ОПЕЛО У МАНАСТИРУ КРУПИ

 

У среду (01.04.2009.г.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је опело упокојеној монахињи Параскеви сестри манастира Крупе уз саслужење свештеномонаха и свештеника Архиепископије београдско-карловачке и Епархија горњокарловачке, зворничко-тузланске, осјечкопољске и барањске и далматинске. Сестра Параскева се упокојила у болници у Книну након дуге болести коју је са  хришћанском храброшћу  подносила.

Приликом проповиједи Епископ Фотије је истакао све врлине новопредстављене монахиње Параскеве рекавши да је она промислом Божијим дошла у далматинску Епархију гдје је вјерно служила свом Господу, свом народу и светињи манастира Крупе. Иако није била дуго година монахиња, она је својим монашким подвигом оставила диван траг и диван печат на све оне који су је сретали, а нарочито је значајно то што је она прва монахиња која се подвизавала у далматинској Епархији. У Далмацији је због вјековно сложене ситуације увијек било мушко монаштво и познато је да су манастири Крупа, Крка и Драговић увијек били мушки манастири, али слава Богу у посљедње вријеме се у Далмацији почело развијати женско монаштво. У наставку проповиједи Епископ је рекао да смрт није трагедија а нарочито није трагедија за монахе, јер су монаси свједоци Васкрсења.

По завршеном опелу тијело монахиње Параскеве је предано земљи на манастирском гробљу гдје ће чекати Васкрсење мртвих и живот будућег вијека.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio