U PRIPREMI JE NOVO IZDANjE
EPARHIJE DALMATINSKE 

ARHIMANDRIT JEFREM, IGUMAN MANASTIRA VATOPED

OPITOVANjE VEČNOGA ŽIVOTA

BESEDE O STARCU JOSIFU ISIHASTI

 

PREDGOVOR

Duboko dirnut i sa velikom radošću prihvatio sam predlog svog ljubljenog brata, arhimandrita Jefrema, igumana velikog manastira Vatoped na Svetoj Gori, da napišem predgovor za novu knjigu u izdanju istog manastira, pod naslovom „Opitovanje večnoga života – Besede o starcu Josifu Isihasti“.

Uprkos tome što duboko osećam da nisam kompetentan da govorim o jednom savremenom svetitelju naše Crkve, „stanovniku pustinje i anđelu u telu“, starcu blažene uspomene i duhovnom rodonačelniku i moje nedostojne malenkosti, ipak sam pristao da kažem nekoliko reči kao predgovor ovoj knjizi, ne zato da bih izrazio poštovanje prema blaženom starcu Josifu, koga je Bog već obasuo tolikim počastima, nego zato da bih od njega primio blagoslov i blagodat učestvujući sa velikim duhovnim naslađivanjem u iscrpnom i korisnom istraživanju igumana arhimandrita Jefrema, koji iz Atonske pustinje širi duhovni miomir Svetoga Duha.

Uprkos tome što osećam da sam ja sâm kao suva grana, ipak se ponosim svojim korenom, ne kao mirjanin, nego kao monah, te se, uzdajući se u molitve našeg preblaženog „dede“ i „gledajući na svršetak njegova života“, trudimo „da se ugledamo na veru njegovu“ (vidi Jev. 13, 7).

Život prepodobnog starca, njegove sladosne reči, kao živi primer nama, njegovim učenicima i našim starcima, kao i njegovo stalno prisustvo kroz njegove svete molitve, othranili su i utvrdili ne samo nas, nego i hiljade njegovih duhovnih čeda, koja ga svakodnevno prizivaju i vole i bore se da se drže njegove pouke i da slede njegov sveti primer.

Večno smo mu zahvalni. Što god govorili i što god činili, nikada nećemo u dovoljnoj meri odužiti svoj dug svom duhovnom ocu. A naša odgovornost prema Bogu i prema ljudima je time još veća.

Zbog toga dobro čini veliki manastir Vatoped što izdaje i ovu čudesnu knjigu, kao mali znak zahvalnosti zbog velikog blagoslova, koji su mu podarile molitve blaženoga starca Josifa Isihaste. Čitanje igumanovih reči i sve nas čini pričasnicima tog blagoslova.

Na nama je, pak, da se pokažemo kao istinska deca takvoga oca. Njegov život, njegove reči i njegov primer su sudije našim delima.

Ali, kako ne posedujemo njegovo nastrojenje i snagu, molimo ga da nam on svojim svetim molitvama podari pokajanje i duhovni mir, kako bi ljubav našega Hrista – koju ćemo pronaći kroz neprestanu molitvu – zauvek zapalila naša srca.

Njegovim svetim molitvama, Hriste, Bože naš, pomiluj nas i spasi. Amin.

Mitropolit Lemesa Atanasije

Prevod sa grčkog: Lada Akad

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio