Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve

 

sa redovnog zasedanja održanog u Beogradu od 17. do 20. novembra 2010. godine

U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, održano je, od 17. do 20. novembra, drugo redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u tekućoj godini. U radu Sabora učestvovali su svi eparhijski arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve, osim poglavara autonomne Ohridske Arhiepiskopije, Njegovog Blaženstva g. Jovana, i Episkopa srednjeevropskog g. Konstantina.

 

Sveti Arhijerejski Sabor je svoj rad započeo sabornim služenjem svete arhijerejske Liturgije u Svetoarhangleskom manastiru Rakovici kraj Beograda, na kojoj je načalstvovao Patrijarh srpski g. Irinej, služen parastos za pokoj duše blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla povodom prve godišnjice njegovog prestavljenja, osvećen krst na njegovom grobu i izvršen priziv Svetoga Duha za blagosloven i blagopolučan rad Sabora. Potom je Njegova Svetost Patrijarh, kao predsednik Sabora, u svom uvodnom obraćanju Saboru ponovo evocirao sećanje na ličnost i duhovne zasluge svoga prethodnika, blažene uspomene patrijarha Pavla, kao i na ličnost i duhovne zasluge nedavno preminulog mitropolita libertvilsko-čikaškoga Hristifora, i ukazao na potrebu dostojanstvenog i odgovornog suočavanja sa pitanjima koja su na dnevnom redu Sabora, u vernosti kanonskom Predanju i vekovnom duhovnom iskustvu Pravoslavne Crkve, putem bratskog dijaloga u duhu životne maksime patrijarha Pavla da nam reči budu blage, a dokazi jaki.

 

Pre početka redovnog rada, Sabor je reagovao na vest o hapšenju Arhiepiskopa ohrdiskog i Mitropolita skopskog g. Jovana na graničnom prelazu Kalotina između Bugarske i Srbije od strane bugarskih pograničnih organa i njegovom zadržavanju u pritvoru na osnovu poternice makedonske policije - reagovao je najpre molitvom Bogu za brata u nevolji, zatim javnim protestom zbog nepravednog proganjanja arhiepiskopa Jovana posle sudske farse protiv njega u Republici Makedoniji i, najzad, saborskim apelom kako državnom vrhu Srbije tako i predsedniku Republike Bugarske g. Georgiju Prvanovu da on bude oslobođen.

 

Sabor je na ovom zasedanju imao na dnevnom redu dva krupna pitanja i nekoliko manjih. Dva glavna pitanja bila su arondacija i popunjavanje nekih eparhija Srpske Pravoslavne Crkve i rešavanje stanja u Eparhiji raško-prizrenskoj, opterećenoj mnogim nevoljama, uz dodatni problem nekanonskog delovanja bivšeg Episkopa raško-prizrenskog g. Artemija i svojevrsne sekte njegovih poklonika i pristalica, koje je kulminiralo, upravo u toku zasedanja Sabora, samovoljnim napuštanjem manastira Šišatovca u Sremu, rezolutnim odbijanjem poslušnosti Saboru, izričitim nepriznavanjem saborskih odluka i pokušajem nasilnog preuzimanja manastira i objekata Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji, kao i uzurpacije jerarhijske vlasti u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Popunjena je upražnjena episkopska katedra raško-prizrenska izborom dosadašnjeg vikarnog Episkopa lipljanskog g. Teodosija za novog Episkopa raško-

-prizrenskog. Na planu arondacije eparhijâ urađeno je koliko je u datom trenutku bilo moguće: od delova Niške, Žičke, Šumadijske i Braničevske eparhije formirana je nova eparhija, Kruševačka, sa sedištem u Kruševcu, a načelno je prihvaćeno stvaranje još dveju eparhija na području najveće eparhije u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Takođe je episkopima koji pastirski deluju na tlu Amerike poveren zadatak da prouče mogućnost arondacije tamošnjih eparhija, a pokrenuto je i pitanje osnivanja posebne eparhije za Austriju, sa sedištem u Beču, s obzirom na realne duhovne potrebe i na veličinu i broj vernikâ sadašnje Eparhije srednjeevropske.

 

Sabor je sa radošću primio vest o jednoglasnoj odluci Eparhijskog saveta Eparhije australijsko-novozelandske i Crkveno-narodnog sabora istoimene eparhije Mitropolije novogračaničke na njihovim nedavnim vanrednim zasedanjima o uspostavljanju punog crkveno-administrativnog jedinstva.

 

Posle upoznavanja sa svim relevantnim činjenicama i iscrpne rasprave, Sveti Arhijerejski Sabor je, sa velikom žalošću, ali i odlučno stajući u odbranu svetog i spasonosnog jedinstva Crkve, zbog dokazanih i od njega samoga potvrđenih najtežih kanonskih krivica - sveštenosluženja pod važećom zabranom sveštenodejstva, odbijanja poslušnosti Saboru, stvaranja raskola i nasilnog zauzimanja pojedinih manastira Srpske Pravoslavne Crkve u Eparhiji raško-prizrenskoj, čak uz učešće naoružanih pojedinaca i fizičko ugrožavanje monahâ u tim manastirima - lišio umirovljenog Episkopa raško-prizrenskog Artemija episkopskog čina i vratio ga u red monahâ.

 

Sabor je, između ostalog, doneo i odluke koje se tiču predstojećeg obeležavanja 1700-godišnjice Milanskog edikta (313-2013), kojim je sveti car Konstantin Veliki dao slobodu hrišćanima Rimskog Carstva i postavio temelje hrišćanske Evrope, kao i odluke koje se odnose na uspostavljanje službe vojnih sveštenika u Vojsci Srbije.

 

Sabor apeluje na sve vernike Srpske Pravoslavne Crkve da, uprkos teškoj ekonomskoj krizi koja nas pogađa, pomognu dalju obnovu konakâ manastira Hilandara na Svetoj Gori, uništenih u požaru od pre nekoliko godina, kao i obnovu kućâ i drugih objekata u Kraljevu i okolini, uništenih ili oštećenih u nedavnom zemljotresu.

Preuzeto sa: http://www.spc.rs

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio