НЕПРЕСТАНЕ ПРОВОКАЦИЈЕ
У МАНАСТИРУ КРКИ

 

          Братство манастира Крке у Далмацији читаво вријеме од повратка (1998.г.) настоји да живи по Христовим заповијестима и да има хришћански однос према свим људима без обзира на њихову вјеру и нацију, али нажалост има непрестане проблеме од стране људи који су оптерећени национализмом и што је најгоре од малољетника који су наговорени да провоцирају како братију, тако и посјетитеље манастира.

          Између разних проблема истичемо оне који су највећи: манастирска имовина лежи запаљена и уништена, а надлежне власти немају слуха за овај проблем. Већ десет година пишемо разним институцијама и људима који су на одговорним функцијама у држави, међутим осим обећања до сада никаквог другог одговора на овај проблем није било.

          Манастир Крка је након рата и доласка братије био потпуно девастиран, али штету манастиру нико никад није надокнадио. Додуше, ми смо се ослонили на сопствене снаге и наше вјернике и слава Богу манастир је данас великим дјелом обновљен.

          Таман када смо помислили да је крај проблемима везанима за прошлост и последњи рат, ми нажалост читаво вријеме живимо у страху, јер кад год се нешто значајно дешава у држави, наш манастир је мета. До сада смо знали да увијек прије избора, празника или спортских догађаја морамо бити опрезни јер ће нека „луда глава“ доћи да покаже своју силу испред нашег манастира. Али читаво ово љето је обиљежено неугодним догађајима. Свједоци томе су и бројни туристи који гледају дјецу како краду новац са фонтане, затим сумњиве људе који воде поред себе пит-бул теријере и све чешће патроле полиције коју братија позива ради ових инцидената. Последњи догађај нас је и подстакнуо да обавијестимо јавност овим путем, а у циљу да се одговорни (власт, школа, родитељи и вјероучитељи) почну одговорно и понашати.

Наиме, група дјеце из Кистања (Јањевци римокатолици) су испред манастира, а наочиглед присутних људи најпогрднијим рјечима вређали игумана манастира којег први пут у животу виде. Дакле , проблем је дубок, јер се ради о томе да њима смета мантија, брада , камилавка, а пошто дотада то нису видјели, морали су бити наговорени од неког ко зна шта то значи. Надлежне власти увијек савјетују да се о томе обавијести римокатолички свештеник, који је по њима једини ауторитет како за дјецу, тако и за одрасле у Кистањама. Уколико је једини ауторитет, то ствара још већи проблем, јер онда та дјеца требају бити научена да кажу добар дан православном свештенику, а не да га најгорим рјечима вријеђају. Ово није први неугодни догађај овог типа, него редовно овакве провокације доживљавамо од дјеце и омладине у Кистањама.  

          Манастир Крка из четрнаестог вијека је доживио и преживио и гора времена и знамо да ће опстати и послије нас. Из богате традиције манастира знамо и то да онај ко се огријешио о манастир светог Архангела није имао благослов Божији у свом животу. Са жељом да Бог да свако добро сваком човјеку без обзира ко је и шта је, молимо се да ова искушења прођу и боља времена за нас и за све људе настану.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio