SABOR U MANASTIRU KRUPI 

Na praznik Uspenja Presvete Bogorodice (28. 08. 2010. god.), hramovnoj slavi manastira Krupe, Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Fotije služio je svetu Arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske.

U svojoj besedi povodom ovoga praznika Episkop Fotije je govorio o značaju Presvete Bogorodice u ekonomiji spasenja i naglasio da je praznik Uspenja Bogorodice s pravom nazvan Drugi Vaskrs, jer se Presveta Bogorodica, prva posle Gospoda Isusa Hrista, telesno uznela na nebesa. Presveta Bogorodica, međutim, kako je dalje istakao Episkop Fotije, i posle svoga Uspenja nije napustila Crkvu Hristovu, već neprestano bdije i straži nad dušama verujućih, kako se i peva u troparu Uspenja.

Posle svete Liturgije na kojem se pričestio veliki broj vernika, Episkop Fotije je prerezao slavski kolač i čestitao igumanu Gavrilu i svim gostima srećnu slavu.

Sabor u manastiru Krupi je jedan od značajnih događaja u Eparhiji dalmatinskoj, koji iz godine u godinu okuplja veliki broj pravoslavnih Srba, ne samo iz Dalmacije, nego i drugih delova sveta. Između ostalih gostiju, ove godine na saboru u manastiru Krupi bili su i dr Janko Veselinović, narodni poslanik Skupštine R. Srbije; dr Milorad Pupovac, predsednik SNV-a i saborski zastupnik; kao i predstavnici lokalnih vlasti Opštine Obrovac, Ervenik, Kistanje i Zadar.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio