VJERNICI IZ SPLITA O ZLONAMJERNOM TEKSTU U
“VEČERNJIM NOVOSTIMA”

Komentar na članak
“Svetinje bez vernika i svetaca”
objavljen u Večernjim novostima 24.04.2010.

 

Kao osnivač Srpskog kulturnog društva   „Prosvjeta“- Pododbora u Splitu, njegov bivši predsjednik i sekretar, kao osnivač Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Splitu te kao predsjednik ovog Vijeća u njegovom prvom mandatu te kao bivši član Crkvenoopštinskog odbora Srpske pravoslavne crkvene opštine u Splitu koji je najvećim dijelom, kao diplomirani pravnik i fizički suprotstavljajući se otimačima naše imovine, odradio posao na vraćanju crkvenoopštinske imovine u Splitu, u naravi značajnih poslovnih prostora u prizemlju nekadašnjeg samostana Sv. Marije di Taurello, sada u vlasništvu Splitske pravoslavne crkvene opštine, koji joj danas donose prihode od najmanje 15.000 EUR mjesečno, putem ugovora o višegodišnjem zakupu na kojima je, u ime SPCO, moj potpis ovjeren kod javnog bilježnika, i kao nekadašnji bliski suradnik nekadašnjeg paroha Slavka Zorice mogu kompetentno dati komentar na ovaj članak odnosno na zlonamjerne tvrdnje Momčila Rusića i orkestriranih mu sugovornika.

Reći da su pravoslavci digli ruke od crkve naročito od kada je otišao pop Slavko Zorica je doista pretjerano i posebno indikativno za autora ove tvrdnje. Naime, točno je da se najveći dio aktivnosti na vraćanju crkvenoopštinske imovine ostvarenju prihoda od zakupa poslovnih prostora, izdavanju crkvenoopštinskog mjesečnika „Pravoslavno slovo“ i općenito zajedništvu odvijao dolaskom paroha Slavka Zorice u našu crkvenu opštinu tako da je njegovim odlaskom veći dio vjernika bio razočaran i odbijao prihvatiti novog paroha što, sada već znatno manji dio vjernika, nažalost čini i dalje. Među takvima sam bio i ja. Međutim, vremenom čovjek sagleda sve aspekta svog entuzijazma i shvati da njegove osobne emocije nisu niti mogu biti presudne u njegovom svjetonazoru i ponašanju već da je opći interes naše zajednice određenje na kojem  treba da gradi sebe i svoj odnos prema okolini. Upravo tu je g. Momčilo Rusić izostao i zaostao i umjesto da svoj odnos gradi konstruktivno, sinergijski za dobrobit naše srpske pravoslavne zajednice posebno uz odgovornost koju nosi kao predsjednik SKD“Prosvjeta“ u Splitu i Vijeća srpske nacionalne manjine u SD županiji, on ne može prežaliti vrijeme u kojem je i u crkvenoopštinskom odboru SPCO u Splitu imao značajan utjecaj te sada uporno koristeći se svojim godinama kumuliranim ( u toj mjeri i na način da više priliči reći: uzurpiranim ) funkcijama predsjednika SKD“Prosvjeta“-Pododbora u Splitu i Vijeća SNM u SD županiji nas uvlači u sukob sa našom pravoslavnom crkvom i episkopom dalmatinskim g. Fotijem.

U tom smislu, kao laik i posebno kao predsjednik navedenih srpskih institucija, nema pravo niti je kvalificiran  ocjenjivati obred molitve našeg paroha i kada to čini, usprkos našim zaključcima, tada je to doista sramotno za svih nas koje predstavlja i krajnje zlonamjerno.

Umjesto da kao predsjednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“-Pododbora u Splitu radi na unapređenju i prezentaciji kulure Srba u Splitu on organizira večere i putovanja te umjesto da zadovoljava njihove kulturne potrebe i organizira nekakvu srpsku kulturnu manifestaciju on zadovoljava uglavnom njihove gastronomske potrebe u prostoru koji se može prije nazvati njegovom vlastitom krčmom nego li prostorom u kojem djeluje jedno kulturno društvo. Umjesto da radi na ostvarenju i unapređenju prava Srba na području Splitsko-dalmatinske županije sukladno mogućnostima koje nam pruža Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina on svoje vijećnike časti janjetinom, vozi ih na vjerske i druge svjetovne proslave, umjesto da u prostoru od cca 100 m2 organizira Ured za prava srpske nacionalne manjine i bavi se povredom i ostvarenjem njihovih prava i diskriminacijom koja se nad njima, usprkos donijetom Zakonu o suzbijanju diskriminacije, svakodnevno i u svim područjima provodi, on je taj prostor pretvorio u svoju krčmu sa prilagođenim joj radnim vremenom od 17 do 21 sat u kojoj toči jeftino nabavljeno vino i pivo i pravi gastronomske derneke za svoju i duše svojih vjernih sljedbenika.

Ukratko, riječ je o autokratu koji je po svojoj naravi duboko nesretan što više nije u mogućnosti utjecati na događanja i život koji se odvija u našoj pravoslavnoj crkvenoj opštini te u svojoj srditosti u taj sukob neopravdano uvlači i nas ostale vijećnike i pripadnike srpskog naroda.

 

Srdačan pozdrav,

 

Član Vijeća srpske nacionalne manjine u SD županiji i Gradu Splitu

                                                         

                                                                Jovan Grkinić

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio