POKROV PRESVETE BOGORODICE
SLAVA GRADA KNINA
 

        Saborni hram u Kninu je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice  sabiraju se pravoslavni Srbi kninske krajine da proslave Presvetu Bogorodicu zaštitnicu svih hrišćana. Stari je običaj da na taj praznik Svetu Liturgiju služi Episkop dalmatinski. Tako je bilo i ove godine.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju je služio Episkop dalmatinski G.G. Fotije (14.10.2010.g.) uz sasluženje sveštenomonaštva i sveštenstva Eparhije dalmatinske. Na Svetoj Liturgiji je pojao hor krčkih bogoslova i djeca sa vjeronauke koji su došli sa vjeroučiteljima da podijele radost praznika sa svojim Episkopom, sveštenicima i roditeljima.

Nakon Svete Liturgije prerezan je slavski kolač i blagosloveno slavsko koljivo, a potom se Episkop obratio narodu i sabranoj djeci poukama  iz pravoslavne etike koje su vezane za život i moral omladine. Pravoslavni mladi ljudi treba da slijede put koji je Srbinu ostavio Sveti Sava, a to je put Hristov, uski put koji vodi u Život Vječni.

Za zasluge u organizovanju duhovnog života i redovnog bogosluženja u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Kninu Episkop je starješinu kninskog Sabornog hrama jereja Vladimira Vukosavljevića odlikovao činom protonamjesnika poželevši mu da i dalje revnosno obavlja svoje pastirske dužnosti.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio