EPISKOP NIŠKI G. IRINEJ IZABRAN
ZA NOVOG PATRIJARHA SRPSKOG

22. januar 2010 - 16:50

Danas je na Izbornom saboru episkopa Srpske Pravoslavne Crkve izabran novi Patrijarh srpski.

 

U ranim jutarnjim časovima Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije, mjestobljustitelj Patrijaraškog trona, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornoj crkvi. Visokopreosvećenom su sasluživali Episkopi: Osečko-poljski i baranjski G. Lukijan, Šumadijski G. Jovan, Australijsko-novozelandski G. Irinej, sa vikarnim episkopima Lipljanskim G. Teodosijem i Moravičkim G. Antonijem.

 

Posle Svete Liturgije Vladike su se sakupile u Patrijaraškom dvoru. Zasedanju su prethodile konsultacije pred izbornu proceduru. Na izbornom saboru predsedavao je Episkop šabački Lavrentije, najstariji po rukopoloženju Episkop Srpske Pravoslavne Crkve. Sveti Arhijerejski Sabor ima 44 člana, a 34 episkopa ispunjavali su uslov da budu kandidovani za novog Patrijarha srpskog. Tajnim glasanjem Episkopi su predlagali kandidate, od kojih su u uži izbor ušla trojica arhijereja, koji su dobili više od polovine glasova članova Izbornog sabora. U prvom krugu kandidat za Patrijarha je postao Mitropolit-crnogorsko primorski G. Amfilohije, u drugom krugu Episkop niški G. Irinej, a treći kandidat, izabran u četvrtom krugu, bio je Episkop bački G. Irinej.

 

Ova trojica kandidata su dobili natpolovičnu većinu prilikom četiri kruga glasanja. Sa svetog Jevanđelja koverat sa imenom Patrijarha izabrao je Visokoprepodobni arhimandrit Gavrilo, nastojatelj manastira Lepavine (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska).

 

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu Pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom G. Irineju, koji se obratio svojoj braći Arhijerejima istakavši da je njegov izbor bio volja Božja i volja Svetog Arhijerejskog Sabora i da će on raditi na Njivi Gospodnjoj u saradnji sa svim Episkopima Srpske Crkve.

 

Zvona na Sabornoj crkvi oglasila su se oko 14 časova i 15 minuta označavajući da je izabran 45. Patrijarh srpski.

 

Episkop bački Irinej je, na konferenciji za novinare, rekao da je novi Patrijarh izabran u skladu sa procedurom koja je na snazi u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, na kanonski i zakonit način. Takođe je kazao da je izbor tekao harmonično, u atmosferi bratske ljubavi i međusobnog razumevanja svih Episkopa u Saboru.

 

Sveta Arhijerejska Liturgija, na kojoj će biti izvršeno ustoličenje Njegove Svetosti Patrijarha srpkog G. Irineja počeće sutra u Sabornoj crkvi u 9 časova, a naknadno, kada se steknu svi uslovi, biće izvršeno svečano uvođenje u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve.


preuzeto sa: http://www.spc.rs

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio