Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda
povodom pokretanja postupka utvrđivanja kanonske odgovornosti
Episkopa Artemija

 

13. februar 2010 - 14:30

 

Danas je na sednici Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, kojom je predsedavao Patrijarh srpski G. Irinej, odlučeno da se pokrene postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti Njegovog Preosveštenstva raško- prizrenskog Episkopa G. Artemija u prvoj instanci (Ustav Srpske Pravolsavne Crkve čl. 70, tačka 20 i 356), uz Njegovu obavezu da u postupku sarađuje, i da se razreši upravljanja Eparhijom raško-prizrenskom do okončanja pokrenutog postupka, odnosno do sledećeg redovnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora.

 

Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski G. Artemije može da boravi i bogosluži u nekom od manastira ili u drugom mestu na tlu Eparhije raško-prizrenske ili van nje do okončanja postupka, uz dogovor sa administratorom, odnosno uz saglasnost nadležnog eparhijskog arhijereja, ali bez ikakvog intervenisanja u nadležnost administratora ili nekog od gospode eparhijskih arhijereja.

 

Na osnovu čl. 70. tač. 21. Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, za Administratora Eparhije raško-prizrenske postaviti Njegovo Preosveštenstvo Episkopa umirovljenog zahumsko-hercegovačkog G. Atanasija, sa svim pravima i dužnostima eparhijskog Arhijereja.

preuzeto sa: http://www.spc.rs

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio