APEL ZA OBNOVU KROVA MANASTIRA KRKE

Manastir Krka je vekovima bio i ostavo duhovni centar pravoslavnih dalmatinskih Srba. Podigla ga je 1350. godine Jelena Šubić, iz srpske carske porodice, sestra srpskog cara Dušana, u kanjonu reke Krke nadomak Kistanja. U manastiru od 1615. postoji i Bogoslovija. Današnja Bogoslovija Sv. Tri Jerarha osnovana je 1966. godine. Dragocenosti manastira Krke, po broju, umetničkoj izradi i istorijskom trajanju ubrajale su se u najvrednije rizničke celine Srpske pravoslavne crkve, odmah posle riznica manastira Hilandar, Visokih Dečana i Cetinjskog manastira.

Zub vremena je ostavio traga na manastirskoj crkvi i konacima, te krov već godinama prilično prokišnjava i sama crkva, sa pobrojanim ogromnim blagom, od neprocenjive istorijske vrednosti, kao i vrednost po sam identitet srpskog naroda na tom području, je ozbiljno ugrožena.

Krov na crkvi manastira Krke je građen od kamena. Obnova krova je projektovana tako da se krovu vrati prvobitni izgled, što iziskuje pozamašna materijalna sredstva.

Pozivamo Vas da svojim prilogom pomognete obnovu našeg svetog manastira. Svoje donacije možete uplatiti na račun

IBAN: HR2824840081101074296
Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb; Swift RZBHHR2X
sa naznakom „za obnovu manastirskog krova“.

Ukoliko uplatite prilog za obnovu manastira, molimo Vas i da nas o uplati obavestite putem elektronske pošte, ili da potvrdu o uplati sa osnovnim podacima pošaljete na adresu Manastira, kako bi se Vaše ime moglo naći na spisku darodavaca Manastira, i kako bi Vam se mogla poslati zahvalnica.

UPRAVA MANASTIRA KRKE

 

    
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio