„VELIKI PETAK“ MANASTIRA KRKE

Zvanično saopštenje Uprave manastira Krke povodom
medijskih napada na igumana manastira

 
Da ne bi nikad više zvonilo-izrešetano zvono
na ulazu u manastir Krku (1345.
g.)

 

       U toku jučerašnjeg dana (01.05.2010.g.) u nekoliko hrvatskih novina pojavio se tekst koji je unaprijed optužio igumana manastira Krke Germana Bogojevića, da je  (02.04.2010.g.) u srpskom selu Đevrske, u lokalu pjevao četničke pjesme sa svojim vjernicima. Uz to iguman manastira Krke je unaprijed optužen da je tom prilikom povredio ugled Republike Hrvatske, to jest da je razbio državni grb koji se nalazi u lokalu.

        Uprava manastira tvrdi da taj događaj nije mogao da bude na Veliki Petak (02.04.2010.g.) jer ni najveći bezbožnici ne prave proslave na Veliki Petak. Kao dokaz postoje mnogobrojni svjedoci koji su zajedno sa igumanom učestvovali u bogosluženju u manastiru Krki, koje je na Veliki Petak trajalo do večernjih sati. Ta činjenica ne zanima novinare koji u poslednje vrijeme, sve više žele da predstave pravoslavne Srbe kao nepodobne varvare, koji eto nisu ni „kršćani“.  Dakle ovaj događaj namjerno je vezan za Veliki petak koji i pravoslavni i rimokatolici s najvećim poštovanjem uvažavaju.

        Iguman manastira Krke German Bogojević je već u naprijed optužen da je ovo djelo počinio u pijanom stanju i to tek dvadeset dana poslije navodnog događaja. Medijski linč manastir Krka trpi godinama. Tako recimo zlonamjerni Željko Huljev, novinarčić iz Drniša, redovno objavljuje tekstove sa bombastičnim naslovima: „U manastiru Krka tuga za Krajinom“, „Obnavlja se kuća krajiškom dužnosniku“ itd. I poslednji tekst je iz njegovog pera, ali nije problem samo u njemu, nego je problem generalan, jer ako mediji ne oblate Srbe to će učiniti neko drugi. Pravoslavni Srbi su na tapetu onima, koji smatraju da na taj način štite svoju nezavisnu državu, a u stvari time ugrožavaju bezbednost i prava svojih građana, drugih nacionalnosti.

        Uprava manastira Krke ovim saopštenjem želi da obavijesti javnost, da je jedina istina iz svih tekstova to da je  iguman osumnjičen i optužen radi ovoga djela. Iguman manastira Krke je u policiji izjavio, da je nakon Uskrsa bio sa vjernicima u Đevrskama i pjevao pjesme koje govore o povratku i o Srbima u Dalmaciji i na Kosovu. O dešavanju oko grba on je izjavio da nema saznanja i ta izjava je zapisana i biće proslijeđena u daljni postupak.

        Stoga zlonamjerni novinari, pisci ovoga teksta a i oni koji su ga naručili, treba da znaju  da su ovim ugrozili ugled, bezbijednost pa i sam život igumana i bratije manastira Krke. Čini nam se da je došlo vrijeme koje je proročki opisao vladika Nikolaj Velimirović u svojoj „Nebeskoj Liturgiji“ gdje se kaže:

 

... ne smeš brata svojim bratom zvati,

nit slobodno mislit nit' disati,

ne smeš sesti, ne smeš hleba jesti,

bez satanske gorde zapovesti,

niti smiješ pevat nit' kukati

niti Božije ime spominjati,

niti smiješ slobodno hoditi,

osim tamo gdje te konop vodi,

konop vodi, a kundak te goni.

 

Info služba Eparhije dalmatinske
 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio