ZVANIČNO  SAOPŠTENjE  EPISKOPA  DALMATINSKOG
G.G FOTIJA  POVODOM  NAPADA NA
EPISKOPSKU REZIDENCIJU (29.09. 2005.g) U ŠIBENIKU

          Sinoćni napad na Episkopsku rezidenciju u Šibeniku izazvao je veliko ogorčenje pravoslavnog naroda, sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske. Psovke, uvrede i pretnje koje svakodnevno doživljavamo na ulicama naših gradova i sela, smatrali smo i smatramo izolovanim incidentima čiji su vinovnici neodgovorni pojedinci. Ono što kod svih nas izaziva nespokojstvo jeste činjenica da niko od izvršilaca drugih, daleko težih, nedela ubistava, fizičkih napada na članove naše zajednice i na svete hramove, bacanja bombi na zgrade nije otkriven niti kažnjen. Nadamo se da se neće ponoviti isto i u slučaju brutalnog nasrtaja na zgradu Episkopije u samom centru Šibenika.

          Ovaj napad nas je pogotovu ožalostio, jer je usledio samo nekoliko sati posle razgovora Njegove Svetosti pape Benedikta XVI sa predsednikom Srbije g. Borisom Tadićem i jevanđelskih reči mira i ljubavi, izrečenih tom prilikom. Ne sumnjamo da će Rimokatolička Crkva u Hrvatskoj sa najvišeg mesta osuditi ovo nedelo i prethodna nedela.

Ovom prilikom pozivamo sve pravoslavne vernike da ostanu smireni, da se vrate svakodnevnom životu i radu, da imaju poverenje i da u svemu sarađuju sa nadležnim vlastima.

          Koristimo priliku da još jednom pozovemo izbegle Srbe Dalmatince da se vrate u svoje domove i na svoja pradedovska ognjišta i da daju svoj puni doprinos stvaranju nove hrvatske države kojoj će ovakvi slučajevi kršenja ljudskih i verskih prava ili ugrožavanja same svetinje života zbog verske i nacionalne pripadnosti biti nezamislivi.

          Na kraju napominjemo da su Njegova Svetost Patrijarh srpski g. g Pavle i Sveti Arhijerejski Sinod od Vlade Hrvatske više puta zahtevali da hramovi i drugi važni objekti Srpske Pravoslavne Crkve budu zaštićeni od ovakvih napada. Ovaj zahtev ponavljamo još jednom u nadi da će Vlada Hrvatske, posle najnovijeg napada, shvatiti težinu situacije. Jer, da policija nije, makar i sa zakašnjenjem, stigla, ne sumnjamo da bi počinioci ostvarili svoje daleko radikalnije namere.

Šibenik, 30. 09. 2005.


 

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio