SVEDALMATINSKI SABOR U MANASTIRU KRKI

Na praznik Preobraženja Gospodnjeg održan je svedalmatinski sabor u manastiru Krka. Za dva dana bilo je prisutno oko 10000 vjernika. Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski G.G. Vasilije uz sasluženje domaćina Njegovog Preosveštenstva Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija, igumana manastira Studenice arhimandrita Tihona i sveštenstva i monaštva Eparhija sremske, dalmatinske, žičke. Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji je bio prisutan velik broj pravoslavnih Dalmatinaca, iz Dalmacije i dijaspore.

Praznik je počeo 18. avgusta večernjim bogosluženjem koje je služio iguman manastira Studenice arhimandrit Tihon da bi bio nastavljen sutradan 19. avgusta.

Kao i svake godine na manastirskom saboru održan je i kulturno umjetnički program u izvedbi KUD-a „Pelagićevo“ iz Banja Luke, KUD-a „ Žegar“ iz Žegara i pjevačke grupe „Dinarke“ iz Beograda. Nakon programa priređena je trpeza ljubavi na kojoj su uzeli učešće brojni gosti manastira: g. Milan Simurdić ambasador SiCG, Jean Roccas, ambasador Belgije, gđa. Maria Zissi, otpravnik poslova Grčke ambasade u Zagrebu; g. Aleksandar Tolnauer - savjet za nacionalne manjine u R.H., g. Siniša Tatalović savjet za nacionalne manjine RH i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske, g. Valeriu Florean, OESS misija u R. Hrvatskoj i ostali brojni gosti.

Svedalmatinski sabor u Krki je već postao najveći sabor Srba u Hrvatskoj, što su potvrdili i drugi mediji.

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio