PREOBRAŽENjE U MANASTIRU KRKI

Po tradiciji praznik Preobraženja Gospodnjeg (19.08.2010.g.)  je i ove godine  svečano proslavljen u manastiru Krki. Proslava je otpočela svečanim večernjim bogosluženjem koje je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G. G. Fotije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije dalmatinske.

Posle večernje službe priređen je kulturno – umetnički program u kojem su učestvovali KUD „sv. Jovan Vladimir“ iz Bara, KUD „Nevesinje“ iz Nevesinja, gđa. Ljiljana Stepić i gđa. Tijana Vučetić članice pevačkog ansambla „Đerdan“ i gđa. Svetlana Spajić. Učesnike i prisune goste pozdravio je Episkop dalmatinski G.G. Fotije zaželevši im prijatan boravak u manastiru Krki.

Na sam dan praznika služena je Sveta Arhijerejska Liturgija na kojoj je načalstvovao Episkop Fotije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva iz Eparhije dalmatinske i drugih eparhija. Po običaju ovoga praznika osveštan je i blagosloven novi rod grožđa. U svojoj besedi Preosvećeni vladika naglasio je značaj ovoga praznika istaknuvši da je praznik Preobraženja od davnina posebno poštovan na prostorima Dalmacije, a posebno u manastiru Krki, tako da ovaj dan ima značaj sveopšteg Sabora među pravoslavnim Dalmatincima. Posla Svete Liturgije Episkop Fotije je odlikovao ordenom „Nikodima Milaša“ ikonopisce iz Beograda protomajstora Dragomira Marunića i magistre likovnih umetnosti Dragana Stankovića i Nemanju Marunića. Oni su oslikali manastirski hram sv. Arhangela Mihaila kao prilog manastiru Krki na radost bratstva manastira i srpskog naroda ovih prostora. Svetoj Liturgiji je prisustvovao predsednik Savjeta za nacionalne manjine u R. Hrvatskoj g. Aleksandar Tolnauer, načenici opština Kistanje i Biskupija g. Slobodan Rončević i g. Damjan Berić i ostali gosti i uzvanici. Nakon Svete Liturgije priređena je trpeza ljubavi za sav prisutni narod.   

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio