PROSLAVA SVETE NEDJELjE U OĆESTOVU 

        Po dugogodišnjoj tradiciji u dalmatinskoj Eparhiji praznik Svete Nedjelje se proslavlja u hramovima koji su posvećeni ovoj mučenici svake nedjelje u mjesecu julu. Nedjelja po Petrovdanu je određena za sabor u Oćestovu i svake godine se praznik Svete Nedjelje najsvečanije proslavlja u ovom mjestu.

        Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije je uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhija sremske i dalmatinske služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju (18.07.2010.g.) u hramu Svete Nedjelje u Oćestovu i po završetku Litugije prerezao slavski kolač i blagoslovio slavsko koljivo. Potom je izvršena litija oko hrama sa ikonom Svete Nedjelje koju su po običaju nosile djevojke pravoslavne Dalmatinke.

        Sveta Nedjelja je naročito poštovana u Dalmaciji i njoj su posvećeni hramovi u Oćestovu, Razvođu, Kožlovcu i hram u Karinu koji je miniran i do temelja porušen, a koji će ako Bog da molitvama Svete Nedjelje ponovno biti obnovljen i sabiraće pravoslavne Srbe iz svih krajeva pravoslavne Dalmacije. 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio