POSJETA EPISKOPA FOTIJA PAROHIJI
VRLIKA
 

          Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije posjetio je u subotu po Vaskrsu (10.04.2010.g.) Cetinsku krajinu i parohiju Vrlika. Prilikom svoje posjete Episkop je posjetio selo Otišić i hram svetog arhangela Mihaila koji je u obnovi. Malobrojni vjernici ovoga sela (ukupno njih sedam) srdačno su dočekali svog Episkopa i iznijeli svoje povratničke muke oko obnove, struje i svih onih problema sa kojima se susreću povratnici. Episkop je ovim ljudima koji su u teškoj materijalnoj situaciji podijelio i humanitarnu pomoć koja se sastoji od hrane, odjeće i higijenskog materijala.

          Sledeći hram koji je Episkop posjetio bio je hram Pokrova Presvete Bogorodice u Biteliću koji je generalno obnovljen i pored koga se obnavlja parohijska bratska kuća. Ovaj hram je donedavno bio ruševina, ali trudom nadležnih sveštenika, ljubavlju naroda i uz financijsku pomoć Eparhije on je danas ponos Srba ovoga kraja.

          Na putu prema manastiru Dragoviću Episkop je posjetio porušeni hram svete Nedjelje u Dabru i na ruševinama hrama zajedno sa svojom pratnjom otpjevao tropar Vaskrsa uz želju da ovaj hram doživi također svoju obnovu. Nažalost u ovom kraju od Bitelića preko Dabra i Laktaca, pa do manastira Dragovića ne živi više ni jedan Srbin, pa iz tog razloga ne postoji inicijativa za obnovu ovog malenog ali nekada lijepog hrama.

          Na kraju svoje posjete Episkop je obišao manastir Dragović, koji se također neprestano obnavlja i služi kao duhovna podrška narodu ovoga kraj.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio