НЕДЈЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У ЗАДРУ 

У прву недјељу поста (08.03.2009.) Црква прославља успомену на побједу православља над јересима, а ова успомена је установљена након Седмог васељенског Сабора. Ова недјеља је названа Недјеља православља и свечано се прославља у читавој Цркви. У далматинској Епархији овај празник се по традицији најсвечаније прославља у Задру гдје је ове године као и претходне Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије уз саслужење свештеномонаштва и свештенства Епархије далматинске. За пјевницом су пјевали матуранти Богословије Света Три Јерарха из манастира Крке.

У својој надахнутој омилији Епископ је поздравио сабране вјернике од којих су се многи у току Литургије причестили и пожелио им сваки благослов Божији. Епископ је поучио вјерне о значају причешћа, поста и молитве, а нарочито је истакао љубав као врлину коју треба да има сваки хришћанин према свом ближњем. Владика је својом бесједом покушао да охрабри православне вјернике града Задра и околине да убудуће слободно исповиједају своју вјеру, примају у своје домове свога свештеника и своју дјецу шаљу на православну вјеронауку која још увијек из много разлога није оживјела у задарским школама.

На крају Литургије Епископ је вјернима подијелио нови број часописа Крке који излази већ шест година и редовно се дијели вјернима са циљем да се упознају са својом вјером, са својом традицијом и са актуелним догађајима у Епархији далматинској и православној Цркви.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio