ПРЕКИД  УТАКМИЦА ЗБОГ СКАНДИРАЊА „УБИЈ СРБИНА”

Збивања на јучерашњој утакмици младих фудбалских репрезентација Хрватске и Србије у Вараждину епилог су добила данас и у дворани Хрватског сабора, чији су заступници оштро осудили шовинистичке испаде и „навијање” у којима су доминирали уобичајени слогани „Убиј, убиј Србина”, „Србе на врбе”, „За дом спремни”.

Први је о томе проговорио заступник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац протестујући због таквог говора мржње. Замерио је коментатору Хрватске радио-телевизије што „није сматрао нужним да укаже на тај говор мржње”, већ је као проблематично понашање навијача означио бацање бакљи на терен, а тек је при крају утакмице и скандирање оценио као непожељно. Подсетивши да је недавно лекар у Оточцу ускратио помоћ пацијенту зато што је српске националности, као и да је Радио Сплит преносио концерт на којем се такође узвикивало „Убиј Србина”, Пуповац је запитао: „Је ли то контекст у којем мењамо Устав, је ли то контекст у којем наше министарство спољних послова пише протестну ноту држави која је забранила такве поруке на својој територији?” Напомињући да ће најављене промене хрватског Устава остати обична формалност уколико држава не покаже чврст отклон од таквих појава он је упозорио: „Ако тако остане, уставне промене неће бити ништа више од пуке формалности!”

Председник сабора Лука Бебић оценио је Пуповчев иступ „потпуно оправданим”, а затим су за говорницу излазили представници већине посланичких група такође осуђујући јучерашња збивања на вараждинском стадиону. Владимир Шекс је у име ХДЗ-а напоменуо да се део навијача „огрешио о највише вредности које гарантују слободу и људска права свим грађанима” и заложио се за прекид свих утакмица на којима се може чути такав говор мржње.

„Све друге акције законодавног тела, закони о навијачима које смо донели нису уродили плодом, на нашим стадионима и даље се виче не само ’Убиј Србина’, него и ’Цигана’, ’товара’, ’пургера’ – то се мора зауставити”, закључио је Шекс.

Пуповчев протест подржао је и председник СДП-а Зоран Милановић. Указујући да је „јавност већ помало отупила” на такве појаве и да зато на њих треба стално упозоравати, он је рекао да је од скандирања навијача и говора мржње локалних челника ипак опасније када такве појаве смишљено и калкулисано долазе од политичара, јер „између такве поруке и репетирања кратак је корак”.

Градоначелник Вараждина и заступник либерала (ХСЛС) Иван Чехок изразио је жаљење и извинио се због недоличног понашања навијача у његовом граду напомињући да су „нажалост злоупотребили домаћинство и гостопримство Вараждина на груб шовинистички и националистички начин”.

Заступник Истарског демократског сабора (ИДС) Дамир Кајин указао је да држава треба стати на крај говору мржње на утакмицама као и у свим другим приликама. „То мора престати! Има тога још на репертоару – ’Убиј Јанеза’, ’Убиј Месића’, ’Убиј Кајина’... Доста тог убијања, доста заузимања за оне који воде ту политику, министре спољних послова, доста тог примитивизма и плашења хрватских грађана”, рекао је он.

Јучерашње испаде у Вараждину осудила је и премијерка Јадранка Косор. Најављујући оштрије мере против таквог, како је напоменула, „дивљачког понашања”, она је такође рекла: „У име владе осуђујем такву врсту дивљаштва и порука је да то нећемо толерисати, то нико више не може толерисати. Све док се утакмице не буду прекидале, све док се телевизијски преноси не буду прекидали, до тада дивљаци неће схватити поруку. У том ће смислу влада радити, уз вашу подршку” – закључила је Јадранка Косор.

Радоје Арсенић

Одговорност телевизије

Осуђујући шовинистичко навијање заступница Хрватске народне странке (ХНС) Весна Пусић затражила је да сабор истовремено осуди и Хрватску телевизију зато што „није моментално прекинула пренос утакмице”.

„Док се то не почне догађати (прекиди утакмица) и док организатори због тога не сносе финансијске последице, до тада ми таквом нечувеном понашању нећемо стати на крај”, уверена је Весна Пусић.

Тим поводом јуче је реаговало и руководство ХРТ-а. Упозорени су новинари, уредници спортских и других програма, те директори програма Радија и Телевизије да се у таквим случајевима мора реаговати одмах и недвосмислено. Очекује се и да екипе ХРТ-а приликом преноса технички осигурају искључивање тона због непримереног говора и да воде рачуна о томе да се изгредници не појављују на екрану, што је европска пракса.

Савет за мањине осудио понашање хрватских навијача

Загреб – Савет за националне мањине Хрватске као највиши орган мањинске самоуправе у овој земљи најоштрије је јуче осудио вређање и јавни говор мржње упућен припадницима српске националне мањине у Хрватској, током јучерашњег одигравања утакмице младих фудбалских репрезентација Хрватске и Србије у Вараждину. „Узвикивањем слогана ’Убиј, убиј Србина’, ’За дом спремни’ и певањем крајње шовинистичких песама нису само вређани припадници српске националне мањине већ и целокупна политика хрватске владе, као и одлучна политичка воља да се у Хрватској афирмише политика суживота, толеранције, мултикултурализма, мултиконфесионалности, права националних мањина и уважавање других и другачијих”, наводи се у саопштењу које је потписао председник савета Александар Толнауер.

Медији и вараждинска полиција известили су о нападу на директора млађих селекција Фудбалског савеза Србије Милована Ђорића пред утакмицу. Малолетни нападачи су ухапшени и против њих је покренут поступак.

Полиција је известила и о хапшењу једног осамнаестогодишњака који је на утакмици палио српску заставу и који је изведен пред судију за прекршаје.

Политика, 15.10.2009. год.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio