НА МОСКОВСКИ ПАТРИЈАРАШКИ ПРЕСТО ИЗАБРАН
МИТРОПОЛИТ СМОЛЕНСКИ И КАЛИНИНГРАДСКИ КИРИЛ

 

          Увече 27. јануара у храму Христа Спаситеља у Москви проглашен је резултат избора за предстојатеља Руске православне Цркве. Рјешењем Помјесног Сабора на московски патријарашки престо изабран је Митрополит смоленски и калининградски Кирил. Избор новог предстојатеља Руске Цркве огасили су ударци великог звона на звонику храма Христа Спаситеља у Москви.

          Како је саопштио предсједник Комисије за бројање гласова Митрополит екатеринодарски и кубански Исидор у тајном гласању узела су учешћа 702 делегата сабора. Број гласачких листића послије гласања је 700 од њих важећих 677 и неважећих 23. На завршетку гласања Митрополит смоленски и калининградски Кирил је добио 508 гласова, док је други кандидат Митрполит калушки и боровски Климент добио 169 гласова.

          По завршетку гласања новоизабрани Патријарх је одслужио благодарствени молебан.

Митрополит Кирил (Гундјајев) је рођен у Лењинграду 20.11.1946.г. Године 1967. завршава Лењинградску богословију, а 1969.г. Лењинградску духовну академију. Замонашен је 1969.г. и рукоположен у чин јеромонаха од стране Митрополита лењинградског Никодима. Године 1973. је постао архимандрит и представник Московске патријаршије при Свјетском савезу цркава у Женеви, а 1974 је постао ректор Лањинградске духовне академије и семинарије. За Епископа виборског викара лењинградске Епархије је хиротонисан 1976.г. Већ 1977.г. постаје Архиепископ. У новембру 1989.г. назначен је за предсједника Одјела вањских црквених послова и потаје стални члан Светог синода РПЦ-е, а 25. фебруара 1991 постаје митрополит. 

  преузето са: www.pravoslavie.ru

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio