BOGOSLOVSKI UDžBENICI PREDSTAVLjENI
NA SAJMU KNjIGA

29. oktobar 2010 - 11:58

 

Dana 28. oktobra 2010. godine, na štandu Srpske Pravoslavne Crkve na Beogradskom sajmu knjiga, održana je promocija edicije Bogoslovski udžbenici, u izdanju Svetog arhijerejskog sinoda SPC. Na veoma posećenom skupu, o značaju ove edicije govorio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G. Fotije, koji je u prvi mah izložio kratak prikaz udžbenika, a potom istakao brojne aspekte vezane za ovu problematiku. Episkop Fotije je posebno naglasio da je kroz autorstvo drugih pravoslavnih naroda oličeno kroz udžbenike Patrologije (Jovan Majendorf) i Svetog pisma Novog zaveta (Joanis Karavidopulos), razbijena ksenofobija koja se vezuje za pravoslavlje. Takođe je istakao potrebu da se zaokruži i kompletira ova edicija, kako bi imali podlogu za dalji rad na unapređenju prosvete, a ovim projektom istovremeno dobija na značaju i štamparija Srpske Patrijaršije.

 

Potom je o ovoj temi govorio protojerej-stavrofor prof. dr Dragomir Sando, koji je potrebu za udžbenicima i pisanom reči vezao sa utemeljenjem istih u Svetom pismu. Crkva kao sistematična institucija, koja u svom obrazovnom sistemu obuhvata bogoslovije, fakultete, akademije, veronauku, ima preku potrebu za postojanjem udžbenika, koji je po sebi najvažnija pisana literatura, zbog svog didaktičko-metodičkog značaja. On je sa svoje strane izrazio zahvalnost Episkopu dalmatinskom G. Fotiju zbog truda i napora da ovakva edicija izađe pred učenike i profesore Bogoslovija SPC. Na ove reči se nadovezao protojerej-stavrofor prof. dr Dimitrije Kalezić, inspektor Bogoslovija SPC, koji je objasnio da je udžbenik knjiga iz koje se uči, knjiga koja otvara znanje. Uloga udžbenika jeste da pruži početne korake i dobar star za bavljenje naukom, te je u tom smislu svaki udžbenik početak, a ne završetak školovanja. Kvalitetni udžbenici su oni koji odgovaraju zadatku, koji imaju dobre recezente i koji su prilagođeni uzrastu (psihološki i metodički). Udžbenik je svojevrsna propoved, i ima daleko veći značaj nego što se danas pretpostavlja.

 

Za sam kraj ove promocije, Episkop dalmatinski G. Fotije je podvukao da u obrazovnom sistemu Bogoslovija SPC, koji u ovom trenutku broji oko 800 učenika u sedam bogoslovija, udžbenici predstavljaju osnovu svakog rada i napredka, i daju garant opstanka Bogoslovija, kao produžetaka prvih hrišćanskih škola. Knjige iz edicije Bogoslovski udžbenici namenjeni su i pravoslavnim gimnazijama, za koje je Episkop Fotije izrazio nadu da bi u što skorije doba mogle da zažive u životu Crkve i društva, kao hrišćanske škole koje daju široko obrazovanje.

 

Iskreno se nadamo da će ovaj poduhvat, koji predstavlja zajednički projekat svih crkvenih činioca, i koji je jednako važan za bogoslove, sveštenstvo i monaštvo u Crkvi, budu nastavljen i završen na korist svih nas i Majke Crkve.

 

đakon Borislav Petrić

Službenik Svetog arhijerejskog sinoda

za crkvenu prosvetu

preuzeto sa: http://www.spc.rs

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio