OSVEĆENjE CRKVE SVETOG NIKOLAJA
U KISTANjAMA

        Na praznik Prenosa moštiju svetog Nikolaja mirlikijskog čudotvorca (22.05.2010.g.) izvršeno je malo osvećenje novoobnovljenog hrama svetog Nikolaja u Kistanjama-Bezbradicama koji je sagrađen 1535.g. Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija i trudom i zalaganjem g. Dušana Torbice rodom iz Kistanja pokrenuta je obnova ovog hrama.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služili su Njegovo Preosveštenstvo Episkopa gornjokarlovački G.G. Gerasim i Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhija zvorničko-tuzlanske, banjalučke i dalmatinske.

U toku Svete Liturgije prerezan je slavski kolač i osvećeno koljivo, a Episkop Fotije je odlikovao Ordenom Nikodima Milaša najvišim odlikovanjem Eparhije dalmatinske g. Dušana Torbicu čijim ktitorstvom je ovaj hram i obnovljen. Vladika Fotije je ovom prilikom odlikovao činom protonamjesnika oca Đorđa Veselinovića paroha kistanjskog za zalaganje i trud pri obnovi, kako ovog, tako i drugih hramova u kistanjskoj parohiji.

Svetoj Liturgiji su prisustvovali i visoki gosti iz Republike Srpske i BiH: njegova ekselencija ministar Civilnih poslova BiH g. Sredoje Nović, njegova ekselencija ministar Poduzetništva Federacije BiH g. Velimir Kunić, g. Jovo Turanjanin direktor Republičkog sekretarijata RS za odnose sa vjerama, g. Ratko Gajica saborski zastupnik u Saboru RH i mnogi drugi donatori i dobrotvori koji su pomogli obnovu ove svetinje.

Posle Svete Liturgije uslijedila je trpeza ljubavi i narodno veselje.   

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio