SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U VRBNIKU

Na odanije praznika Rođenja Presvete Bogorodice, u subotu (25.09.2010.), Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G, Fotije, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Vrbniku povodom završetka obnove Crkve. Episkop je izvršio čin malog osvećenja hrama.

Episkopu su na Svetoj Liturgiji sasluživali sveštenomonasi i sveštenici Eparhije dalmatinske i protojerej stavrofor Peran Bošković, paroh ljubljanski. U Crkvi se sabrao veliki broj mještana, a i vjernika iz drugih mjesta. Svetoj Liturgiji prisustvovali su: podpresjednik Vlade R. Hrvatske g. Slobodan Uzelac, načelnik opštine Biskupija g. Damjan Berić, srpski ambasador u R. Sloveniji g. Filipov i još mnoge druge ugledne ličnosti.

One koji su se posebno istakli u obnovi Crkve, svojom velikom žrtvom i ljubavlju, Episkop dalmatinski G.G, Fotije je odlikovao Arhijerejskim gramatama priznanja. To su: g. Nikola Damjanić, gđa Dragica Amanović i firma Kema Puconci iz R. Slovenije. Pored Arhijerejskih gramata, dodijeljene su i mnoge zahvalnice Crkvene opštine Vrbnik.

U jednom dijelu svoje besjede Episkop je pomenuo da je ovo mnogoznačajan, istorijski dan - događaj za Vrbnik i Crkvu, koja je podignuta u 17. v. Posle Liturgije ispred crkvene porte priređena je trpeza ljubavi za sve prisutne. Toga dana proslavi u Vrbniku pridružio se i poznati glumac Rade Šerbedžija, koji je za vrijeme ručka odrecitovao nekoliko stihova i otpjevao svoju poznatu pjesmu “Liko”.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio