SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA
U MANASTIRU KRKI
 

        Na praznik svetih ravnoapostolnih cara Konstantina i carice Jelene i svete Jelene Dečanske (3.6.2010.g.) Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Krki uz sasluženje arhimandrita Teodora iz manastira svetog Save u Ilajnu (Australija), arhimandrita Germana igumana manastira Krke i jeromonaha Simona nastojatelja manastira Lazarice.

        U svojoj besjedi Episkop Fotije je istakao značaj svetog Konstantina u istoriji hrišćanske Crkve i ukazao na to da je car Konstantin po promislu Božijem rođen u gradu Naisusu današnjem Nišu. Srpska Crkva treba da bude ponosna što će imati priliku da 2013. godine bude domaćin velike svečanosti obilježavanja 1700. godina od proglašenja Milanskog edikta i što će dočekati predstavnike svih pravoslavnih Crkava i sve druge goste koji će doći sa dobrim namjerama na ovu svečanost. Vladika je naglasio da ne postoji opasnost od bilo kog pogrešnog koraka Srpske Crkve u pogledu odnosa sa Rimokatoličkom Crkvom i drugim nepravoslavnim zajednicama jer po riječima vladike „Srpska Crkva, Patrijarh, Sinod i Sabor neće izdati pravoslavlje jer bi u tom slučaju izdali sami sebe“. U poslednje vrijeme neprestano se priča o izdaji pravoslavlja od strane Crkve, što je obična besmislica, a to najbolje znaju pravoslavni Srbi Dalmatinci, kojima je Crkva posljednja uzdanica i posljednja nada u očuvanju identiteta na prostorima gdje vjekovima žive.

        Episkop se zahvalio služaščim sveštenicima i vjernom narodu što su zajedno učestvovali u Liturgiji, a naročito arhimandritu Teodoru, koji dolazi iz daleke Australije u svoj postrig manastir Krku, i donosi nam blagoslove naše braće koji žive daleko od svoje otadžbine, ali se uvijek sa ljubavlju sjećaju svog rodnog kraja i svojih svetinja.

        Nakon Liturgije Episkop, služašče sveštenstvo i narod su prešli u manastirsku gostoprimnicu i potom je izvršeno osvećenje ove gostoprimnice i kelije koja je sagrađena u 18. vijeku, a obnovljena je u posljednje dvije godine velikom pomoći Eparhije dalmatinske, Izvršnog vijeća AP Vojvodine i zalaganjem g. Zorana Vape, direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada. Namjena ove kelije je vezana za umjetničke kolonije i restauratorske radove koji će ubuduće biti u manastiru Krki.    

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio