PARASTOSI U EPARHIJI DALMATINSKOJ

        U Eparhiji dalmatinskoj svake godine 04.avgusta služe se parastosi nevino postradalim u progonu prilikom poslednjeg rata. Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije je ove godine služio parastos u manastiu Krki uz sasluženje protojereja-stavrofora Vojislava Bilbije iz Roterdama, igumana manastira Krke arhimandrita Germana, jeromonaha Heruvima i đakona Dajana Trifunovića.

        U svojoj besjedi Episkop je podsjetio sabrani narod na događaje prije 15 godina kada je najveći dio pravoslavnih Srba iz ovih krajeva napustio svoje domove, a oni koji su ostali bili su ili ubijeni ili pohapšeni, te je ovo poslednje stradanje jedno od najvećih u istoriji pravoslavnih Srba. Isto tako veliki broj, ako ne i sve kuće bile su opljačkane, devastirane i spaljene, a tako su prošle crkve i manastiri. Episkop je zablagodario Bogu što je srpski narod bio žrtva, a ne zločinac, jer je uvijek pred Bogom veća žrtva nego onaj koji čini zločine.

        I u drugim hramovima i manastirima Eparhije dalmatinske vršeni su parastosi i pominjani stradalnici koji postradaše za Krst Časni i vjeru pravoslavnu.     

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio