POZNATI KATOLIČKI TEOLOG PRIMIO PRAVOSLAVLjE

      Poznati švajcarski teolog jeromonah Gavrilo (Bunge) prešao je iz rimokatoličke Crkve u Pravoslalje. Dana 27. avgusta, uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice, prisustvovao je na bogosluženju kojem su načalstvovali volokolmski mitropolit Ilarion Alfejev i dioklijski mitropolit Kalist Ver u hramu «Svih žalosnih radost» u Moskvi. 

      Otac Gavrilo, benediktinski monah, živeo je više od 30 godina kao pustinjak u planinama Švajcarske, i autor je brojnih studija iz asketike i patristike. Čin primanja u Pravoslavnu Crkvu izvršen je na početku prazničnog bogosluženja u pomenutom moskovskom hramu. «Bili ste katolik, ali u duši pravoslavan. Sada, uoči svenoćnog bdenja, primiste Pravoslavlje, kao nešto što je došlo sasvim prirodno,» rekao je mitroploit Ilarion, ističući da je stupanje oca Gavrila u Pravoslavnu Crkvu «kraj jednog dugog duhovnog putovanja». 

      Vladika je potom ocu Gavrilu poklonio ikonu Presvete Bogorodice «Svih žalosnih radost»; a mitropolit Kalist je rekao da carigradska patrijaršija visoko ceni bogoslovska dela oca Gavrila, te je izrazio nadu da «krst koji nose pravoslavni hrišćani, a koji će i on sada poneti, neće biti previše težak za njega.» 

      prevod sa bugarskog jezika:

      Sestrinstvo Trojeručice - Šibenik 

      preuzeto sa: www.dveri.bg

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio