HRVATSKE VLASTI NE ŽELE DA SUDE
ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

28.05.2010. god.

Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenel“ u godišnjem izveštaju je kritikovala vlasti Hrvatske zbog „veoma ograničenog napretka u procesuiranju ratnih zločina za koje se sumnjiče pripadnici hrvatske vojske i policije, počinjenih nad hrvatskim Srbima i pripadnicima drugih manjina tokom rata od 1991. do 1995. godine“. Zagrebu se zamera i na kontinuiranom izbegavanju saradnje sa Haškim sudom oko vojnih dokumenata iz operacije „Oluja“, kao i na diskriminaciji Roma i Srba povratnika.

Izveštaj „Amnesti internešenela“ podseća da topnički dnevnici, vezani sa optužnice protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, još uvek nisu dostavljeni Međunarodnom sudu u Hagu, uprkos izjavama predstavnika hrvatskih vlasti da su spremni da sarađuju sa Tribunalom. Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da se u procesima koji se tiču ratnih zločina koje vodi hrvatsko pravosuđe, u čak 98 odsto slučajeva radi o optuženim hrvatskim Srbima i drugim manjinama, a samo u dva odsto su osumnjičeni Hrvati.

„Amnesti internešenel“ podseća na slučaj bekstva Branimira Glavaša, koji je pred zagrebačkim Okružnim sudom u maju prošle godine osuđen za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991, ali se nakon presude sklonio u Bosnu i Hercegovinu, čiji je pasoš takođe posedovao. Izveštaj pominje i suđenja hrvatskim generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju na kojima su neki od svedoka odbili da daju iskaz zbog straha za sopstvenu bezbednost.

„Vlasti u Hrvatskoj i dalje ne uspevaju da garantuju prava hrvatskim Srbima, od kojih je veliki broj izbegao iz Hrvatske tokom rata od 1991. do 1995“, navodi se u izveštaju.

„Amnesti internešenel“ konstatuje i da vlasti u Zagrebu nisu uspele da zaštite novinare koji pišu o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu, uz pominjanje ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića, pretnji smrću Dragu Hedlu i premlaćivanja Dušana Miljuša, novinara „Jutarnjeg lista“.

 

preuzeto sa: http://www.eparhija-gornjokarlovacka.hr/

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio