NEDJELjA PRAVOSLAVLjA U ZADRU 

Po već ustaljenoj tradiciji Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije  služi Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Zadru na Nedjelju pravoslavlja. Svake godine bogoslovi iz Bogoslovije Sveta Tri Jerarha ovaj praznik zajedno sa svojim Episkopom i sa vjernicima iz Zadra proslavljaju u hramu svetog proroka Ilije u Zadru. Tako je bilo i ove godine.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju je služio Episkop dalmatinski G.G. Fotije uz sasluženje igumana manastira Krupe i Krke o. Gavrila i o. Germana, uz učešće bogoslova četvrte godine Bogoslovije Sveta Tri Jerarha i mnoštva prisutnih vjernika. Po blagoslovu Episkopa Fotija nakon pričešća naroda, vjernima je o prazniku i o smislu posta besjedio iguman Gavrilo. U svojoj besjedi iguman je pozvao vjerne  da se kroz post, molitvu i pričešće što dostojnije pripreme za svijetlo Hristovo Vaskrsenje. Na kraju Svete Liturgije vjernima se obratio i Episkop Fotije sa nekoliko riječi blagoslova i pouke.

Po završetku Liturgije Episkop, služašči sveštenomonasi , bogoslovi i domaćin protojerej-stavrofor Petar Jovanović obišli su hram svetoga Šimuna gdje su se poklonili moštima svetoga Simeona Bogoprimca. Mošti svetog Simeona se u Zadru nalaze od XIII vijeka, a donijete su iz Carigrada u vrijeme krstaških ratova. Ljubaznošću sveštenstva koji služi pri ovom hramu sarkofag je otvoren, te su  Episkop, sveštenici i bogoslovi imali priliku da vide mošti i da im se poklone.

Nakon boravka u Zadru bogoslovi su obišli i hram svetih Kirika i Julite u Karinu. Ovaj hram je do prošle godine bio relativno zapušten, ali zalaganjem jereja Mile Savičića i donacijama g. Mirka Dubroje i vjernog naroda Karina on je danas potpuno vaskrsao. Sada se u tom hramu završavaju radovi na freskopisu i ako Bog da do hramovne slave bi trebalo da bude završena generalna obnova ove svetinje.

Sledeća svetinja koju su obišli bogoslovi je bio drevni manastir Krupa. Ovaj manastir je takođe veliko gradilište i u njemu se trenutno radi na obnovi fresaka i očuvanju originalnog freskopisa Georgija Mitrofanovića. Pored obnove hrama otac Gavrilo iguman ovog manastira je pokrenuo i obnovu parka ispred manastirske crkve. Ovaj park će da uljepša okoliš manastira i da učini prijatnijim boravak svim vjernima i turistima koji posjećuju najstariju dalmatinsku svetinju.

Ovo hodočašće učenika bogoslovije je bilo veoma korisno, jer su se učenici prvenstveno učestvujući u Liturgiji,a zatim i u posjeti svetinjama dalmatinske Eparhije uvjerili u ono što uče u svojoj školi, a to je da se sila Božija u nemoći projavljuje, jer je Eparhija dalmatinska po mnogima bila otpisana, međutim u njoj je blagoslovom Božijim veoma živ liturgijski život i duhovna i materijalna obnova neprestano traje.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio