PROSLAVA SVETOG SPIRIDONA U SKRADINU

Pravoslavni Srbi Skradina i skradinske opštine i skradinskog kraja konačno su doživeli veliku duhovnu radost, jer je danas, posle dvadeset godina pauze ponovo služena sveta Liturgija u crkvi Svetoga Spiridona u Skradinu (1687. god.).

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Episkop dalmatinski Fotije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske. U svojoj besedi Episkop Fotije je zablagodario Bogu i svetom Spiridonu što se posle dvadeset godina čekanja ponovo služila sveta Liturgija u hramu-mučeniku Svetog Spiridona u Skradinu. Episkop Fotije je rekao da će se zbog toga na ovaj dan, ako Bog da, od sada pa ubuduće uvek održavati sabor posvećen svetom Spiridonu Čudotvorcu u Skradinu.

Sveti Spiridon je jedan od divnih svetitelja rane Crkve, koji je učestvovao na Prvom vaseljenskom saboru i bio veliki zaštitnik pravoslavne vere. Činio je mnogobrojna čudesa i znamenja, jer je zbog čistote srca postao preizobilni sasud blagodati Duha Svetoga.

Sveti Spiridon je veoma poštovani svetitelj u Dalmaciji i uopšte u Primorju. Ta tradicija je ostala Srbima u nasleđe od pravoslavnih Grka, koji su u vreme Vizantije živeli na ovim prostorima.

Episkop Fotije je na kraju zahvalio svim koji su pomogli dosadašnju obnovu crkve Svetog Spiridona u Skradinu: Ministarstvu obnove iz Zagreba, gradu Skradinu i svim pravoslavnim vernicima koji su učestvovali i pomogli u dosadašnjim radovima.

Zbog velikog truda oko obnove ove veoma značajne svetinje Eparhije dalmatinske skradinski sveštenik Savo Milanković odlikovan je činom protonamesnika.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio