MEDIJSKI LINČ SRBA I SPC

        Smatramo da je potrebno da se obratimo svojim vjernicima i upoznamo ih sa događajima koji se neprestano ponavljaju u pojedinim hrvatskim medijima, a vezani su za prostore gdje su Srbi u posljednjem ratu desetkovani i gdje su najviše stradali.

        Posljednji događaj koji nas je podstakao da se obratimo javnosti na ovaj način je ultranacionalistički napad u  novinama „Slobodna Dalmacija“ od dana 24.05.2010.g. na g. Dušana Torbicu, ktitora hrama svetog Nikolaja u Kistanjama. Ovaj napad je jedan u nizu orkestriranih napada koji je inspirisan mržnjom prema Srbima i svemu što je srpsko u Hrvatskoj. Nažalost, ovo glasilo (Slobodna Dalmacija) i mnoga druga glasila odavno Srbima daju prostor samo u rubrici –crna hronika- sa željom da se stekne utisak da Srbin ne može da bude dobar građanin Republike Hrvatske, nego remetilački faktor i uzrok svakog zla.

        Hram svetog Nikolaja u Kistanjama je sagrađen 1537.g. i do sada je više puta doživljavao zlu sudbinu naroda ovog kraja, a posljednji put kada je opljačkan i devastiran prije par godina. Tada su iz njega odnesene ikone neprocjenjive vrijednosti i hram je bio kao tijelo bez duše. Na inicijativu Eparhije dalmatinske, manastira Krke i parohije kistanjske, ugledni domaćin i pravoslavni Srbin iz Kistanja g. Dušan Torbica prihvatio se obnove hrama, groblja i bratske kuće. Njegova ljubav prema svom rodnom kraju je doprinijela da je ovaj hram danas ponos Kistanja i duhovni centar okupljanja pravoslavnih Srba. Vjerovatno to i boli gospodina novinara i njegove, te sa toliko mržnje i žestine napadaju obnovu hrama i proslavu slave koja je bila najljepši događaj u Kninskoj krajini u posljednje vrijeme.

        Svi oni koji žele da unize Srpsku Crkvu i pravoslavne Srbe u Eparhiji dalmatinskoj moraju znati da su srpske svetinje stare u ovim krajevima koliko i hrvatske i da imamo pravo da ih obnavljamo na radost vjernog naroda, kao u svakoj normalnoj evropskoj demokratskoj državi - a u Slavu Božiju i na duhovnu korist svih ljudi dobre volje.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio