ОБНОВИМО КРОВ ЦРКВЕ СВ. ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА У КИСТАЊАМА

† СПРЕЧИМО ЊЕНО ПРОПАДАЊЕ †

 

Драги наши Кистањци, драги наши Буковчани!

Поздрав свима Вама из срца Кистања, са нашег платоа, на коме нас већ више од једног вијека радо дочекује и испраћа, оплемењује и увјек нам изнова даје снагу наша љепотица  − црква Св. Ћирила и Методија.

               Црква Св. Ћирила и Методија је аутентична црква са краја 19. вијека. Њен сиви камен и звоник са великим сатом су надалеко познати и препознатљиви, а многи стручњаци се слажу да је њена архитектура бисер далматинског црквеног грађевинарства. Сем крова цркве, који је '80-тих година прошлог вијека био замјењен, није било већих реконструкцијских радова на њој. Све то свједочи о њеној доброј грађи. Међутим, уназад неколико година на њој се примјећује траг времена и потребно је предузети неопходне мјере како би се заштитила од даљег пропадања. Наиме, кров храма, који је лимене грађе и у облику свода, прокишњава и наноси велику штету унутрашњем зиду и живопису цркве, који је посве јединствен и препознатљив као нешто оригинално кистањско. Живопис са зидова отпада и црква рапидно деградира. Зато вам се обраћамо са апелом који се тиче свих нас:

УЛОЖИМО ДИО СЕБЕ И ОБНОВИМО КРОВ НАШЕ ЦРКВЕ!

Прошла је неким чудом неокрњена кроз бурни 20. вијек, а нарочито фасцинира што је пред сам крај вијека она једина била сачувана од немилих догађаја који су трагично и неповратно измјенили лице наших Кистања. При једној од недавних прослава Преображења Господњег у нашој цркви, владика далматински Фотије је истакао ово чудо као милост Мајке Божије, чија велика, прекрасна икона стоји са десне стране у централном дијелу храма.

Сви ми носимо Буковицу у срцу. Узвратимо јој за све љепоте које нам је дала и оставимо спомен и за оне који долазе иза нас. 

 

ЗА ОБНОВУ КРОВА КИСТАЊСКЕ ЦРКВЕ ПОТРЕБНО ЈЕ ПРИКУПИТИ 200.000 КУНА, ШТО У ПРОТИВРЕДНОСТИ ИЗНОСИ 26.000 ЕВРА.

 

Овај пројекат је благословио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Г. Фотије, а реализује се у сарадњи са кистањским свешеником Ђорђем Веселиновићем.  На сајту Моје Кистање ћете се моћи детаљније информисати о свим акцијама везаним за обнову, као и о току саме обнове. Наглашавамо да ће се на тој адреси седмично објављивати имена и презимена свих донатора.

 

БРОЈ ЖИРО РАЧУНА:

 

Ц. О. Кистање

ERSTE & STEIERMAERKISCHE

кунски: 2402006-1100413106

девизни: HR5024020061100413106

 

 

ПОШАЉИТЕ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ НА ШТО ВИШЕ АДРЕСА, СВИМ КИСТАЊЦИМА, ПРИЈАТЕЉИМА КИСТАЊА И СВИМА ОНИМА КОЈИ ИМАЈУ ДОБРУ ВОЉУ ДА ПОМОГНУ ОВУ АКЦИЈУ.  ТАКОЂЕ, СВИ ОНИ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ПОМОГНУ У ПРИКУПЉАЊУ ДОНАЦИЈА НЕКА НАМ СЕ ОБРАТЕ. И НАЈМАЊА ПОМОЋ ЈЕ ДОБРОДОШЛА!

 

 

ЛАСНО ЋЕМО МИ ЗА НАШЕ БЛАГО,

ЛАСНО ЋЕМО, АКО ЈЕСМО ЉУДИ.

(из народне пјесме: Ропство Јанковић Стојана)

 

 

Ваше преосвештенство Г.Г. Фотије,

 

Обраћамо Вам се поводом идеје о покретању иницијативе везане за обнову крова цркве Светих Ћирила и Методија у Кистањама. На Ваш приједлог просљеђујемо Вам наше замисли о будућем плану нашег дјеловања:

 

 1. Желимо да се огласимо путем глобалне интернет мреже тј. Facebook-а; направили бисмо групу преко које би на најбржи и најмасовнији начин информисали наше земљаке широм свијета и све потенцијалне донаторе о овој акцији. Уједно бисмо све заинтересоване позвали да се активно укључе и допринесу усменом ширењу акције.

 

 1. Предстоји нам традиционална прослава Св. Архандгела Михаила у Београду, коју већ 13. годину за редом организује завичајни клуб “Кистањска Буковица”, и који је сваке године изузетно добро посјећен. Идеја нам је да овогодишњи скуп буде организован у виду донаторске вечери за прикупљање средстава за обнову цркве.

 

 1. У плану нам је штампање летака преко којих ће се људи моћи обавјестити о нашој акцији, а прије свега због доступности жиро рачуна на који ће моћи да уплате донације (у прилогу Вам шаљемо садржај текста који би уједно био постављен на интернету и штампан на лецима).

 

 1. У случају потребе оформили бисмо групу активиста који би лично прикупљали прилоге на терену.

 

 1. Огласили бисмо се у вјерским и световним гласилима (КРКА, ПРАВОСЛАВЉЕ...).

 

 1. Повезали бисмо се са црквеним институцијама и свештенством везаним за наш крај, као и са земљацима у иностранству ради ширења идеје о обнови.

 

 1. Поставили бисмо сандучиће за прилоге у самој цркви Св. Ћирила и Методија и на другим прикладним мјестима.

 

Наглашавамо да имамо велики број заинтересованих младих људи који би били спремни да уложе свој труд, вријеме и таленат у једно овако општекорисно и душекорисно дјело. Наша првобитна идеја и полази од тога да омладина Кистања, од којих су многи високо школовани и успјешни у пословима којима се баве, у заједничкој акцији допринесу духовној обнови нашег краја, о чему се Ви већ више година старате. Стога нам је, прије свега, потребна  Ваша духовна подршка и благослов, јер смо свјесни да нас у овом послу чекају велика искушења. Сем тога неопходно је што хитније:

 

 • процијенити штету на Цркви тј, крову јер желимо да истакнемо суму коју је потребно прикупити (сума коју смо истакли у тексту је оквирна процијена нашег свестеника о. Ђорђа);

 

 • отварање жиро рачуна, кунског, девизног, али и динарског, јер би наше дјеловање првенствено било везано за Србију;

 

 • жељели бисмо да имамо увид у спискове донатора на свим рачунима да бисмо могли њихова имена и презимена редовно објављивати на сајту Моје Кистање

 

 • пошто смо свјесни да је Ваше поље дјеловања широко и да понекад нисте у могућноси да  издвојите време за наше потребе, предлажемо да нас упутите коме да се обраћамо за будуће савјете и одобрења неких наших накнадних планова. Све Ваше сугестије и критике ћемо радо прихватити.

 

У нади да ћете препознати наше искрене намјере које долазе из дубине срца и да ћете нам што скорије изаћи у сусрет, захваљујемо на времену које сте издвојили за нас и желимо Вам мир од Господа.

 

Омладина Кистања

 

 

Иницијатори ове акције:

Наташа Мандић, проф. српске књижевности и језика

Љиљана Кричка, дипл.ел.инг. 

У Београду, 15.09.2009.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio