IVANjDAN U EPARHIJI DALMATINSKOJ

 

        Na praznik Rođenja svetog Jovana Krstitelja (07.07.2010.g.) Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Benkovcu. Njegovom Preosveštenstvu su sasluživali sveštenomonasi i sveštenici Eparhije dalmatinske i protojerej Đorđe Knežević iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

        Nakon završetka Liturgije prerezan je slavski kolač i osvećeno žito, a potom je uslijedila litija oko hrama u kojoj su uzeli učešće svi sabrani vjernici Benkovca i okoline. Potom je priređen kulturno-umjetnički program od strane KUD-a Sveti Jovan Vladimir iz Bara. Na početku programa vjernom narodu se obratio Episkop Fotije rječima pouke i rječima nade da će i ubuduće srpski narod proslavljati svoje praznike uz pjesmu i veselje kao što je to vjekovima činio.

        Članovi KUD-a su izveli dio svog bogatog programa i to igre iz Crne Gore, Srbije i Grčke i ovo je bio prvi put nakon poslednjeg rata da se kod benkovačkog hrama skupio veliki broj naroda i zaigralo narodno kolo. Paroh benkovački protonamjesnik Ljubomir Crnokrak i CO Benkovac su organizovali trpezu ljubavi za sve sabrane vjernike.

        Svoju slavu su proslavili i vjernici Ivoševaca i Strmice uz prisutan veliki broj vjernog naroda i prigodan program kod hramova. Prije rata ovaj praznik je svečano proslavljan i u Dabru, ali nažalost hram u Dabru je miniran i do temelja porušen i u ovom selu više ne živi ni jedan Srbin.

        Eparhija dalmatinska poziva sve vjernike da se tokom ovog ljeta sabiraju u što većem broju  oko svojih hramova, jer je to stara tradicija naroda ovoga kraja da se oko hramova viđaju, Bogu mole i čuvaju svoj identitet i svoje običaje.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio