Povodom osnivanja Udruženja građana pod nazivom Hrvatska pravoslavna zajednica kojoj je tendencija da preraste u tzv. hrvatsku pravoslavnu crkvu i ponovo oživi aveti bolne prošlosti za gotovo svakog Pravoslavca ali i za pripadnike drugih verskih konfesija u Republici Hrvatskoj –    Samostana demokratska srpska stranka izdaje sledeće;

 

S  A  O  P  Š  T  E  NJ  E    ZA   J  A  V  N  O  S  T

 

Osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice je opasan čin koji osim što ponovo otvara istorijske rane koje su pravoslavci proživjeli pod nekad postojećom Crkvom sličnog imena, sasvim sigurno može otvoriti nove sporove i dubioze unutar istog vjerskog korpusa. Nažalost više od pola veka od kako je i država koja je dekretom osnovala tzv. hrvatsku pravoslavnu crkvu – Nezavisna država Hrvatska Ante Pavelića otišla u istorijsku roporatnicu, neki novi i to izopćenik iz pravoslavne Crkve i rigidni ultradesničar pokušavaju zavrtjeti točak histroje unatrag.

 

U demokratskom miljeu pravo je svakoga da u skladu sa zakonskim normama osniva Udruženja pa i vjerske zajednice. Međutim, to pravo niti smije niti može biti "starije" od prava svih ostalih građana na dostojanstven život, a redikul Hrvatske pravoslavne Crkve ili zajednice, sasvim svejedno, sigurno vređa i dostojanstvo čovjeka i poštovanje na žrtve stradale upravo pod "patronatom" tzv. mitroplita Germogena i njegove hrvatske pravoslavne crkve za vreme ustaške države.

 

Na potezu je, uz ostale, današnja hrvatska pravna država. Bez obzira na fleksibilnost zakona, uvereni smo kako će nadležna tela prepoznati opasne namere te da neće dozvoliti niti rad Udruge na ovakvim načelima, a kamoli registraciju verske zajednice. Jer demokratija ne podrazumeva anarhiju iako bi osnivači ovakve nazovi verske zajednice priželjkivali stanje bezvlašća u kojem bi na površinu isplivale njihove maliciozne ideje i namere.

 

Idikativno je da ovakve ideje dolaze upravo iz Zadra, grada i okoline u kojem je povratak proteranih Srba najslabiji i u kojem se najteže Srbima vraća uzurpirana privatna imovina. Umesto da zajedničkim naporima se takva situacija poboljša u korist Srba povratnika odnosno pravoslavaca – dvojac - izopćeni iguman Jelisej i izvesni Matanović kojega maksimalno osporavaju čak i u unutar postojećih krugova ultradesničarske provinijencije, bi da dodatno doliva ulje na vatru i stiče sebi jeftin ali i opasan publicitet.

 

Uvereni smo da će iskonski Srbi pravoslavci prepoznati opasne namere pomenutog tandema te odbaciti njihove ideje i smestiti ih na istorijsko smetlište gdje im je po civilizacijskim vrednostima i jedino mesto. Uvereni smo takođe da će aktuelna vlast prepoznati nameru "osnivača"  da joj se, iako na posredan ali veoma jasan način, pokušaju da stave određene etikete istorijskog kontinuiteta koje sežu čak i za teritorijem drugih danas suverenih država! Takođe smo uvereni da neće izostati ni zvanična reakcija Srpske pravoslavne Crkve u osuda ovakvog čina.

 

Apelujemo na naše sunarodnike pravoslavce ali i katolike - da ne nasedaju na  slatkorečive priče iza kojih nema stvarne materije osim želje famoznog dvojca i njihovih sledbenika za medijskom afirmacijom i unošenjem nemira u građanstvo. Prostora za afirmaciju i promociju svakoga pojedinca u ovoj državi ima, ali isključivo na savremenim tradicijama i civilizacijskim normama.

 

Svesni smo da je ovakve ideje ignorisati. Ali kao ozbiljna politička partija, osuđujemo ovakve pokušaje koji su i ozbiljan balast u dugogodišnjim naporima naše stranke i partnera na političkoj sceni Hrvatske i šire, u cilju konsodlicaje srpskog nacionalnog korpusa u Republici Hrvatskoj kao i onih naših sunarodnika koji čekaju povratak iz progonstava na svoja vekovna ognjišta.

 preuzeto sa: http://www.sdss.hr

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio