SASTANAK EPARHIJSKOG UPRAVNOG ODBORA
EPARHIJE DALMATINSKE

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija održan je 22. decembra 2005.g sastanak Eparhijskog  upravnog odbora Eparhije dalmatinske u Šibeniku.

Na sastanku je bilo riječi o stanju Srpske pravoslavne Crkve u Eparhiji dalmatinskoj u toku 2005.g. i o planovima za 2006.g.

U toku poslednjih pet godina  od kada je Episkop Fotije postao Episkop dalmatinski napravljeno je mnogo. Potpuno su obnovljena tri manastira:  Krupa, Krka i Dragović i osnovana dva nova manastira: Sv. Vasilije Ostroški u Crnogorcima i manastir Sv. Nedjelje u Oćestovu. Manastir Lazarica je ponovno aktiviran kao metoh manastira Krke. Trenutno u eparhiji službuje 21 sveštenik i u manastirima se podvizavaju 14 monaha i monahinja a bogosloviju pohađa oko 60 učenika.

Veoma bitno pitanje za Eparhiju dalmatinsku je i povratak izbjeglica u domove svojih otaca i djedova. Povratak pravoslavnih Srba na svoja ognjišta mnogo bi značio za cjelokupan život i rad Crkve na ovom prostoru. Crkva je do sada u svojim mogućnostima činila sve da pomogne povratnicima da se snađu u okolnostima koje su ih snašle nakon povratka.

Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Eparhijskog upravnog odbora su bili i neprestani napadi na vjernike i objekte Srpske Pravoslavne Crkve Eparhije dalmatinske.  Ovi izgredi ne čine nikom dobro jer se tim načinom neprestano podstiče mržnja a ne ljubav na koju je Hristos pozvao sve svoje sljedbenike.  

Pitanje povratka crkvene imovine još uvijek nije riješeno. Obnova hramova i parohijskih domova  teče sporo ali je do sada u svakoj parohiji evidentan napredak po tom pitanju a zahvaljujući velikom trudu sveštenika i parohijana.

U toku 2006.g. u planu je nastavak radova na obnovi manastira, hramova i parohijskih domova.


 


 

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio