac Đorđe Knežević, sveštenik u Imotskom. Po službenim izveštajima policija radi na rasvetljavanju ovog nemilog događaja.
Ovaj zlokobni grafit sa prepoznatljivim prizvukom aveti, ne tako davne prošlosti, izazvao je veliku uznemirenost među pravoslavnim Srbima u Imotskom i okolini

Vaskršnji pozdrav episkopa Fotija
HRISTOS VOSKRESE! 

Po rečima svetoga apostola Pavla: ako Hristos ne usta iz mrtvih, uzalud je vera vaša; No zaista je Hristos ustao iz mrtvih, te postade prvenac onih koji su umrli (1.Kor.15,17-20). Ovim jevanđeljskim rečima sveti apostol Pavle, shodno celokupnoj apostolskoj tradiciji i predanju Crkve, potvrđuje da se Gospod Isus Hristos konačno i savršeno projavio kao Bogočovek i Spasitelj sveta upravo Svojim Vaskrsenjem iz mrtvih.
Vaskrsli Hristos je suština apostolske propovedi, pa i same vere Crkve Hristove. Veliki ruski svetitelj starac Serafim Sarovski je sve ljude, svagda i u svakoj prilici pozdravljao sa rečima: Radosti moja, Hristos voskrese! Tako i mi danas, učeći se od svetih Apostola i Svetih Otaca i sledujući njihovoj tradiciji, pozdravljamo sve vas ovim najradosnijim pozdravom: Hristos voskrese!
Mnogi veliki ljudi u istoriji su pokušavali, na ovaj ili na onaj način, da reše tragični problem smrti. Međutim, bez uspeha. Za većinu njih, smrt je ostala tajna od koje su bežali. Drugi su pokušavali naukom i filosofijom da reše taj problem, ali bez uspeha. Zar se i u modernoj medicini, koja u svojim pokušajima da reši problem smrti, ne prezajući pri tome ni od tragičnog pokušaja kloniranja čoveka - ne krije želja za besmrtnošću?
Sveta Crkva na sva ova traganja i lutanja ljudskoga duha odgovara pobedonosno svojim svedočenjem, da je Gospod Isus Hristos Svojim Vaskrsenjem iz mrtvih podario svetu rešenje ovoga tragičnog problema smrti, darujući mu Sobom i u Sebi život večni.
Otuda i mi, čestitajući svima ovaj najradosniji i pobedonosni praznik Vaskrsenja Hristovoga, molimo se Vaskrslome Gospodu da Njegovo Vaskrsenje postane suština naše vere i našega života, kako bismo već ovde i sada predokušali radost sveopšeg Vaskrsenja ka kome idemo.

Hristos voskrese! – Vaistinu voskrese!

Proslava Sv. Save u Markovcu
RADOST NAJMLAĐIH

Toga dana u Hramu se sabralo dvadesetak djece sa svojim roditeljima i bakama i, uglavnom starijim suseljanima. Prisustvovali su služenju Svete liturgije i čuli su riječ svoga paroha o Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, velikom prosvjetitelju i utemeljivaču srpske književnosti. Nakon toga najmlađi su izveli niz recitacija na svetosavske teme, a potom su im podjeljeni praznični pokloni.
Dan proslave Svetog Save bio je u znaku radosti za djecu i odrasle.

Proslava Sv.Save u Kninu
SVETOSAVSKO SLAVLjE U "PROSVJETI"

Uoči Sv. Save u svečanoj sali bivše kninske gimnazije obilježen je dan našega osnivača srpske crkve i škole. Organizator proslave bila je podružnica SKD "Prosvjeta" iz Knina i njen predsjednik u tom gradu Dragoljub Čupković sa saradnicima. Među uzvanicima bili su Njegovo preosveštenstvo episkop Dalmatinski Fotije, predsjednik "Prosvjete" i zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Čedomir Višnjić, gradonačelnik Knina Vinko Marić sa saradnicima, predstavnici lokalnih kulturnih i prosvjetnih ustanova, kao i brojni građani.
Nakon prigodnog obraćanja prisutiima gospodina Čupkovića, kao domaćina, besjedu su izrekli episkop Dalmatinski Fotije, gospodin Čedomir Višnjić, a prof. Svetozar Borak imao je slovo o Sv. Savi. Srpska srednjoškolska omladina i osnovoškolci priredili su niz veoma uspjelih recitacija vezanih za Sv. Savu i njegovu duhovnu misiju među Srbima. Na kraju je priređen jedan mali koktel za goste.

Pravoslavni Dalmatinci ne zaboravljaju svoje svetinje
SPORTAŠI SA SVOJIM SVETINJAMA
 

Episkop Dalmatinski g.g. Fotije i episkop Američko kanadski g.g. Longin 28. jula 2003. godine vjenčali su košarkaša Dragana Tarlaća sa njegovom izabranicom manekenkom Marijom Maćić i krstili njihovog sina.
Gospodin Tarlać je porijeklom iz mjesta Baljci, blizu Drniša, odakle je bio i Matavuljev literarni junak Pilipenda, koji se zahvaljivao Bogu, kao pravedni Jov, iako je bio u golemim nedaćama. Nije pristao na odstup od Hrista i svoje pravoslavne vjere. Ovaj visokocijenjeni sportaš u svjetskim razmjerima sljedbenik je svoga zemljaka Pilipende u čvrstini vjere i svoga narodnog imena i njegov dolazak u manastir Krku je to potvrdio. On je tom prilikom doveo u goste i svoje kolege sportaše iz Španije i Irske. Radosne trenutke dijelili su svi.
Bratstvo manastira Krke zahvalno je episkopu Američko-kanadskom g.g. Longinu i gospodinu Draganu Tarlaću, sa njegovom porodicom, kao i svim ostalim koji su pomogli u teškim vremenima da manastir Krka i Bogoslovija povrate svoj nekadašnji izgled i da opstanu u teškim vremenima i na uskom putu.

 Projekat Rastko

Svetosavlje.org

Verujem.org

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio