ПОМОЗИМО ДОВРШЕТАК РАДОВА
НА ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ У СПЛИТУ

 

Оно што је људима немогуће Богу је могуће (Мт. 19,26)

 

Ових дана пред Васкрс 2009. године, тачно после 70 година од њеног оснивања, добијена је, хвала Богу, дозвола за довршење радова на цркви светог Саве у Сплиту. Темеље ове цркве осветио је епископ далматински, блаженопочивши др Иринеј Ђорђевић (1931-1952). Одмах по освећењу темеља приступило се изградњи цркве пошто тадашњи параклис посвећен светом Кирилу и Методију није био довољан за велики број верника, православних Срба Сплита и његове околине.

Почетак Другог светског рата прекинуо је радове на изградњи цркве светог Саве, тако да су зидови цркве урађени 8 метара у висину и ту се стало. По завршетку рата, почиње велика драма и борба како би се довршила црква светог Саве у Сплиту, међутим нове југословенско-комунистичке власти нису давале дозволу за довршење цркве.

Епархија далматинска као и ЦО Сплит у време блаженопочившег Епископа далматинског (1959-1978) (потоњег жичког) Стефана Боце, као и Епископа далматинског (1978-1991) Николаја Мрђе, садашњег Митрополита дабробосанског су много пута тражили дозволу за довршење цркве светог Саве, али без успеха. Тако је ова светиња, започета пре Другог светског рата, сада већ слободно можемо рећи мученичког храма светог Саве, била изложена зубу времена и пропадању.

После најновије трагедије СПЦ и православних Срба у Епархији далматинској (од 1991. до 1995. год), било је заиста тешко очекивати да се добије дозвола и почне довршење цркве светог Саве у Сплиту. Међутим, како каже свето Јеванђеље оно што је људима немогуће, Богу је могуће (Мт. 19,26), па је тако на свеопшту духовну радост коначно добијена потребна дозвола и ових дана почињу радови на довршењу цркве.

Да би се ово велико, богоугодно дело завршило, значајно не само за Епархију далматиснку и ЦО Сплит, него и за целокупну СПЦ, обраћамо се овим кратким апелом свим православним верницима и друштевно-културним институцијама, да својим прилозима помогну довршење радова ове спомен-цркве светог Саве у Сплиту.

Дај Боже, молитвама светог оца нашег Саве и свих светих!

 

Своје прилоге можете слати на следећи рачун:

РБА д.д.
Кунски: 2484008-1500174023
Девизни: IBAN HR6424840081500174023

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio