ODGOVOR NA APSURDNU IZJAVU BISKUPA IVASA -
SPC NIJE ORGANIZIRALA BIJEG IZ KNINA

Šibenski biskup msgr. Ante Ivas u propovijedi na Dan zahvalnosti, govoreći o organiziranom iseljavanju Srba iz SAO Krajine za vrijeme akcije Oluja, spomenuo kako su njegovu prethodniku msgr. Srećku Badurini europski promatrači kazali da im je pravoslavni episkop u Kninu rekao da će pozvati narod u egzodus ako hrvatska vlast napadne okupirana područja. Time je prvi put spomenuto da su i klerici Srpske pravoslavne crkve poticali iseljavanje, unatoč pozivima iz Zagreba da ostanu.

No, protonamjesnik Milorad Đurđević iz šibenske parohije odlučno opovrgava biskupovu izjavu, upozoravajući kako visoki crkveni dostojanstvenik poput biskupa ne bi trebao govoriti netočne činjenice.

- U vrijeme Oluje bio sam đak u manastiru Krki, i sjećam se da ni ostali đaci ni kaluđeri uopće nisu znali što se zbiva u Kninu.

Upozoreni su da bježe kao ostali narod, i izvukli su se preko Kistanja i Gračaca jednim automobilom i s onim što su ponijeli u džepovima. Da su pravoslavni svećenici organizirali bijeg, valjda bi znali što i kako treba činiti, a oni su otišli u kaotičnom povlačenju sa svojim narodom – kaže nam otac Milorad, navodeći kako je nemoguće da Crkva potiče narod da se iseljava sa svojih ognjišta, a kamoli da organizira bijeg.

- Ovakve su tvrdnje proizvoljno mišljenje pojedinca koji nije upoznat s onim što je radila SPC u Dalmatinskoj eparhiji. Opći stav naše Crkve, a koji stalno ponavlja i vladika Fotije, da se svi prognani vrate, da se ne napuštaju kuće. Prvi put nakon 15 godina čujemo da bi Crkva organizirala zbjeg, to je potpuno nemoguće, i usporedio bih to s glasinama da su Srbi palili i pljačkali svoje kuće za vrijeme vojnih akcija u Oluji – kategoričan je protonamjesnik Đurđević.

U hramovima i manastirima Dalmatinske eparhije i ove su se godine 4. kolovoza služili parastosi za nastradale u progonima tijekom rata. Episkop dalmatinski Fotije ove je godine služio parastos u manastiru Krka uz sasluženje protojereja-stavrofora Vojislava Bilbije iz Roterdama, igumana manastira Krka arhimandrita Germana, jeromonaha Heruvima i đakona Dajana Trfunovića.

Kako stoji u eparhijskim novostima, episkop je podsjetio okupljeni narod na događaje prije 15 godina, kad je najveći dio pravoslavnih Srba iz ovih krajeva napustio svoje domove, a oni koji su ostali bili su ili ubijeni ili uhićeni, te je naglasio kako je «ovo posljednje stradanje jedno od najvećih u povijesti pravoslavnih Srba».

 

Damir Šarac

Slobodna Dalmacija, 07. 08. 2010. god

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio