PROSLAVA SVETOG SAVE U EPARHIJI DALMATINSKOJ

Na praznik svetitelja Save Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Svetoarhangelskom manastiru Krki. Nakon Liturgije Episkop Fotije je prerezao slavski kolač i blagoslovio koljivo, jer se u manastiru nalazi bogoslovija koja kao i sve srpske škole proslavlja kao svog zaštitnika prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa svetoga Savu.
Potom je služen parastos svim upokojenim dalmatinskim episkopima, profesorima, učenicima, ktitorima i priložnicima bogoslovije. U svojoj besjedi Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije je istakao značaj svetitelja Save i naglasio da je svetosavski put spasonosan put koji treba da slijedi svaki pravoslavni Srbin a posebno mladi bogoslovi koji se spremaju da budu pastiri i učitelji.
Najboljoj četvorici učenika Episkop Fotije je darovao po jednu knjigu Nikodima Milaša „ Sveti Kirilo i Metodije i istina pravoslavlja“.
Posle podne je u hramu Svetih Kirila i Metodija u Kistanjama služeno večernje bogosluženje a po večernjem bogosluženju je održan prigodan program u kom su uzeli učešća učenici vjeronauke iz osnovne škole u Kistanjama i učenici bogoslovije. Hram je bio prepun pravoslavnih vjernika koji su sa oduševljenjem pratili program koji su izvodili mali svetosavci. Sveštenici parohije Kistanje i Đevrske su se potrudili i svakom djetetu koje je bilo prisutno poklonili po jedan paketić. Episkop Fotije je nakon programa prerezao slavski kolač i blagoslovio koljivo u prostorijama pododbora SKD „Prosvjeta“ u Kistanjama.
Na dan Svetog Save svečano je bilo i u Kninu i u Benkovcu. U Kninu je nakon Liturgije održan program i u hramu su podjeljeni pokloni učenicima vjeronauke kojih je trenutno preko stodvadeset.

 
 
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004, 2005 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio