УСКОРО ИЗЛАЗИ ИЗ ШТАМПЕ НОВО ИЗДАЊЕ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

МОНОГРАФИЈА МАНАСТИРА ДРАГОВИЋА

 

 

УВОД

 

Манастир Драговић (1395. год.) је кроз своју историју био и остао духовни центар православних Срба Цетинске крајине. Кроз своју богату, али и страдалну историју, овај манастир је живео животом народа цетинског краја и његова историја и култура су уткане у темеље Драговића.

 

Драговић је страдао и пустошен за време Турака и Аустро-угарске империје, али је своју највећу тагедију доживео управо у двадесетом веку. У време југословенско-комунистичке власти (1954. г.) стари манастир Драговић је потопљен стварњем акумулационог језера на Перучи. Због тога је манастир Драговић морао бити измештен на садашњу локацију. Тако је некада најбогатији манастир у далматинској Епархији постао у извесном смислу испосница и скит.

 

За манастир Драговић су везане велике и значајне личности из историје и културе Срба у Далмацији. Овде бисмо поменули да је поред многих чувених игумана Драговића и Епископ далматински Никодим Милаш (1890-1911) замонашен у овом манастиру, а у спиљама у близини манастира се подвизавао и преподобни Макарије Драговићки.

 

Ми се радујемо, хвала Богу, да смо успели припремити и ову монографију манастира Драговића, чиме је комплетирана «триологија» монографија далматинских манастира, јер смо претходно већ урадили монографије манастира Крке и Крупе. Објављивањем монографије манастира Драговића узвраћамо један мали дуг овој светињи, која је кроз своју историју била сведок Православља, српског језика и културе Срба цетинског краја.

 

Надамо се да ће тако бити убудуће и да ће се мисија манастира Драговића продужити и у наше време, те да ће обнова ове светиње покренити и помоћи повратак нашег прогнаног народа на своја вековна огњишта.

 

 

Епископ далматински

                                                                                           Фотије  

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio