MATURA PRVE GENERACIJE SVRŠENIH BOGOSLOVA
OBNOVLJENE KRČKE BOGOSLOVIJE

Blagoslovom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 2001.g. počela je sa radom Bogoslovija Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki. Ova bogoslovija ima dugu tradiciju: osnovana je 1615.g. od strane Mitropolita Teodora i najstarija je bogoslovija u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. U svojoj istoriji više puta je mijenjala svoje sjedište: jedno vrijeme je radila u Zadru, jedno vrijeme u Šibeniku ali najveći dio postojanja vezan je za manastir Krku. Od 1995.g. bogoslovija je radila godinu dana na Divčibarama a potom u Foči.
Godine 2001. u bogosloviju se upisalo 12 učenika da bi na današnji dan 14. juna 2005.g. u ovoj generaciji maturiralo 7 učenika.
Na svečanom ručku povodom završetka mature razredni starješina protojerej-stavrofor Nikola Škorić je pozdravio izaslanika Svetog Arhijerejskog Sinoda Njegovo Preosveštenstvo Episkopa bihaćko-petrovačkog G.G. Hrizostoma, rektora Bogoslovije Njegovo Preosveštenstvo Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija, profesore i maturante bogoslovije. U ime učenika bogoslovije svim profesorima se zahvalio učenik Milorad Marjanović istaknuvši da su svi učenici kroz čitavo svoje školovanje imali osjećaj da se nalaze u svojoj porodici i da su u svojim profesorima vidjeli svoje duhovne roditelje i učitelje. Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije  rektor Bogoslovije Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka je zahvalio izaslaniku Svetog Arhijerejskog Sinoda Episkopu bihaćko-petrovačkom G.G. Hrizostomu na trudu koji je pokazao prije četiri godine kada je predavao u bogosloviji i na neprestanoj ljubavi koju gaji prema ovoj školi. Episkop Fotije je svim maturantima poželio da se u svom budućem životu i radu uvijek sjećaju bogoslovije  u kojoj su započeli svoje bogoslovsko obrazovanje. Vladika je istakao da se duhovni profil svakog bogoslova gradi u bogosloviji i poželio da krčki bogoslovi u svemu budu primjer jer su duhovno odgajani u svetinji manastira Krke, duhovnog centra pravoslavne Dalmacije.
U ime Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve Episkop bihaćko-petrovački G.G. Hrizostom je poželio svaki blagoslov Božiji novim maturantima koji će ostati poznati u istoriji krčke bogoslovije jer su oni prije četiri godine otpočeli novu stranicu istorije srpskog naroda i Srpske Pravoslavne Crkve.
Od sedam učenika maturanata petorica su prošli odličnim uspjehom a dvojica učenika vrlo dobrim uspjehom.

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio