SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA

 

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora

Srpske Pravoslavne Crkve sa redovnog zasedanja održanog

u Beogradu od 26. aprila do 5. maja 2010. godine

 

U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, održano je, od 26. aprila do 5. maja, redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve. U radu Sabora učestvovali su svi eparhijski arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve.

 

Sveti Arhijerejski Sabor je svoj rad započeo sabornim služenjem svete arhijerejske Liturgije u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu, na kojoj je načalstvovao Patrijarh srpski g. Irinej i izvršen priziv Svetoga Duha za blagosloven i blagopoučan rad Sabora. Zatim je Njegova Svetost Patrijarh, kao Predsednik Sabora, u svom uvodnom obraćanju Saboru obnovio molitveno sećanje naše Crkve na ličnost i duhovne zasluge svoga blaženopočivšega prethodnika, patrijarha Pavla, i ukazao na važnost odgovornog rešavanja postojećih pitanja u duhu svetih kanona i vekovne crkvene prakse.

 

Najvažnije i najblagodatnije delo Sabora na ovogodišnjem zasedanju bila je kanonizacija dvojice arhimandrita, oca Justina Popovića (1894-1979) iz manastira Ćelije kod Valjeva i oca Simeona Popovića (1840-1941) iz manastira Dajbabe kod Podgorice, odnosno unošenje njihovih imena u diptihe svetih Pravoslavne Crkve i njihovo proslavljenje (svečano proglašenje za ugodnike Božje) na sabornoj svetoj arhijerejskoj Liturgiji u Hramu Svetoga Save na Vračaru u nedelju 2. maja, čime je potvrđeno njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu Božjem ne samo u okvirima Srpske Pravoslavne Crkve nego i u okvirima vaseljenskoga Pravoslavlja. Po odluci Sabora, liturgijski spomen prepodobnog Justina Ćelijskoga slaviće se 1/14. juna, a spomen prepodobnog Simeona Dajbabskog 19. marta/1. aprila svake godine. Odlučeno je, takođe, da se spomen svetih novomučenika jasenovačkih ubuduće praznuje 31. avgusta/13. septembra.

 

Potvrđena je saborska odluka sa prošlogodišnjeg redovnog zasedanja da se pristupi izgradnji hrama i memorijalnog centra posvećenog liturgijskom i istorijskom sećanju na sve srpske žrtve ratova vođenih u 20. veku, kao i žrtava NATO - agresije na Srbiju i Crnu Goru 1999. i žrtava martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

 

U toku Sabora, 1. maja, održana je i sednica Centralnog tela za dovršenje Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, na kojoj su, između ostalog, saslušani i usvojeni izveštaji o izvedenim i planiranim radovima i o finansijskom aspektu izgradnje ovog zavetnog svetilišta čitavog srpskog naroda. Posle sednice služen je, u samom Hramu, parastos njegovim ktitorima, zadužbinarima, dobrotvorima i priložnicima, a ujedno i blažene uspomene Patrijarhu srpskom Gavrilu (Dožiću), povodom navršenih šezdeset godina od njegovog upokojenja u Gospodu. Sutradan, 2. maja, održana je u velikom amfiteatru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, u prisustvu Njegove Svetosti Patrijarha, članova Sabora, dekana, nastavnikâ i studenata Fakulteta, kao i zainteresovane publike, svečana akademija povodom 90-godišnjice vaspostavljanja Pećke Patrijaršije, odnosno ujedinjenja pokrajinskih Crkava u jednistvenu Srpsku Patrijaršiju, i povodom 60-godišnjice upokojenja patrijarha Gavrila. Tom prilikom je o snažnoj ličnosti, mukotrpnom životu i duhovnim zaslugama patrijarha Gavrila besedio Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

 

Sabor je saslušao i sa odobrenjem primio na znanje sledeće izveštaje o životu Crkve u periodu od prošlogodišnjeg do ovog redovnog zasedanja: o upokojenju i ispraćaju blaženopočivšeg patrijarha Pavla; o izboru i ustoličenju sadašnjeg Patrijarha; o radu Svetog Sinoda, Patrijaršijskog upravnog odbora, Velikog crkvenog suda, fondova Srpske Pravoslavne Crkve, Informativno-izdavačke ustanove, dobrotvorne ustanove Čovekoljublje, pokloničke agencije Dobročinstvo i drugih centralnih crkvenih tela i ustanova; o odlukama Četvrte svepravoslavne predsaborske konferencije u Šambeziju kraj Ženeve iz juna 2009. na temu što delotvornijeg organizovanja misije, svedočenja i saradnje pomesnih Pravoslavnih Crkava u rasejanju i o stavovima Svepravoslavne pripremne komisije za Sveti i Veliki Sabor Pravoslavne Crkve, iz decembra prošle godine, takođe u Šambeziju, na temu načina proglašavanja crkvene autokefalije i autonomije. U ovom kontekstu, posebno su analizirani stanje i problemi u životu same Srpske Pravoslavne Crkve u dijaspori i donete odgovarajuće odluke. Pritom je potvrđena prošlogodišnja saborska odluka o arondaciji eparhijâ u SAD.

 

Razmatrani su, u istom okviru, odnosi Srpske Pravoslavne Crkve sa sestrinskim Pravoslavnim Crkvama i sa inoslavnim hrišćanskim Crkvama i zajednicama, kao i sa međucrkvenim i ekumenskim organizacijama i drugim religijama. Sa žaljenjem je konstantovano da Rumunska Pravoslavna Crkva i dalje na nekanonski način narušava kanonski prostor Srpske Pravoslavne Crkve i odlučeno da se, putem obnovljenog bratskog dijaloga, problem prevaziđe u duhu ljubavi i poštovanja ustrojstva Pravoslavne Crkve.

 

Kao i svake godine, Sabor je dužnu pažnju posvetio stanju u crkvenoj prosveti i mogućnostima da se ona što bolje razvija. Odlučeno je da Bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški do daljnjeg ostane u gradu Foči, a da se ponovo interveniše kako bi sarajevska vlada najzad vratila zgradu sarajevske Bogoslovije u centru Sarajeva, kao što je Islamskoj zajednici i Rimokatoličkoj Crkvi vratila sve njihove zgrade.

 

Takođe je potvrđena prethodna načelna saborska odluka da Sveti Sinod, u saradnji sa Bogoslovskim fakultetom u Beogradu, pripremi uslove za otvaranje Bogoslovskog fakulteta u Nišu. Preporučena je što kvalitetnija nastavna i pedagoška delatnost u Bogoslovijama Srpske Pravoslavne Crkve, u cilju dostizanja najviših standarda srednjoškolskog obrazovanja intelektualnog crkvenog podmlatka.

 

Sabor je odobrio Pravila Fonda patrijarha Pavla, Statut Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve, Pravila Dobrotvornog fonda Svetinja života i Uredbu o ordenima Srpske Pravoslavne Crkve. Doneta je odluka da se, na prikladnoj lokaciji, pristupi izgradnji zgrade Srpske Patrijaršije, budući da sadašnja zgrada, inače izgrađena samo u službi potreba Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, ne zadovoljava ni minimum današnjih potreba.

 

Sabor je sa dužnom pažnjom saslušao izveštaje svojih članova o njihovom arhipastirskom radu, kao i o stanju i teškoćama u područnim im eparhijama, naročito u nekima od njih. Sa velikim žaljenjem je konstatovano da u eparhijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i dalje postoje provokacije, ponekad i grubo ugrožavanje integriteta sveštenih i monaških lica Srpske Pravoslavne Crkve, njenih hramova, manastira i imovine. Sabor stoga očekuje i zahteva da tamošnji državni organi obezbede punu slobodu i bezbednost Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a od vlasti susedne Republike Mađarske da onemogući sve češće krađe po crkvama Eparhije budimske. Sabor je posebnim apelom reagovao povodom nedavnih nedopustivih postupaka samoproglašenih albanskih vlasti na Kosovu i Metohiji kao što je ukidanje telefonskih veza srpskim naseljima.

 

Najveću pažnju i brigu saborski Oci su posvetili Eparhiji raško-prizrenskoj, saslušavši, posle izveštajâ episkopa Artemija i episkopa-administratora Atanasija, opširni i dokumentovani izveštaj Svetog Sinoda o teškom stanju i velikim anomalijama u životu te Eparhije, vekovima prve po stradanju i mučeništvu u istoriji Crkve i naroda. Razmotrivši ukupno stanje i nemile pojave, kao i kanonsku odgovornost episkopa Artemija za njih, a posebno za krajnje destruktivno, kanonski i moralno neprihvativo delovanje jednog broja njegovih bliskih saradnika, Sabor je njega, većinom glasova, trajno razrešio dužnosti eparhijskog arhijereja i stavio ga na raspolaganje Crkvi u statusu umirovljenog episkopa, a za administratora upražnjene Eparhije raško-prizrenske, do izbora novog dijecezana, postavio - praktično ostavio - dosadašnjeg administratora, umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija. Episkop Artemije je prihvatio odluku Sabora. To, međutim, ne utiče na njegove samozvane ,,branitelje" da je i oni prihvate.

 

S tim u vezi, a naročito povodom nebivale klevetničke hajke protiv Njegove Svetosti Patrijarha, Svetog Sinoda i Sabora i podbunjivanja neupućenih vernika protiv sopstvene Crkve i njenih kanonskih episkopa, kao i pokušaja oblikovanja sektaškog i parasinagogalnog, Pravoslavlju potpuno stranog, mentaliteta, čije su kolovođe zabludeli i neodgovorni pojedinci koji deluju preko anticrkvenih, raskolnički usmerenih sajtova, Sveti Arhijerejski Sabor poziva verni svetosavski narod da im ne veruje i da se kloni njihovih podmuklih podmetanja, a istovremeno, verujući u preobražajnu svemoć ljubavi Hristove, očekuje pokajanje bar nekih među njima.

 

Sabor je, najzad, odlučio da svečano ustoličenje Patrijarha srpskog u Pećkoj Patrijaršiji bude izvršeno 3. oktobra tekuće godine.

 

Sastav Svetog Sinoda ostaje isti.

preuzeto sa: http://www.spc.rs

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio