Чопор вукова поклао два стада у 24 сата

преузето из “Јутарњег Листа”

 

Вукови су похарали имања Аћима Мацуре и Стевана Груловића, гдје су поклали овце и јањад.

КИСТАЊЕ - Непуна 24 сата након што су у суботу у зору сточару Аћиму Мацури у истоименом засеоку код Кистања упали у стају и поклали 22 овце, чопор изгладњелих вукова у првим сатима Ускрса у својем крволочном походу камењаром Буковице обрушио се на имање Стевана Груловића (79), гдје су убили 19 оваца и петоро јањади, а притом су напали још 20 грла, међу којма највећи број младих јањаца.

Према ријечима сточара Груловића, вукови су на имање ушли након што су прескочили камени зид висине два метра и 35 центиметара.

Режање и блејање оваца

Упали су у двориште, а потом у стају, гдје су за неколко минута починили покољ.

- Било је око 4 сата кад сам чуо стравично режање и блејање оваца - рекао нам је Груловић.

- Хитро сам, колико ми здравље, болест и године допуштају, устао из кревета, упалио свјетло у дворишту и тада у полумраку угледао њихове репове како замичу преко високог зида.

Ово још нисам доживио у својим годинама, нити сам то прије чуо од својих старијих. Прескочити такву висину може само вук.

Свему томе чудили су се послије и полицајци кад су обављали истрагу - рекао је сузих очију старац у нади да ће надлежно министарство, преко чијег је потицаја набавио матично стадо, имати разумијевања и помоћи.

Штета од 40.000 куна

- Знамо да су времена тешка за државу и сав народ, али се надамо разумијевању јер су нам овце све што имамо и од чега преживљавамо ово мало времена што нам је преостало - закључио је Стеван Груловић, збрајајући штету од готово 40.000 куна.

Посљедња два покоља у кистањскоме крају, забиљежена дословно у 24 сата, међу тамошњим сточарима изазвала су праву панику и страх па се стоку сада прије сумрака враћа с испаше.

Добро се затварају стаје и пуштају се пси, од којих, према ријечима мјештана, нема користи у сусрету с вуковима.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio