ODGOVOR PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE
DR IVE JOSIPOVIĆA
EPISKOPU DALMATINSKOM G.G. FOTIJU

 

REPUBLIKA HRVATSKA

PREDSJEDNIK

KLASA: 070-03/10-03/01

URBROJ: 71-02-07-10-02

Zagreb, 18. ožujka 2010.

 

Njegovo preosveštenstvo
Gospodin Fotije

Episkop Dalmatinski

 

Vaše Preosveštenstvo,

 

Zahvaljujem Vam na čestitkama koje ste mi uputili u povodu izbora za Predsjednika Republike Hrvatske, te na dobrim željama za uspješno obavljanje ove odgovorne dužnosti.

Upoznat sam sa situacijom vezanom za oglašavanje predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice i njegove najave osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve.

U namjeri osnivanja i registriranja Hrvatske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice spomenuti gospodin poziva se na kontinuitet s Hrvatskom katoličkom crkvom utemeljenom u lipnju 1942. godine, na inicijativu Ante Pavelića, u vrijeme Nezavisne države Hrvatske. Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz toga razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju.

Uvjeti za registraciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj propisani su Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica. Formulacija iz članka 3 (stavak 1) ističe da „vjerske zajednice u promicanju vjere i drugom svom djelovanju ne smiju širiti netrpeljivost predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i njihovim vjernicima ili drugim gradanima", što se može isčitati iz izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne crkve, u kojoj pretendira na preuzimanje članstva odnosno vjernika ostalih pravoslavnih zajednica u Hrvatskoj. To je neprimjeren govor u zemlji u kojoj, unatoč ratnim stradanjima, ekumenski duh nije sasvim zaboravljen, a što se jasno može prepoznati i iz Vaših riječi.

Uvjeravam Vas da ću se uvijek zalagati za poštivanje ljudskih prava i zakona koji važe u našoj domovini, pa tako i u ovom slučaju koji Vas je opravdano uznemirio.

 

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK REPUBLIKE

HRVATSKE

Dr Ivo Josipović

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio