САБОР СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У
ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

 

          У уторак 20. јануара 2009.г. на Сабор светог Јована Крститеља Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки уз саслужење свештеномонаха из манастира Крке, Драговића и и свете Лазарице.

У својој беседи Епископ Фотије је говорио о проповеди светог Јована Крститеља. Својим крштењем покајања свети Јован Крститељ, највећи међу старозавјетним пророцима и први новозавјетни пророк показао је пут који је био дарован старозаветном Израиљу како би ушао у вечни савез са Богом.

Након Свете Литургије пререзан је славски колач и освећено кољиво, јер је свети Јован Крститељ Крсна слава архимандрита Германа игумана манастира Крке. Том приликом Епископ Фотије је честитао Крсну славу игуману Герману, а после је приређена трпеза љубави за све присутне.

Након тога Епископ Фотије је обишао и манастир Крупу и пререзао славски колач и осветио кољиво слављенику оцу Гаврилу, игуману манастира Крупе. За заслуге Епископ Фотије је овом приликом одликовао игумана Гаврила правом ношења напрсног крста, и честитао му на одликовању, зажељевши му сретну Крсну славу.

И у осталим црквама Епархије далматинске празник св. Јована Крститеља је свечано и достојанствено прослављен.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio