Episkop Simeon Zloković (1951-1990)
prenešen u manastir Gomirje

U dvadeset sedmu nedelju po Duhovima služena je Sveta arhijerejska Liturgija u hramu Rođenja Svetoga Jovana Krstitelja u manastiru Gomirje. Svetoj Evharistiji je načalstvovao Episkop dalmatinski g.g. Fotije uz sasluženje Episkopa gornjokarlovačkog  g.g. Gerasima, sveštenstva i sveštenomonaštva iz Episkopija dalmatinske, šumadijske i gornjokarlovačke.  Na svetoj Liturgiji je molitveno pominjan Episkop gornjokarlovački Simeon, čije se telo nalazilo na sredini hrama. Naime po njegovoj želji, njegovo telo je iz eparhijskog sedišta grada Karlovca, preneto u manastir Gomirje.

 

Nakon Liturgije odslužen je parastos Episkopu Simeonu, a potom se svim sabranim poštovaocima vladike Simeona  obratio njegov naslednik na tronu drevnog karlovačkog vladičanstva episkop Gerasim. Vladika Gerasim je istakao jevanđeljske vrline svog prethodnika a naročito ljubav prema Pravoslavnoj Crkvi, kojoj je u arhijerejskom činu služio četrdeset godina.

 

Po blagoslovu preosvećenog Gerasima vernima se obratio protojerej –stavrofor Milan Borota, dugogodišnji saradnik vladike Simeona, koji je na ovaj događaj došao sa svoja dva sina sveštenika. Prota Milan je u dirljivom govoru evocirao uspomene iz vremena kada je Episkop Simeon služio kao arhipastir u teškim vremenima za Crkvu i narod u ovoj mučeničkoj i mnogostradalnoj Eparhiji.

 

Nakon parastosa telo Episkopa Simeona je položeno u grob  u porti manastira Gomirja, na dan kada je pre dvadeset godina predao svoju dušu u ruke Gospoda kome je vjerno služio.

 

Neka Gospod upokoji dušu blaženopočivšeg episkopa gornjokarlovačkog Simeona i podari mu vječni pokoj.

 

preuzeto sa: http://www.eparhija-gornjokarlovacka.hr

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio