SAOPŠTENjE EPARHIJE DALMATINSKE POVODOM
NAJAVE OSNIVANjA TZV. „HPC“ 

Vest da je juče (12.03.2010.g.) u Zadru najavljeno osnivanje tzv. „Hrvatske pravoslavne Crkve“ izazvala je uznemirenost kod sveštenstva i pravoslavnih Srba u Republici Hrvatskoj. Poznato je da je HPC formirana 1942.g. u vreme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim , jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima.

 

Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već vekovima na prostorima Dalmacije, što najbolje potvrđuju i svedoče njene parohijske crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII do XV veka i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države.

 

Već prilikom objavljivanja sajta i programa udruženja u formiranju „Hrvatske pravoslavne zajednice“ postalo je izvesno da se ovo udruženje poistovećuje i organski povezuje sa ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i tzv. HPC. Oni su, kao jedna neodvojiva celina, imali genocidni program uništenja i istrebljenja svih nehrvata u vreme zločinačke NDH, pa formiranje ovoga udruženja jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa. Iza njega su u vreme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja  - Jasenovac.

 

Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, koje se vezuje za najmračniji period novije istorije Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći da bude registrovano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Evropsku uniju.

 

Isto tako apelujemo na organe pravne države i nadležna ministarstva R. Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskoga udruženja najavili. Oni su ovih dana promovisali i time javno rehabilitovali jednu „avet iz prošlosti“, kojom se povampiruje fašizam i ustašstvo na ovim prostorima Evropskog kontinenta.

 

Našem sveštenstvu i vernicima u pastirskoj brizi i odgovornosti preporučujemo da pojačaju svoj post i molitvu Bogu, koji je jedini Gospodar i Sudija  vaseljenje i zaštitnik naše mučeničke Crkve u vekovima raspinjanoj i raspetoj Dalmaciji, da se ne plaše i ne primaju ove lažne pastire i propovednike,  „koji dolaze u odelu ovčijem, a unutra su vuci grabljivi“  (Matej 7:15), već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju veru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje, koje su ga očuvale i čuvaju kroz istoriju.

 

13.03.2010.g.

Info služba Eparhije dalmatinske

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio