PISMO EPISKOPA DALMATINSKOG G. FOTIJA
PREDSEDNIKU R. HRVATSKE dr IVI JOSIPOVIĆU

 

Poštovani gospodine predsedniče,

Dozvolite mi da Vam u svoje ime i u ime Eparhije dalmatinske čestitam na nedavnom izboru na visoku funkciju Predsednika Republike Hrvatske sa željom da dugo i uspešno obavljate ovu delikatnu i odgovornu dužnost.

Povod ovog našeg pismenog obraćanja Vama je dobronamerna i iskrena potreba da Vam ukažemo na moguću opasnost od nagoveštenog formiranja tzv. Hrvatske pravoslavne zajednice i jučerašnje objave u Zadru, da će uskoro biti formirana i tzv. Hrvatska pravoslavna crkva. Sve ovo pomenuto moglo bi da izgleda potpuno nepotrebno, pa i sama naša zabrinutost oko formiranja ovih udruženja, jer smo svedoci da u demokratskim društvima razna udruženja niču kao pečurke posle kiše. Međutim, čini nam se, da se u ovom slučaju ipak radi o nečem drugom i ne tako bezazlenom.

Pomenuta «Hrvatska pravoslavna zajednica» u svom osnivačkom programu iznosi da ona svoje utemeljenje i istorijsko izvorište ima u Pavelićevoj NDH. Iza NDH, kao što nam je svima poznato, ostali su bezbrojni leševi, jame i logori, gde su najvećim delom pobijeni nevini ljudi, samo zato što su bili druge vere ili nacije. Ustaški poglavnik Pavelić je pored svirepih zločina i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, 1942. godine formirao tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, sa ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske Pravoslavne Crkve na prostorima Hrvatske. Da ne bismo puno dužili u istoriju, osećamo svoju ljudsku i pastirsku dužnost da Vam ukažemo na militantnu i proustašku prirodu ovoga Udruženja u formiranju. Ovo Udruženje bi svojim eventualnim radom i delovanjem moglo doprineti ponovnom povampirenju rasnih teorija i verske netrpeljivosti, koje nemaju nikakvu prođu, pa čak su i zakonom zabranjene u većini zemalja današnje demokratske Evrope.

Naša Crkva i pravoslavni Srbi u Eparhiji dalmatinskoj posle nedavnog tragičnog rata, pokušavaju da žive isceljujući duhovne i materijalne rane, te brinući se o životu i opstanku našeg naroda, koji je vekovima živeo i živi na ovim prostorima. Taman kada smo pomislili: «evo mira» i da su «raskovani mačevi i napravljeni plugovi», pojavljuje se jedno ovakvo zlokobno udruženje, koje u svom temeljnom programu ima negaciju drugoga - trenutno Srba i Srpske Pravoslavne Crkve.

Nadamo se da ćete ovo naše kratko obraćanje razumeti najdobronamernije i svojim predsedničkim autoritetom pomoći da se zaustavi i suzbije eventualna registracija ovakvog udruženja. Ovo udruženje sa sobom ne donosi mir, niti prosperitet, već nagoveštava novu i novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne državi Hrvatskoj i njenim građanima, koji teže ulasku u Evropsku uniju.

 

 

S velikim poštovanjem,                        

                                                                          

 Episkop Dalmatinski FOTIJE

 

Šibenik, 13.03.2010. god.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio