Интервју Епископа далматинског Фотија
за Вечерње Новости 

 

Дозволите ми најпре да кажем неколико речи о сахрани патријарха Павла, а надам се да делим и мишљење многих. Ово је био један свештени, библијски догађај, који је сабрао и објединио наш народ, али и читаву васељену. Таква може бити само смрт праведника. Сада слободно можемо рећи да благодаримо Богу што смо на челу наше Цркве имали једног тако дивног и скромног старца и духовног оца, којег као да је Промисао Божији из 4. века засадио у наш двадесети век, да буде град који на гори стоји и светлост овога света.

 

Што се тиче даљег живота наше Цркве пред нама су свакако велики подвизи и изазови. Ту свакако мислим и на избор новог паријарха, који ће као што је већ познато бити биран на Сабору Српске Цркве 22. јануара 2010. године. Дубоко верујем да ће промисао Божији и наш Свети архијерејски Сабор изабрати правог духовног пастира за новог патријарха, који ће нашу Цркву и наш богобојажљиви и достојанствени народ водити путем Јевнђеља Христовог и путем Светог Саве.

 

Патријах је видљива глава наше Цркве и икона самог Богочовека и Спаситеља света Исуса Христа. Отуда нам је потребан патријарх који ће вршити своју мисију сходно својим светим претходницима. Ту нам је најсвежији пример блаженоупокојени патријарх Павле, којег су на Западу назвали «патријах голубијег погледа», а на Истоку оцем Цркве.

 

Наша Црква будући Тело Христово на земљи има првенствену мисију да нас све и сва приведе у заједницу Царства небеског, које овде на земљи предокушамо кроз Литургију Цркве. То је првенствена мисија Цркве. Поред тога, Црква је ризница и чуварка наше православне вере, културе, нашег језика и писма и свега оног што је вредно и Богом благословено у животу сваког човека и породице.

 

Патријарх Павле нам је оставио велики завет, а то је «да будемо људи» што значи да будемо истински боголика бића и онакви каквима нас је Бог створио, а никако онаквима каквим нас грех и зло чини. То је универзална патријархова порука и односи се на све људе, без обзира на расу, веру и нацију.

 

Свети Сабор СПЦ и наш нови патријарх су гарант јединства наше Цркве и то јединство никакве силе овога света не могу угрозити. На архијерејима наше Цркве је буду истински пастири, као што је то био наш свети патријарх Павле, да би у будућности очували јединство наше светосавске Цркве и продужили њену мисију на добро и спасење нашег народа.

 

У овом периоду пред нашом Црквом стоје одговори на велике изазове нашег времена међу којима су питање очувања духовног идентитета нашег народа у периоду нове глобализације света; питање екологије и климатских промена, као и питања биоетике и експеримената са људским ћелијама и проблеми генетског инжењеринга уопште.

 

Вечерње Новости,

02. 12. 2009.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio