Nestala tek postavljena spomen ploča na Pagu

01.07.2010 god.

Na ostrvu Pag, gdje se nalazio logor Slana, jutros je ponovo uklonjena spomen-ploča žrtvama ovog logora koja je postavljena u subotu, 26. juna, kada je održana komemoracija stradalim u kompleksu ustaških logora Jadovno, koji uglavnom bili Srbi.
"Jutros smo saznali da je ploča nestala i da ju je neko ponovo uklonio", rekao je Srni predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji je najoštrije osudio ovaj čin.
Pupovac, koji je i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u hrvatskom Saboru, na ovo je danas upozorio u obraćanju državnom parlamentu. On pojašnjava da je njegova dužnost bila da pobudi interesovanje javnosti i stvori atmosferu u kojoj nikome neće smetati ovakve spomen - ploče. "Nedopustivo je da se ovakve stvari događaju i nedopustivo bi bilo ukoliko bi takvo nešto ostalo bez reagovanja policije, kao i javnosti", naglasio je Pupovac.
Tokom komemoracija 26. juna otkrivene je rekonstruisana spomen-ploča, koja je u logoru Slana bila postavljena 1975. godine, a uništena 1991. godine, kao i spomen ploča kod Šaranove jame u spomen kompleksu ustaških logora Jadovno.
Spomen-ploča, koja je u Slanoj postavljena 1975. godine, prvi put je razbijena i bačena u more 1991. godine, a obnovljena je i ponovo postavljena u subotu, 26. juna, zahvaljujući zajedničkim naporima Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke.

Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, u subotu je kod Šaranove bezdane jame u krugu devastiranog spomen-obilježja na Velebitu u Hrvatskoj i na spomen-području logora Slana na ostrvu Pagu u Hrvatskoj odata počast žrtvama stradalim na području kompleksa ustaških logora Jadovno.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je tada kod Šaranove jame odao poštu žrtvama ustaškog logora Jadovno i izrazio saosjećanje sa svima koji su na tom strašnom mjestu izgubili svoje najmilije.
Prema istraživanju beogradskog istoričara Đure Zatezala, u kompleksu ustaških logora Jadovno ubijena su 40 123 lica, dok je samo na području logora Slana ubijeno 8 000 ljudi, uglavnom, Srba i Jevreja, među kojima je bilo žene i djece.

izvor:http://www.jadovno.com

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio